18 Νοεμβρίου 2010

Εντατικούς ρυθμούς για να πετύχουν οι στόχοι του 2011 ζήτησε από τους υπουργούς ο κ. Παπανδρέου


Αθήνα
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά βάρη, ούτε περικοπές σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έδωσε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική ομιλία του στο Υπουργικό, όπου εγκρίθηκε ο προύπολογισμός του 2011. 


O Γιώργος Παπανδρέου προσέρχεται στο Υπουργικό

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στη ΝΔ για το έλλειμμα του 2009, αλλά και για τη γενικότερη δημοσιονομική διαχείριση από το 2003. «Ο αγώνας που ξεκινήσαμε αποδείχθηκε ακόμα πιο 'ναρκοθετημένος'» υπογράμμισε, συνεχίζοντας:

«Η κληρονομιά που άφησε η ΝΔ αποδείχτηκε ακόμα πιο δυσβάσταχτη για τους Έλληνες πολίτες και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της με το παραπάνω.

Ειδικότερα, τόνισε ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τον αρχικό στόχο, εξηγώντας ότι κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα για το 2010 κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, αντί για 5,5 για το οποίο είχε δεσμευθεί.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσπάθεια φέτος πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, καθώς «το έλλειμμα του 2010 μειώνεται μεν κατά 14 δισ. ευρώ, αλλά διαμορφώνεται στο επίπεδο των 22 δισεκατομμυρίων, αντί των 18 δισ. ευρώ όπως είχαμε σχεδιάσει».

Κάνοντας λόγο για προσπάθεια επιλογής των πιο δίκαιων λύσεων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα χτυπηθούν 
διαρθρωτικά προβλήματα,που θα επιτρέψουν τη μείωση της σπατάλης και τον εξορθολογισμό της Δημόσιας Διοίκησης, μιλώντας στη συνέχεια για ελλειμματικές ΔΕΚΟ, πολλές από τις οποίες «δεν προσφέρουν καν τις σωστές υπηρεσίες», αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες περικοπής της σπατάλης στον τομέα της Υγείας.
«Καλλικράτης» στη δημόσια διοίκηση

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς -με βάση την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων-  να ξαναδούν από την αρχή τις διαδικασίες, δομές, λειτουργίες και ανθρώπινο δυναμικό των τομέων ευθύνης τους, με στόχο την
αναδιοργάνωση του κάθε υπουργείου.

«Βεβαίως και μετά από τις διαπραγματεύσεις, που πρέπει να συνεχιστούν, με την ΑΔΕΔΥ, θα πρέπει να υπάρξει μια ευκολία αξιοποίησης του δυναμικού από υπουργείο σε υπουργείο, από υπηρεσία σε υπηρεσία, ανάλογα με τις ανάγκες», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν προτάσεις για την 
κατάργηση, ενσωμάτωση και συγχώνευση φορέων, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι ο δημόσιος υπάλληλος», προσθέτοντας, παράλληλα, την αναγκαιότητα εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παντού.
Για τα ζήτημα στην Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά στα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός ανέφερε κατ' αρχήν ότι «πάντα η θέση μας -και πριν την κρίση- τονίζει την ανάγκη μιας σοβαρής οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και της ύπαρξης ενός σταθερού ευρωπαϊκού μηχανισμού.»

Ο πρωθυπουργός είπε στη συνέχεια ότι ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε με αφορμή την ελληνική κρίση, πρέπει να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό, δηλαδή να μην είναι διμερής η βοήθεια, αλλά «να δανείζεται η Επιτροπή για το μηχανισμό αυτό, με επιτόκιο που να είναι ο μέσος όρος των spreads, του επιτοκίου με το οποίο δανείζονται οι χώρες, είτε της Ευρωζώνης, είτε των 27».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό αυτό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η πρόταση που κατατέθηκε δημιούργησε την αντίδραση των αγορών και τάχθηκε υπέρ της επιβολής φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ύψους περίπου 0,05% (περίπου 200 δισ. ευρώ το χρόνο).

Δεν έχουμε αντίρρηση για την επιβολή αυστηρών ποινών στις χώρες που ξεφεύγουν, θα έλεγα, όμως, ότι εν τοις πράγμασι οι ποινές είναι αυστηρές -το ζούμε αυτό τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει μια αυστηρότητα ως προς τη διαχείριση των οικονομικών μας- όμως, αυτές οι αυστηρές ποινές θεωρούμε ότι δεν μπορούν να συμπεριλαμβάνουν το δικαίωμα της ψήφου, δηλαδή την αφαίρεση του δικαιώματος αυτού από ένα κράτος-μέλος, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Σχόλιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Αναφερόμενος στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ο πρωθυπουργός αφού ευχήθηκε στους εκλεγμένους άρχοντες της αυτοδιοίκησης καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους, τόνισε ότι το πρώτο έτος της κυβέρνησης έκλεισε με θετικό τρόπο, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες «με την ψήφο τους γύρισαν την πλάτη στις σειρήνες της αποσταθεροποίησης, σε όσους, δηλαδή, θέλησαν να δώσουν ένα στρεβλό μήνυμα των εκλογών, επιχειρώντας αυτό να μετατραπεί σε δημοψήφισμα καταδίκης των προσπαθειών που κάνουμε από κοινού και, βεβαίως, να δημιουργήσει προσκόμματα και εμπόδια, ουσιαστικά, στις μεγάλες θυσίες και στην προσπάθεια που κάνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επίτευξη ιστορικών ανατροπών και εξαιρετικών αποτελεσμάτων στη μεγάλη πλειοψηφία δήμων και περιφερειών, που, μεταξύ άλλων, δημιουργεί και μια νέα, εν δυνάμει συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, δημιουργίας και πολιτισμού, για την υλοποίηση βαθύτερων αλλαγών στην ελληνική κοινωνία.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους προβληματισμούς που πρέπει να γεννήσει η αποχή, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε, σε κάθε τομέα, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την συμμετοχή του πολίτη».