Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας θα πωλήσει έξι σπίτια που διαθέτει και ένα οικόπεδο, προκειμένου να συγκεντρώσει μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την ανέγερση ενός νέου 13όροφου κτιρίου, εκεί που βρίσκεται σήμερα το κεντρικό οίκημά της, στη Λόνσντεϊλ Στριτ, στο κέντρο της Μελβούρνης.
Για να πωληθούν όμως τα ακίνητα θα πρέπει να το εγκρίνει η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του οργανισμού, που θα παραστούν σε έκτακτη γενική συνέλευση.
Η έκτακτη γενική συνέλευση, θα γίνει την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι στο Main Pavillion East, Meat Market, 5 Blackwood Street, και θα προηγηθεί της τακτικής γενικής συνέλευσης, που θα γίνει την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο.
Παράλληλα, θα ζητηθεί από τα μέλη να εγκρίνουν και τη σύναψη δανείου, έως 6.7 εκατομμυρίων δολαρίων, για την κατασκευή και λειτουργία του πολυώροφου κτιρίου -το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 12.5 εκατομμύρια δολάρια- καθώς και να υποθηκευτεί το ακίνητο της Λόνστεϊλ Στριτ.
Ως γνωστό η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας αναθεώρησε τα σχέδια της για την ανέγερση "Ελληνικού Πύργου", στο κέντρο της Μελβούρνης.
Για λόγους "οικονομικούς και πρακτικούς", αντί του 17όροφου κτιρίου η Κοινότητα σκοπεύει, τώρα, να αναγείρει κτίριο 13-14 ορόφων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση της Βικτώριας έχει χρηματοδοτήσει την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, με το ποσόν των δυο εκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ελληνικής Γλώσσας στην Lonsdale Street, στο κέντρο της Μελβούρνης.
Η χρηματοδότηση από την πολιτειακή κυβέρνηση δίνεται με τους όρους ότι το κτίριο θα γίνει στην Lonsdale Street "για να διατηρηθεί ο ελληνικός χαρακτήρας του κεντρικού δρόμου" και το κτίριο.
Εκτός των άλλων:
* θα στεγάζει μόνιμη έκθεση για την ελληνοαυστραλιανή παροικία, την ιστορία της και την επιρροή της ελληνικής μετανάστευσης στην Αυστραλία.
* θα διαθέτει ελληνική βιβλιοθήκη.
* θα στεγάζει Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και Ελληνικής Γλώσσας.
* θα διαθέτει αρχείο παροικιακής ιστορίας. Εκεί θα στεγάζονται τα αρχεία του Κέντρου Παροικιακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου RMIT, αλλά και του Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας που τώρα στεγάζονται στο Πανεπιστήμιο La Trobe (πρώην ΕΚΕΜΕ).