16 Μαρτίου 2011

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη ζητά προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας


Ο Λιβανέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ναουάφ Σαλάμ: Το προσχέδιο κυκλοφόρησε από τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Λίβανο


Ηνωμένα Έθνη
Τη χρήση «κάθε δυνατού μέσου» για απαγόρευση όλων των πτήσεων στη Λιβύη εγκρίνει προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του ΟΗΕ, την στιγμή όμως που χώρες του Συμβουλίου εμφανίζονται ακόμη «επιφυλακτικές» για την υιοθέτηση του μέτρου. Το Συμβούλιο διέκοψε για την Τετάρτη τη συνεδρίασή του.

Το προσχέδιο του κειμένου, το οποίο επικαλείται το Reuters, εγκρίνει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων με στόχο την προστασία των αμάχων, επιμένοντας στην αξιοποίηση όλων των «απαραίτητων μέτρων» προς αυτό το σκοπό.

Το προσχέδιο κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Λιβάνου.

Οι επιφυλάξεις όμως παραμένουν: Η Γερμανία, που είχε εμποδίσει την προηγούμενη Παρασκευή υιοθέτηση σκληρότερης γραμμής από την πλευρά της ΕΕ για το ζήτημα, επανέλαβε τους δισταγμούς της, με τον πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιχ να δηλώνει πως «ορισμένα βασικά ερωτήματα σχετικά με την προτεινόμενη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη παραμένουν αναπάντητα».

«Θέσαμε ερωτήματα που αισθανόμαστε ότι δεν έχουν απαντηθεί πλήρως, όπως για την αραβική συμμετοχή στο μέτρο αυτό, όπως το αν η επιβολή μιας τέτοιας ζώνης έρχεται σε σύγκρουση με τις προθέσεις του Αραβικού Συνδέσμου ο οποίος έχει επισημάνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει ξένη επέμβαση» στη Λιβύη, είπε ο Γερμανός διπλωμάτης.

Η διακήρυξη των Ευρωπαίων ηγετών την περασμένη Παρασκευή άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο επέμβασης στη Λιβύη, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη των χωρών την περιοχής και ιδιαίτερα του Αραβικού Συνδέσμου. Το Σάββατο, οι Άραβες ηγέτες ζητήσαν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εκφράζοντας όμως τη θέση τους εναντίον πιθανής ξένης επέμβασης.