Βεγγάζη, Λιβύη
Στη Βεγγάζη, το προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη, κατευθύνεται ο στρατός του Μουαμάρ Καντάφι καλώντας τους εξεγερμένους να παραδώσουν τα όπλα τους. Η πόλη Ατζαμπίγια, το τελευταίο «εμπόδιο» στην προέλαση προς τη Βεγγάζη, φέρεται να πέφτει στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων που εξαπέλυσαν την πρώτη χερσαία επίθεση μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς. Πυρά πυροβολικού και στην Μιζουράτα, ανατολικά της Τρίπολης, με πληροφορίες για πέντε νεκρούς. «Όλα θα έχουν τελειώσει σε 48 ώρες» λέει ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ. Διχασμένη παραμένει η Δύση ως προς το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.Ο στρατός καλεί τους εξεγερμένους στη Βεγγάζη να παραδώσουν τα όπλα τους, καθώς οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο συνταγματάρχη πλησιάζουν πιο κοντά στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Η κατάσταση στη Βεγγάζη είναι τεταμένη και είναι όλο και πιο αγωνιώδεις οι φωνές των αντικαθεστωτικών προς τη Δύση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.
«Θα σκοτώσει πολίτες, θα σκοτώσει όνειρα, θα μας καταστρέψει» λέει ο Τζαλά αλ-Γκαλά του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει «σφαγή» εάν δεν παρέμβει η διεθνής κοινότητα -η οποία παραμένει, εντούτοις, διχασμένη ως προς το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.
Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, δήλωσε την Τετάρτη στο εδρεύων στη Γαλλία τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη και «όλα θα έχουν τελειώσει σε 48 ώρες».
Η στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζαμπίγια -σε απόσταση 150 χλμ από τη Βεγγάζη- φέρεται να έχει περάσει στον έλεγχο του στρατού -γεγονός που διαψεύδουν μεν οι αντικαθεστωτικοί, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα της κατάστασης.
Ανταποκριτής του BBC στη Βεγγάζη μεταδίδει ότι έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς, οι στρατιώτες πραγματοποίησαν την πρώτη χερσαία επίθεση στην πόλη. Οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται πως έχουν οπισθοχωρήσει από την Ατζαμπίγια και όσοι έμειναν πίσω έχουν παραδώσει τα όπλα τους, σύμφωνα με μαρτυρία εξεγερμένου που επικαλείται το Reuters.
Την ίδια στιγμή, βομβαρδίζεται από συστοιχίες πυροβολικού η ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Μιζουράτα, στα ανατολικά της Λιβύης. Η επίθεση προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 11, όπως δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters γιατρός του νοσοκομείου της πόλης.
Κάτοικοι δήλωσαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να πλήττουν με πυρά πυροβολικού την πόλη νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Η Μιζουράτα είναι η μοναδική πόλη στη δυτική Λιβύη που ελέγεται από τις δυνάμεις των εξεγερμένων.
Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Η προέλαση των κανταφικών δυνάμεων προς τη Βεγγάζη έρχεται τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητά ψήφισμα που προώθησαν η Βρετανία, η Γαλλία και ο Λίβανος σχετικά με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού -τον οποίο ζητούν οι εξεγερμένοι, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Αντίθετες στην επιβολή αεροπορικού αποκλεισμού παραμένουν η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ και η Ιταλία απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εφικτή λύση.
«Δεν μπορούμε να έχουμε πόλεμο. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει, δεν θέλει και δεν μπορεί να το κάνει» τονισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, προτείνοντας να διενεργηθεί την προσεχή εβδομάδα μία σύνοδος της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ ανέφερε την Τετάρτη στο blog του ότι «πολλές αραβικές χώρες» είναι έτοιμες για «αποτελεσματική συμμετοχή» σε μία στρατιωτική αποστολή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ακόμη πολύ αργά για μία επέμβαση».
«Μόνο η απειλή για χρήση βίας μπορεί να σταματήσει τον Καντάφι. Με το βομβαρδισμό των θέσεων των αντιπάλων του με τις μερικές δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα που στην πραγματικότητα διαθέτει, ο Λίβυος δικτάτορας ανέτρεψε την ισορροπία» γράφει στο blog του ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
«Θα μπορούσαμε να εξουδετερώσουμε τα εναέρια αυτά μέσα με επιθέσεις εναντίον επιλεγμένων στόχων.Αυτό προτείνουν Γαλλία και Βρετανία εδώ και δυο εβδομάδες» προσθέτει ο Ζιπέ.
* Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ιταλικού ομίλου ENI, του πρώτου ξένου παραγωγού πετρελαίου στη Λιβύη, η παραγωγή πετρελαίου έχει σταματήσει, όμως ο όμιλος συνεχίζει την παραγωγή αερίου για να τροφοδοτεί τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της χώρας.