Διαστάσεις επιδημίας έχει πάρει σε ορισμένες χώρες του κόσμου η πυριτίαση, μια νόσος των πνευμόνων για την οποία ενοχοποιείται η τεχνική ξεθωριάσματος του τζιν. Στην Τουρκία το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε τη χρήση αυτής της τεχνικής αμμοβολής στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας, όμως πολλά εργαστήρια δουλεύουν παράνομα ή μεγάλες εταιρείες τζιν δίνουν εργολαβικά τη δουλειά σε βιοτεχνίες που έχουν την έδρα τους σε Πακιστάν, Αίγυπτο, Συρία και αλλού.
Θύματα της μόδας των ξεθωριασμένων τζιν πέφτουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κόσμο, που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με τον θάνατο. Η αμμοβολή ευθύνεται για την πυριτίαση, η οποία προκαλεί βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, ενίοτε ανίατη.
Από έρευνα του Τμήματος Παθήσεων Θώρακα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Γεντικουλέ της Κωνσταντινούπολης προέκυψε ότι «ο μέσος όρος επιβίωσης των εργαζομένων στην αμμοβολή των τζιν, που έχουν προσβληθεί από πυριτίαση είναι έξι χρόνια», ανακοίνωσε η επικεφαλής δρ Νουρ Ντιλέκ Μπαλκάν.
Το πανεπιστήμιο που παρουσίασε τα στοιχεία στο 20ό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας μιλά για «επιδημία». Στην Τουρκία το πρώτο κρούσμα πυριτίασης που αποδόθηκε στην αμμοβολή κατεγράφη πριν από 8 χρόνια.
Το Τμήμα Παθήσεων Θώρακα διεξήγαγε μια μελέτη με τη συμμετοχή 32 ανδρών, με μέσο όρο ηλικία τα 31,5 έτη, που εργάζονταν επί 28 μήνες σε αμμοβολή, 66,4 ώρες την εβδομάδα. Ολοι έπασχαν από πυριτίαση. Στους 31 έγινε εξέταση επαναληπτική και διαπιστώθηκε ότι 16 εξ αυτών παρουσίασαν εξελισσόμενη ίνωση, με συμπτώματα έκπτωσης των λειτουργιών του πνεύμονα.
Εξι μήνες μετά, έξι μπήκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστική ανεπάρκεια. Σήμερα ένας περιμένει να κάνει μεταμόσχευση πνεύμονα και έξι έχουν πεθάνει. Η δρ Μπαλκάν εφιστά την προσοχή απευθύνοντας έκκληση για παγκόσμια απαγόρευση της διαδικασίας ξεθωριάσματος του τζιν με αμμοβολή. Πριν από μερικές ημέρες, η Levi's και η αλυσίδα Η&Μ ανακοίνωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιούν την τεχνική αμμοβολής. Εκατομμύρια ξεβαμμένα τζιν όμως παράγονται σε παράνομες βιοτεχνίες.