3 Ιουνίου 2011

Παπανδρέου - Γιούνκερ: Θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση

Παπανδρέου - Γιούνκερ: Θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση


Την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα συζήτησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέουστη συνάντησή τους, που σύμφωνα με πληροφορίες διήρκησε πάνω από δύο ώρες.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος για παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισε ότι αυτό θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα και σαφείς δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Θα δοθεί «υπό αυστηρούς όρους», όπως είπε.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ακόμη ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια προς τη χώρα.

«Αναμένω από το Eurogroup να αποφασίσει συμπληρωματική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι «πρόθυμη» να θεσπίσει ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις, υπογράμμισε ότι επήλθε «συνολική συμφωνία» και για το ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία εφαρμογής τους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν«τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο».

Επανάλαβε δε ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας ή εξόδου της από το ευρώ και επισήμανε ότι αναμένει από τη χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, κάτι για το οποίο, όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία.

Επίσης, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα ο πρόεδρος του Εurogroup είπε ότι αυτό «αποτελεί καλό νέο για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και την ΕΕ» και ότι «θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα».

Γ. Παπανδρέου: το δημόσιο είναι αδύναμο, ζητήσαμε τεχνογνωσία και βοήθεια

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συμφωνία πολύ θετικό σημάδι και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά με θυσίες του ελληνικού λαού αλλά έχει ακόμη πολύ κόσμο μπροστά της. Τόνισε ο κ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και εν όψει της παρουσίασης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου αναφέρθηκε ειδικώς στις αδυναμίες του ελληνικού δημόσιου τομέα.

«Είπα στον Ζαν Κλοντ ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε στην εφαρμογή του προγράμματος ήταν η ικανότητα του δημόσιου τομέα μας να προχωρήσει σε τόσο βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ζήτησα γι’ αυτό να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες με κράτη και με την Επιτροπή για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα, είτε σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις είτε τις αλλαγές στην Υγεία, την εκπαίδευση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την επιχειρηματικότητα, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την αναζωογόνηση του τουριστικού κλάδου».

«Είμαι ευτυχής που είναι έτοιμοι να παράσχουν βοήθεια, τεχνογνωσία και κόσμο για όλα αυτά και νομίζω ότι αυτό θα λειτουργήσει ως εγγύηση για την εφαρμογή του προγράμματος», τόνισε ο Πρωθυπουργός.