Μέσα σε κλίμα έντασης και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά τα όσα διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες, συνεδριάζει στις 10 το πρωί το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ.
Οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αναμένεται να ασκήσουν δριμεία κριτική στον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ για τις συναντήσεις που είχε με τον ΣΕΒ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Τα πνεύματα όλες τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαιτέρως οξυμένα και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις θα ζητήσουν από τον Γιάννη Παναγόπουλο να αποσαφηνίσει τη θέση του για το τι ακριβώς διημείφθη στην συνάντηση που είχε.
Σύσκεψη Παπανδρέου με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας
Εξάλλου, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, με αφορμή τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες μέρες με τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η επικείμενη επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος-Καν, το υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης για τα εργασιακά, αλλά και ενόψει η αυριανή συνεδρίαση της ΓΣΕΕ.
Μήνυμα στους κοινωνικούς εταίρους
Νωρίτερα, έκκληση για την επίτευξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων απηύθυνε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. «Πρέπει να επιδιώκουμε όλο και περισσότερο τη διαβούλευση και τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.
Επίσης, κατέστησε σαφές πως η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά, θα στηρίξουν απόλυτα κάθε προσπάθεια που γίνεται από τους κοινωνικούς εταίρους, για να βρουν λύσεις από κοινού, παρά τις δυσκολίες και τα αυστηρά και δύσκολα πλαίσια που υπάρχουν.
«Είναι σημαντικό, είτε σε θέματα οικονομικής πολιτικής, είτε κοινωνικής πολιτικής, είτε εργασιακής πολιτικής να επιδιώκουμε και να πετυχαίνουμε ευρύτερες συναινέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τι προηγήθηκε
Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε σημαντικές εξελίξεις από το προηγούμενο υπουργικό μέχρι σήμερα.
Μεταξύ αυτών, ανέφερε την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης και το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.
«Τώρα το βάρος θα πέσει στην ανάπτυξη» είπε, σημειώνοντας πως η χώρα τήρησε τις δεσμεύσεις της και υπάρχουν προοπτικές γι’ αυτήν.
«Δείξαμε εμπράκτως ότι είμαστε αξιόπιστοι» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αν το έλλειμμα ήταν 6% όπως έλεγε η Νέα Δημοκρατία θα το είχαμε εξαλείψει πλήρως. «Τώρα όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» παρατήρησε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τους υπουργούς του για τις προτάσεις τους στους επιμέρους στόχους της κυβέρνησης το 2011 και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους έχουμε σημαντικά νομοσχέδια, σημαντικά υπουργικά καθώς και τον προϋπολογισμό για να πείσουμε την κοινωνία ότι οδηγούμε τη χώρα σε έξοδο από την κρίση. «Κάνουμε μεγάλες και αναγκαίες τομές» κατέληξε.