17 Ιουνίου 2011

Μέρκελ- Σαρκοζί: «Ναι στην εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση της Ελλάδας»


Μέρκελ- Σαρκοζί: «Ναι στην εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση της Ελλάδας»

Βερολίνο 
Υπέρ της «άμεσης παροχής βοήθειας στην Ελλάδα», με την εθελεοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, εμφανίστηκαν με δηλώσεις τους η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ότι η χώρα της θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας. Ο γάλλος ηγέτης επέμεινε από την πλευρά του ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να είναι εθελοντική «για να αποφευχθεί ένα πιστωτικό επεισόδιο».

Ο κ. Σαρκοζί κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και τόνισε ότι η ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του χρέους πρέπει να είναι εθελοντική και ότι πρέπει να έχει τη στήριξη της ΕΚΤ. «Ο,τι συμφωνήσαμε είναι σύμφωνο με την Πρωτοβουλία της Βιέννης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι η χώρα της θέλει και αυτή να συνεργαστεί με την ΕΚΤ για να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Η κυρία Μέρκελ προσέθεσε ότι αυτή η προσέγγιση, που βασίζεται στη γνωστή συμφωνία του 2009 για τη διατήρηση της έκθεσής των τραπεζών στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, αποτελεί μια «καλή βάση» για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Αναφερόμενη στα δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία θα ήθελε να περιμένει ως το Σεπτέμβριο για να εγκρίνει ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα, επειδή διαφωνεί για το ρόλο του ιδιωτικού τομέα, είπε χαρακτηριστικά: «Οσο γρηγορότερα έχουμε μια λύση τόσο το καλύτερο. Η Πρωτοβουλία της Βιέννης αποτελεί μια καλή βάση και πιστεύω ότι  μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτήν».

Οι αναλυτές μιλούν για μία στροφή της κυρίας Μέρκελ στη μέχρι τώρα στάση της στο συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Σαρκοζί ανέφερε τέσσερα κριτήρια που πρέπει να τεθούν για την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα: την εθελοντική συμμετοχή του, την αποφυγή δημιουργίας ενός «πιστωτικού γεγονότος», την κάλυψη της ΕΚΤ και την άμεση υλοποίησή του.«Θέλουμε να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς να καθορίσουμε ημερομηνία», είπε ο γάλλος πρόεδρος. «Από τη στιγμή που ο Σεπτέμβριος δεν είναι κοντά και ίσως έχουμε άλλα προβλήματα τον Αύγουστο και μια και βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Ιουνίου, τότε καταλαβαίνετε τί εννοώ», τόνισε.

Τον... τετραγωνισμό του κύκλου επιδιώκει η κυβέρνηση Μέρκελ

Παράλληλα, διευκρίνιση για τη γερμανική στάση έκρινε απαραίτητο να εκδώσει ο οικονομικός εκπρόσωπος του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) Κλάους-Πέτερ Φλόσμπαχ. Σε ανακοίνωσή του, που μοιράστηκε με ηλεκτρονικό του μήνυμα, ο κ.Φλόσμπαχ εξηγεί πως η κυβέρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ θα επιδιώξει τη συμμετοχή των ιδιωτών στη δεύτερη δανειακή βοήθεια που θα χορηγήσει η ΕΕ προς την Ελλάδα, αλλά χωρίς να προκαλέσει η συμμετοχή αυτή περαιτέρω αναταράξεις στις αγορές.

«Ο κομματικός συνασπισμός συμφώνησε να στηρίξει την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα μόνο αν οι ιδιώτες πιστωτές συμμετάσχουν σε ικανοποιητικό βαθμό», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Φλόσμπαχ. Προσθέτει, ωστόσο ο γερμανός εκπρόσωπος: «Θέλουμε να συμμετάσχουν στο εκτενέστερο δυνατό επίπεδο, αλλά όχι σε βαθμό που θα πυροδοτούσε μια χειρότερη κρίση στην ευρωζώνη. Αν η κυβέρνηση βρει τη χρυσή τομή στο θέμα αυτό θα την στηρίξουμε». 

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μέρκελ καλείται να... τετραγωνίσει τον κύκλο. Να προσελκύσει δηλαδή οικειοθελώς κάποιες τράπεζες ώστε να συμμετάσχουν στο περιβόητο roll over των ελληνικών ομολόγων (την επαναγορά νέων ομολόγων και από τράπεζες μετά την ωρίμανση εκείνων που κατέχουν), αλλά όχι τόσες ώστε να κινδυνεύσει να αμφισβητηθεί η εθελοντικότητα της πρωτοβουλίας τους. Διότι αν οι αγορές θεωρήσουν ότι οι τράπεζες πειθαναγκάζονται να συμμετάσχουν στο «πακέτο», θα συμπεράνουν ότι πρόκειται για «πιστωτικό συμβάν», δηλαδή για χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο μεγαλύτερος εταίρος του κόμματος της Μέρκελ, το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών, δεν έχει αποφανθεί ακόμη περί των εξελίξεων.