21 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ !!!!

Μήπως η Αλεξάνδρεια θα μετακομίσει από την Αίγυπτο στα… Σκόπια; Η πρακτική της γειτονικής χώρας να μετονομάζει αεροδρόμια, πλατείες και δρόμους χρησιμοποιώντας προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας παίρνει διαστάσεις επιδημίας.
 *Στην αρχή ήταν τα αεροδρόμια των Σκοπίων και της Αχρίδας, που βαφτίστηκαν «Μέγας Αλέξανδρος» και «Απόστολος Παύλος». Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι προχωρεί τώρα ακόμη περισσότερο, σχεδιάζοντας να αποκτήσει τη δική της Αλεξάνδρεια!
Ηδη από το καλοκαίρι  πρότειναν τη μετονομασία μιας πόλης της ΠΓΔΜ σε Αλεξάνδρεια.
Φίλιππος, ο Μακεδών
Ξεκίνησαν μάλιστα και τη συλλογή υπογραφών, ενώ υποψήφια χρίστηκε η μικρή πόλη Σόντσεφ Γκραντ (που σημαίνει πόλη του ήλιου -Ηλιούπολη), που βρίσκεται λίγο έξω από τα Σκόπια.
 Η Αλεξάνδρεια μετακομίζει... στα Σκόπια!!!!
Oι ταμπέλες αεροδρομίου «Αλέξανδρος ο Μέγας»
*Παράλληλα, ήδη έχουν ληφθεί και κάποιες άλλες αποφάσεις: Αυτές αφορούν τη μετονομασία του σταδίου της πόλης των Σκοπίων σε «Φίλιππος Β’ ο Μακεδών», του αεροδρομίου της πόλης Στιπ επίσης σε «Φίλιππος Β’», αλλά και του οδικού άξονα που συνδέει τις περιοχές Γευγελή και Τομπάνοφτσε σε «Αλέξανδρος, ο Μακεδών».
*Το καλοκαίρι είχαν δει το φως της δημοσιότητας και πληροφορίες ότι σύντομα θα στηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, το οποίο βρίσκεται στη Φλωρεντία για εργασίες επιχάλκωσης.
*Μέσα στο 2008 πάντως στήθηκαν ακόμη δύο ανδριάντες του στο Πρίλεπ και στο Στιπ.
*Η πρακτική της οικειοποίησης δεν αφορά μόνο ιστορικές προσωπικότητες αλλά και μνημεία ή ευρήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αποδείξουν την «αδιάσπαστη συνέχεια του μακεδονικού έθνους από την αρχαιότητα ως σήμερα». Τελευταίο επεισόδιο, μια «ανακάλυψη» του ιστορικού Τόμε Μπότσεφσκι και του ακαδημαϊκού Αριστότελ Τέντοφ. Σε τι συνίσταται;
Στο ότι η μία από τις τρεις γλώσσες που έχουν χαραχθεί στην περίφημη «επιγραφή της Ροζέτας» (βρέθηκε πριν από 207 χρόνια στην Αίγυπτο και έχει ηλικία 2.200 ετών) είναι η «μακεδονική» και ότι έχει ομοιότητα με τη γλώσσα που μιλιέται σήμερα στα Σκόπια.
*Ως γνωστόν, βέβαια, η επιγραφή περιλαμβάνει ιερογλυφικά της Αιγύπτου, απλοποιημένα ιερογλυφικά της ελληνιστικής περιόδου και αρχαία ελληνικά. Τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ωστόσο, θεωρούν απολύτως φυσικό η τρίτη γλώσσα να είναι η «μακεδονική», αφού, όπως αναφέρουν, οι Μακεδόνες βασίλεψαν στην Αίγυπτο 302 χρόνια, υπό τον Αλέξανδρο και τον διάδοχό του αντιβασιλέα, Πτολεμαίο.
*Την άποψη για τη «μακεδονική ιστορία» που συνεχίζεται χιλιάδες χρόνια η κυβέρνηση Γκρούεφσκι επιχειρεί να την «πουλήσει» και στο εξωτερικό, με μια καμπάνια για τον τουρισμό, η οποία άρχισε να προβάλλεται από το CNN την περασμένη εβδομάδα.
phgh enet.gr