15 Ιουνίου 2011

Απουσία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο


Αθήνα
Σε μία περικυκλωμένη από «Αγανακτισμένους» Βουλή και χωρίς την συμμετοχή των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά στις 4:30 μ.μ. της Τετάρτης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.

Σημειώνεται ότι δύο ώρες νωρίτερα, στις 2:30 μ.μ., θα συνεδριάσει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Έργου (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ενημερωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετά και τις προτάσεις, τις οποίες είχαν καταθέσει σε αντίστοιχη συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την επόμενη μέρα, Πέμπτη 16 Ιουνίου, με τις τοποθετήσεις φορέων, ενώ έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στην πρώτη του ανάγνωση, σε τρεις συνεδριάσεις.

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου, ανήμερα δηλαδή της Συνόδου Κορυφής για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωση του και να ψηφιστεί την ίδια μέρα από την Επιτροπή Οικονομικών.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να αρχίσει την Τρίτη 28 Ιουνίου και έπειτα από τρεις συνεδριάσεις θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου απαιτεί την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, όχι όμως λιγότερες από 120 θετικές ψήφους (τα 2/5 του Κοινοβουλευτικού Σώματος)

Να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία, εκτός από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα απουσιάζει και ο ΛΑΟΣ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης.

Το ΚΚΕ σε γραπτή ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν θα συμμετάσχει σε καμία διαδικασία της Βουλής για το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» που φέρνει η κυβέρνηση, γιατί αυτό υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και ισοπεδώνει τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», ενώ τονίζει ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει με την παρουσία και την ψήφο των βουλευτών του «μια πρωτοφανή διαδικασία αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης».