16 Ιουνίου 2011

Η ΠΓΔΜ να αποφύγει προκλητικές ενέργειες, ζητά ο επίτροπος για τη διεύρυνση


Το άγαλμα του «Έφιππου πολεμιστή» θα στηθεί σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων
Σκόπια, ΠΓΔΜ
Αποχή της ΠΓΔΜ από προκλητικές προς την Ελλάδα ενέργειες ζητά ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Στέφαν Φούλε, με αφορμή την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

«Όταν έχετε γείτονα με τον οποίο έχετε εκκρεμότητα, οποιασδήποτε φύσεως, και επιθυμείτε ειλικρινά την επίλυση της, τότε πρέπει να αποφεύγετε ενέργειες τις οποίες ο γείτονας σας εκλαμβάνει ως πρόκληση», ανέφερε ο κ. Φούλε σε συνέντευξη του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Α1.

«Είναι απλή λογική. Αναμένω από την κυβέρνηση στα Σκόπια να αποφεύγει ενέργειες τις οποίες η άλλη πλευρά θεωρεί ως πρόκληση», πρόσθεσε ο κ.Φούλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενέργεια της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να τοποθετήσει το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου (επισήμως ενός «έφιππου πολεμιστή») σε πλατεία των Σκοπίων.

Εξέφρασε δε την ελπίδα του ότι «η ενέργεια αυτή δεν θα μειώσει την αποφασιστικότητα των πολιτικών στα Σκόπια να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας. Ελπίζω ότι και οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν θα βιώσουν το θέμα αυτό με συναισθηματισμό και θα επικεντρωθούν στις δυνατότητες υπέρβασης της εκκρεμότητας αυτής».

Οι εργασίες για τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση του αγάλματος του Μ.Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων ξεκίνησαν μέσα στην εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ο κ.Φούλε, στην ίδια συνέντευξη, ανέφερε ακόμη ότι δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ, πρόσθεσε όμως ότι από τη στιγμή που θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στη χώρα και οι Βρυξέλλες διαπιστώσουν ότι επιταχύνεται ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να είναι σε θέση να επαναλάβει τη σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ.

«Εάν όμως αντιληφθούμε ότι αντί να υπάρξει πρόοδος υπάρχει οπισθοδρόμηση, αντί η χώρα να πάει μπροστά, πηγαίνει πίσω, τότε πιθανόν θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», είπε.

Σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ που θα προκύψει από τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Ιουνίου, ο κ. Φούλε σημείωσε ότι η ΕΕ αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό.
πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ