30 Σεπτεμβρίου 2010

Το Διεθνές Ίδρυμα «Παγκόσμιοι Φιλάνθρωποι και Ευεργέτες της Επιστήμης» τίμησε τον Μακαριώτατο

Δημοσιεύτηκε: Σεπτέμβριος 24. 2010 10:56
Ενημερώθηκε: Σεπτέμβριος 30. 2010 10:16








Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, σε μια σεμνή τελετή, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010, στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, τιμήθηκε από το Διεθνές Ίδρυμα «Παγκόσμιοι Φιλάνθρωποι και Ευεργέτες της Επιστήμης» για την αφοσίωσή του, ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της νήσου μας, στα αγαθά και στις αξίες της αγάπης, της φιλανθρωπίας και της δικαιοσύνης και για τη μεγάλη του συμβολή προς επικράτηση των ιδεωδών της ελευθερίας, της ειρήνης, της συναίνεσης, της ανεκτικότητας και της αλληλοκατανόησης τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τη γλώσσα και την καταγωγή τους.
Στον Μακαριώτατο απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο «Παγκόσμιος Ευεργέτης και Φιλάνθρωπος», που αποτελεί και την ανώτατη τιμητική διάκριση του Διεθνούς Ιδρύματος «Παγκόσμιοι Φιλάνθρωποι και Ευεργέτες της Επιστήμης». Τούτο απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες της Υφηλίου -θρησκευτικούς Ηγέτες, Αρχηγούς Κρατών και άλλα επίλεκτα δημόσια πρόσωπα- που διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο μεγάλο στόχο για επικράτηση της ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας στον κόσμο.
Κατά την έναρξη της τελετής οι Ρώσοι εκπρόσωποι του Ιδρύματος προσέφεραν στον Μακαριώτατο άρτο και αλάτι σύμφωνα με το τελετουργικό φιλοξενίας της αρχαίας ρωσικής παράδοσης.
Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος κ. Γιούρι Πέτροβιτς Κοβαλένοφ είπε ότι η ιστορική συνεισφορά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην ενδυνάμωση και εμπέδωση της ειρήνης και αμοιβαίας αντίληψης ανάμεσα στους εκπροσώπους διαφορετικών ιθαγενειών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, για ευημερία, συνεργασία και συντροφικότητα στην Κύπρο και η προσήλωση του στα ιδανικά τους ελέους, της δικαιοσύνης και της ανεκτικότητας κέρδισαν την αναγνώριση της παγκόσμιας κοινωνίας των λαών.
Παράλληλα, εκ μέρους του Ιδρύματος, ευχαρίστησε  την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο για την υποστήριξη του στο ιστορικό έργο κατασκευής στην Κύπρο του μνημείου «Προστάτη Αγγελου και Φύλακα του καλού και της ειρήνης» ύψους 82 μέτρων.
Πέρα από το Μετάλλιο, το Ίδρυμα προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο μικρό αντίγραφο του Φύλακα Αγγελου του καλού και της ειρήνης και ένα χρυσό ρολόι χειρός.
Το Μετάλλιο απένειμαν στον Αρχιεπίσκοπο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ταμείου Ιβάν Ιβάνοβιτς Σεργκέι και ο Πρόεδρος της Λέσχης του Ιδρύματος στην Κύπρο Πανίκος Ονουφρίου.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προσέφερε στους εκπροσώπους του Ιδρύματος ένα ασημένιο δίσκο με την Κύπρο, χωρίς, όπως είπε, «τη γραμμή που διαιρεί την πατρίδα μας».
Παραλαμβάνοντας το Μετάλλιο, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως αυτό αποδεικνύει και το έμπρακτο ενδιαφέρον του Ιδρύματος για επικράτηση και στην Κύπρο της ελευθερίας και της ειρήνης καθώς και ως συμβολική απόδοση τιμής προς την Εκκλησία της Κύπρου.
Ανέφερε ακόμη πως οι κυπριακός λαός αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τη Ρωσία για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που πάντοτε του πρόσφερε στις δύσκολες καμπές της ιστορικής του πορείας.
«Ακόμη και σήμερα που ο λαός και η πατρίδας μας για 36 τώρα χρόνια δοκιμάζονται και υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή τόσο η αδελφή ορθόδοξη Εκκλησίας της Ρωσίας όσο και η κυβέρνηση και ο λαός της χώρας συνεχίζουν με συνέπεια και σταθερότητα μακριά από σκοπιμότητες, να στέκονται στο πλευρό μας προσφέροντας μας με ειλικρίνεια όλη τους τη βοήθεια», πρόσθεσε.
Εξέφρασε τέλος την ελπίδα πως με τη συμπαράσταση της Ρωσίας αλλά και όλων των φιλελεύθερων χωρών του κόσμου «θα φτάσουμε στο στόχο του αγώνα μας που είναι η αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων, η απελευθέρωση του κατεχόμενου σήμερα βόρειου τμήματος της νήσου, η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, η επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και ο σεβασμός και η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Κύπρο».
Την τελετή ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή των εκπροσώπων του Διεθνούς Ιδρύματος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.
Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος