7 Ιουλίου 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Α.Ε κΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΑΜΒΑΚΗΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κ Δ.ΣΙΟΥΦΑ


Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση 2008 του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Στέφανο Ταμβάκη.
Στη συνάντηση παρέστη και ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς κ. Νίκος Τσιαρτσώνης και η Γραμματέας του ΣΑΕ κα. Όλγα Σαραντοπούλου. Παραδίδοντας την Έκθεση ο κ. Ταμβάκης δήλωσε τα παρακάτω: «Είμαι στην ευχάριστη θέση εκ μέρους του προεδρείου να σας παρουσιάσω την Ετήσια Έκθεσή μας. Φέτος περιλαμβάνει δύο τόμους: ο ένας τόμος είναι οι δραστηριότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και ο άλλος τόμος είναι οι εισηγητικές προτάσεις.
Εδώ θα βρείτε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας από όλες τις περιφέρειες με έναν τρόπο πιο κωδικοποιημένο, πιο εμπεριστατωμένο και πιο σύγχρονο από πέρσι. Υπάρχουν επίσης προτάσεις του Προεδρείου για συγκεκριμένες δράσεις, κάτι το οποίο κάνουμε πρώτη φορά ώστε να διευκολύνουμε και το έργο της Βουλής και εσάς προσωπικά στην καλύτερη ανάγνωση των αιτημάτων μας και στην καλύτερη επίλυση των διαφόρων προβλημάτων μας για την οποία είμαστε βέβαιοι.
Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση όλης της Βουλής και ιδιαίτερα της Διακομματικής Επιτροπής. Ευχαριστούμε όλους τους βουλευτές που παρακολουθούν τις εργασίες μας στις περιφέρειες καθώς και εσάς προσωπικά για τη συμπαράσταση στο έργο μας». Παραλαμβάνοντας την Έκθεση ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας επεσήμανε τα εξής: «Χαίρομαι που συναντιόμαστε για άλλη μια φορά στη Βουλή και μάλιστα για ένα σημαντικό γεγονός, για να παραλάβω την Ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για το 2008.
Θέλω με αφορμή το θέμα αυτό να σας ότι η Βουλή των Ελλήνων με την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού έχει προχωρήσει σε μια ουσιαστική παρέμβαση αλλάζοντας την ονομασία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού η οποία από το Μάιο μήνα και εφεξής ονομάζεται Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς. Το κάναμε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι έτσι απηχείται πολύ καλύτερα η πραγματικότητα του Οικουμενικού Ελληνισμού και αποδεικνύεται η απόλυτη έγνοια της εθνικής αντιπροσωπείας για τη στήριξη του Ελληνισμού της Διασποράς όπου γης.
Γνωρίζουμε το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε σε ολόκληρο τον κόσμο, παρακολουθούμε μέσω του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς τα συνέδριά και τις πρωτοβουλίες σας και αυτή η Ετήσια Έκθεση, όπως πράξαμε για πρώτη φορά πέρσι, θα συζητηθεί τόσο στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια. Θα κληθείτε έγκαιρα να παρακολουθήσετε τις συνεδριάσεις που θα γίνουν γιατί η Βουλή θεωρεί ότι οι εκθέσεις αυτές και οι συζητήσεις στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια έχουν ως σκοπό να γίνεται ένας απολογισμός τόσο των δικών σας δραστηριοτήτων για την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό όσο και των όσων κάνει η ελληνική Πολιτεία για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Θα έχω την ευκαιρία να σας παραδώσω για να ενημερώσετε τα μέλη σας τα δύο τελευταία ψηφίσματα του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ με τα οποία τα όργανα αυτά παίρνουν μία σαφή θέση για το θέμα της επίλυσης του ονόματος των Σκοπίων. Υπάρχει επίσης μία σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβαν 200 ακαδημαϊκοί απ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται στον Πρόεδρο Ομπάμα και στο πλαίσιο της οι προσωπικότητες αυτές με το κύρος και την παγκόσμια αναγνώριση που διαθέτουν, περιγράφουν στον Αμερικανό Πρόεδρο την κατάσταση ως έχει και υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει η νέα αμερικανική ηγεσία να αντιμετωπίσει το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Θέλω επίσης να σας επισημάνω ότι μετά το παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, θα πρέπει και εσείς με τα συνέδρια τα οποία πραγματοποιείτε σε ολόκληρο τον κόσμο να εκπέμψετε ένα σαφές μήνυμα προς τις βρετανικές αρχές και το Βρετανικό Μουσείο ότι πρέπει να επιστρέψουν στη θέση τους τα παγκόσμια πολιτιστικά σύμβολα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται αιχμάλωτα στο Βρετανικό Μουσείο.
Αν βρισκόμαστε σε εγρήγορση και το προσπαθήσουμε όλοι μαζί πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να γυρίσουν τα Μάρμαρα εδώ που δημιουργήθηκαν ώστε να ακτινοβολούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα τα μηνύματα και τις αξίες που δημιούργησε η κλασσική Ελλάδα. Με αυτές τις σκέψεις εκ μέρους όλων των βουλευτών θα ήθελα να συγχαρώ το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για το έργο του και την προσφορά του στον Ελληνισμό της Διασποράς».
Απο την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς Νίκος Τσιαρτσώνης δήλωσε: «Συγχαίρω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για την πληρέστατη Έκθεση που κατέθεσαν για δεύτερη χρονιά.
Η Ετήσια Έκθεση που είναι πολύ πιο κωδικοποιημένη από πέρσι περιλαμβάνει τους προβληματισμούς αλλά και τα οράματα των Ελλήνων της Διασποράς. Εύχομαι και ελπίζω ότι στην τριήμερη επεξεργασία της Βουλής θα εντοπιστούν τα σημεία που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Σε αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές της Επιτροπής αλλά και τα Υπουργεία και οι υπόλοιπες Επιτροπές που εμπλέκονται στο θέμα θα κάνουν το καλύτερο δυνατό προκειμένου να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα και οράματα των Ελλήνων της Διασποράς». Παραδίδοντας την Έκθεση ο κ. Ταμβάκης δήλωσε τα παρακάτω:
Η Ετήσια Έκθεση του ΣΑΕ κατατέθηκε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, τους αρμόδιους Υπουργούς και την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.