Κάιρο- Ο Χρήστος Καβαλής, ο Λεονάρδος-Δάκης Πασταλής και ο Αλέκος Κατσιμπρής είναι τρεις Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, που διαπρέπουν στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια και δηλώνουν ότι «οι Αιγύπτιοι μας εμπιστεύονται γιατί είμαστε Ελληνες».
Καταλυτικό ρόλο στην αντίληψη αυτή έχει παίξει και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστος Καβαλής, είναι γέννημα-θρέμμα του Καΐρου. Είναι διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής χαρτοβιομηχανίας Flora, θυγατρικής της Ελληνικής Χαρτοβιομηχανίας «DIANA», μέλος του Αιγυπτιο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Επικεφαλής της Κοινότητας από το 2001.
Σ'αυτόν χρεώνεται η αναπτέρωση του ηθικού των Ελλήνων της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Το 1987 τελείωσε το πολυτεχνείο στο Κάιρο. Από φοιτητής συνδικαλιζόταν. Ετσι διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Καΐρου. «Δεν είχα φανταστεί ότι κάποια στιγμή θα αναλάμβανα το τιμόνι της προεδρίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου», δηλώνει με χαμόγελο. Διορατικός, πορεύθηκε κόντρα στην πλειονότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών που έκαναν ανοίγματα στα Βαλκάνια.
Παρά τους επενδυτικούς νόμους στην Αίγυπτο αλλά και κακή εμπειρία του παρελθόντος, τότε που οι Ελληνες έχασαν τις περιουσίες τους, ο Χρήστος Καβαλής τόλμησε και επένδυσε στη Νειλοχώρα. Σήμερα, παρά την οικονομική κρίση και τις κλειστές πόρτες προς τα Βαλκάνια, η Αίγυπτος στον τομέα της ανάπτυξης χαρακτηρίζεται η Κίνα της Μ. Ανατολής.
Εχει τον νεαρότερο πληθυσμό σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και μια τεράστια ντόπια αγορά. «Η χώρα καλυτερεύει. Η αγοραστική δύναμη αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Οι ξένες επενδύσεις δημιουργούν ανακατατάξεις στην κοινωνία.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί εδώ στον τομέα των υπηρεσιών, στις τράπεζες, στον τουρισμό, στη μεταποίηση αλλά και στις επενδύσεις της υγείας. Η Flora είναι μια χαρτοβιομηχανία που πάει πάρα πολύ καλά. Οι Αιγύπτιοι μάς προτιμούν. Λόγω ιστορίας, έχουμε το πλεονέκτημα. Σ'αυτό έχει συμβάλει και η παρουσία της ελληνικής παροικίας, η οποία έχει δεθεί με τα λαϊκά στρώματα.
Οι Αιγύπτιοι δεν αντιμετωπίζουν με εχθρότητα τους Ελληνες», λέει. Ναυτιλία και ΓαστρονομίαΟ Λεονάρδος Γεωρ. Πασταλής, που η ελληνική παροικία στο Κάιρο τον αποκαλεί Δάκη ή καπετάνιο.
Είναι ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καΐρου και διαθέτει στο κεντρικότερο σημείο του Νείλου ιδιόκτητο χώρο, ρεστοράν και προβλήτα. Μαζί με τον αδελφό του έχει ποταμόπλοιο, που εκτελεί μικρές κρουαζιέρες, με το όνομα «Χριστίνα». Ετσι ονομάζεται μία από τις δύο θυγατέρες του. Στο κεντρικό του κατάρτι ανεμίζει η ελληνική σημαία! Στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, στα υπουργεία, στις ξένες πρεσβείες είναι γνωστός ως «ο Ρωμιός του Νείλου». Όλοι τον εμπιστεύονται και τον επιστρατεύουν κάθε φορά που ένας ξένος επισκέπτεται το Κάιρο, ώστε να τον ξεναγήσει στον ιστορικό ποταμό και τις νησίδες του. «Με το σκάφος μου έχει διαπλεύσει τον Νείλο ο Αλαν Γκορ, ο δολοφονημένος πρόεδρος του Λιβάνου Χαρίρι, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, διπλωμάτες, υπουργοί, επιχειρηματίες», μας εξομολογείται με δυσκολία για λόγους σεμνότητας. Σπούδασε μηχανικός αεροσκαφών στις ΗΠΑ. Οικονομικά στην Αγγλία. Ηταν πρωταθλητής Αιγύπτου στην κωπηλασία και ιστιοπλοΐας το 1993-94, μικρός υπήρξε και πρόσκοπος. Είναι παντρεμένος με ορθόδοξη Λιβανέζα και έχει δυο κόρες «που έχουν τις χάρες των γιαγιάδων του και των γονιών του».
Την ενασχόλησή του με τις κρουαζιέρες την αποδίδει στο DNA και εξηγεί: «Ο παππούς από τον πατέρα μου, Κερκυραίος, ενώ η γιαγιά μου από την Κρήτη. Ο παππούς της μάνας μου ήταν Βολιώτης, στα μητρώα του Βόλου είναι ακόμα γραμμένη η μάνα μου. Η γιαγιά (εκ μητρός) ήταν Κύπρια. Ολοι αυτοί ήρθαν εδώ και παντρεύτηκαν. Ονειρό μου είναι να βρω συγγενείς και ρίζες στην Ελλάδα και κυρίως στην Κέρκυρα».
Ο Αλέκος Κατσιμπρής δηλώνει Αλεξανδρινός Συμιακός, αφού έλκει την καταγωγή του από τη Σύμη. Γεννήθηκε μαζί με τον αδελφό του στην Αλεξάνδρεια από γονείς μέλη της ελληνικής παροικίας. Εκεί έκανε τη δική του οικογένεια και μεγαλούργησε.
Θεωρείται ένας «διαχρονικός διπλωμάτης», αφού από την Ελληνική Λέσχη που διευθύνει έχουν περάσει πατριάρχες, πρωθυπουργοί, υπουργοί, διπλωμάτες, καλλιτέχνες δημιουργοί, αλλά και απλοί πολίτες. Προσωπικότητες που θα ζήλευαν οι εργαζόμενοι στην εθιμοτυπία του Υπ. Εξωτερικών. Τον αποκαλούν «αρχιμάγειρα» όχι για την οικογενειακή επιχείρηση τυριών μοτσαρέλας που διατηρεί στην Αλεξάνδρεια μαζί με τον γιο του, επί το ακριβέστερον διευθύνει ο ένας από τους δυο γιους του, ο άλλος είναι στην Ελλάδα όπου και εργάζεται, αλλά για τα μαγειρέματά του στη Λέσχη. Ασχολείται με τα κοινά, αφού ο αδελφός του Χαράλαμπος είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρινών.
Ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Στο ρεστοράν της Λέσχης, Κόπτες φοιτητές, αραβόφωνοι Αιγύπτιοι -Χριστιανοί και όχι μόνο- και πολλοί επισκέπτες γοητεύονται από το ύφος και το χρώμα της φιλοξενίας, τη μείξη των μουσικών, των γεύσεων των αρωμάτων του οίνου, των απεριτίφ (δηλαδή του κλασικού ούζου).
Τα μενού του συνδυάζουν το ελληνικό με το αραβικό. Ο Αλέκος Κατσιμπρής με μεγάλη άνεση μπορεί να εξιστορήσει ιστορίες αλλά και όνειρα των παροίκων της «μικρής αυτής Ελλάδας» που συνεχίζουν για περισσότερο από ενάμιση αιώνα να μεγαλουργούν στα παράλια της Μεσογείου, στην Αλεξάνδρεια.
πηγη ομογενεια /διασπορα 15/7/09