Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου είναι αντίστροφα συνδεδεμένη με το καρκίνο σε διάφορους ιστούς.
Οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν την σχέση μεταξύ ελαιολάδου και καρκίνου του μαστού ή καρκίνου του στομάχου.
Βέβαια παρόλο που υπάρχουν ευρήματα ,τα οποία υποδηλώνουν προστατευτικές επιδράσεις του ελαιολάδου κατά του καρκίνου και σε άλλους ιστούς π.χ στο παχύ έντερο ή στο ενδομήτριο, τα στοιχεία είναι περιορισμένα και έτσι τα αποτελέσματα τους δεν μπορούν να είναι παρά μια πιθανή πρώτη ένδειξη.Οι προστατευτικές επιδράσεις του ελαιολάδου οφείλονται τόσο στην βιταμίνη Ε και στις πολυφαινόλες, που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην αναζήτηση και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, όσο και στην πλούσια περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που δίδουν υψηλότερη κυτταρική αντίσταση στην οξειδωτική βλάβη. Μην παραλείπετε λοιπόν να χρησιμοποιείτε ως κύρια λιπαρή ύλη στην διατροφή σας το ελαιόλαδο.