28 Σεπτεμβρίου 2010

Αποκλείει γενικευμένη αύξηση του ΦΠΑ ο Γιώργος Παπανδρέου


Αθήνα
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικευμένων αυξήσεων του ΦΠΑ, λέγοντας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Reuters, την Τετάρτη, ότι η κυβέρνηση θα βρει εναλλακτικούς τρόπους για την ενίσχυση των κρατικών εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι από οποιαδήποτε αύξηση ΦΠΑ θα εξαιρούνται τρόφιμα και τουρισμός.

Ακόμη διέψευσε ότι έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του προγράμματος στήριξης ή καταβολή νέων κονδυλίων. Σε ανάλογη 
διάψευσηπροχώρησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Στόχος τονίζει ο κ. Παπανδρέου η επιστροφή όσο το δυνατόν συντομότερα στις αγορές

Το δρόμο των συγχωνεύσεων δείχνει για άλλη μια φορά στις τράπεζες ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι προσδοκά να μείνει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές.
«Όχι» σε αύξηση του ΦΠΑ

«Αυτή τη στιγμή» η κυβέρνηση λέει «όχι στην αύξηση του ΦΠΑ» τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters.

«Υπήρξε, βεβαίως, η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης [του φόρου] σε κάποια προϊόντα, αλλά κοιτάμε εάν μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να έχουμε έσοδα αντί να τον αυξήσουμε περαιτέρω», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου.

Για την αύξηση των εσόδων, η κυβέρνηση επιδιώκει την διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Εξετάζει επίσης την μείωση φόρων σε ορισμένους κλάδους ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την ανάπτυξη. «Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μας απασχολεί ταυτοχρόνως και το ζήτημα αυτό. Θεωρώ μάλιστα ότι έτσι πρόκειται να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
«Μία κρατική και δύο ιδιωτικές τράπεζες»

Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι μετά τον αναμενόμενο νέο κύκλο συγχωνεύσεων θα παραμείνει «μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δυο με τρεις ιδιωτικές τράπεζες».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι εγγενώς υγιές. Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών.

Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά -πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου- η κατάσταση στον κλάδο θα βελτιώνεται, καθώς η χώρα θα βγαίνει από την κρίση και οι αγορές θα ανοίξουν για την Ελλάδα.

«Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο τεστ κοπώσεως - "stress test" - που πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά, και οι επιδόσεις τους, με εξαίρεση μόνο μία τράπεζα, υπήρξαν καλές. Αυτή την περίοδο, πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις μεταξύ τραπεζών, ενώ πολλοί είναι οι διεθνείς σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για το είδος των συγχωνεύσεων, που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε.»

»Αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχουν εύρωστες και ισχυρές τράπεζες, με έντονη παρουσία και δραστηριότητες στην περιοχή. Οι ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, πηγαίνουν πολύ καλά. Διαβλέπουμε, επομένως, και ένα ισχυρότερο τραπεζικό τομέα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η ύπαρξη ισχυρών και μεγαλύτερων τραπεζών θα αποδεικνυόταν πολύτιμη για την Ελλάδα. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές» σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός.
Στόχος η επιστροφή στις αγορές

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για δανεισμό το συντομότερο δυνατόν, αλλά απέκλεισε έκδοση ομολόγων μέσα στο 2010.

«Θα το κάνουμε όταν θα είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία», σημείωσε.

Ερωτηθείς δε, σχετικά με πιθανές επαφές και συζητήσεις με το ΔΝΤ για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του πακέτου που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ή την καταβολή νέων κονδυλίων ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι «καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει».

Διευκρίνισε ότι «γίνονται συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να βγούμε στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν. Και αφ’ ης στιγμής βγούμε στις κεφαλαιαγορές, τότε είναι σχεδόν αυτόματη η απεξάρτηση και απομάκρυνσή μας από το πακέτο αυτό, ΕΕ - ΔΝΤ».

«Δεν δεχτήκαμε το πακέτο απλώς και μόνο για να ενταχθούμε στο μηχανισμό στήριξης. Βρισκόμαστε εδώ, για να υλοποιήσουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Επίσης, πρόσθεσε: «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την κρίση αυτή, ως ευκαιρία για να γίνουν αλλαγές, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες για την ακρίβεια, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και να δραστηριοποιηθούμε σε τομείς στους οποίους διαθέτουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια, τη ναυτιλία, τη γεωργία και τη μεσογειακή διατροφή. Πρόκειται για τομείς, στους οποίους πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί».

* Τη συνολική εικόνα που οδήγησε στην οικονομική κρίση, αλλά συνάμα και την αλληλεξάρτηση του χρηματοπιστωτικού και επενδυτικού κλίματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, παρουσίασε με αρκετά στοιχεία και παραδείγματα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο «World Leadership Forum 2010» που διοργάνωσε το Foreign Policy Association, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν. 
 πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ