Βαθιές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στα προνοιακά επιδόματα, στις αμοιβές των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει το βασικό σενάριο για τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο έχουν ήδη στα χέρια του οι αρχηγούς των κομμάτων. Ωστόσο, η λίστα δεν είναι τελική και ήδη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων υπάρχουν διαφωνίες.
Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με βασικό θέμα το πρόγραμμα των περικοπών.
Το βασικό σενάριο προβλέπει εξοικονόμηση 360 εκατ. ευρώ από προοδευτική μέση μείωση κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, άλλα 269 εκατ. ευρώ από εξορθολογισμό μισθολογικού κόστους εκτός ΔΕΚΟ και ειδικών μισθολογίων και 69 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή κοινού μισθολογίου για τις ΔΕΚΟ.
Όσον αφορά στις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, το σενάριο προβλέπει αναδρομική περικοπή από τον Ιούλιο του 2012 για όλες τις κατηγορίες εκτός από τους μάχιμους ένστολους για τους οποίους γίνεται προσπάθεια να μην υποστούν μειώσεις τουλάχιστον για φέτος.
Η εξοικονόμηση από την πρόσθετη εργασιακή εφεδρεία υπολογίζεται στα 160 εκατ. ευρώ, μέσω διαθεσιμότητας και συνταξιοδοτικής ωρίμανσης.
Το πακέτο περικοπών που αφορά στις συντάξεις ανέρχεται στο σύνολό του στα 3,5 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος (2,3 δισ. ευρώ) να αφορά την προοδευτική μείωση σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις με ανώτατο πλαφόν. Επιπλέον μείωση δαπανών προβλέπεται από τον «εξορθολογισμό των εφάπαξ».
Το μαχαίρι στα κοινωνικά επιδόματα φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω των αναπροσαρμογών των οικογενειακών επιδομάτων, των επιδομάτων αναπηρίας, τη μείωση των φοροαπαλλαγών, αλλά και τον περιορισμό του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, την κατάργηση των ειδικών εποχιακών επιδομάτων ανεργίας κ.ά.
Οι περικοπές στην Υγεία ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής του ασθενούς και της συνεισφορά υγείας του ΟΓΑ.
Στο μέτωπο των ΔΕΚΟ σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει μείωση των λειτουργικών δαπανών, πώληση μη στρατηγικών δραστηριοτήτων και μείωση επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, οι αποδοχές των περίπου 68.000 υπαλλήλων τους μπορεί να μειωθούν περαιτέρω έως και 30%, καθώς, θα καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας, στους οποίους προβλέπονται οι πρόσθετες αμοιβές, όπως είναι τα επιδόματα, οι υπερωρίες, τα εκτός έδρας, κ.λπ.
Ταυτόχρονα, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας θα μπορεί να αλλάξει το σύστημα για τις ωριμάνσεις, αλλά και να διευκολυνθεί η μεταφορά του προσωπικού από μια δημόσια επιχείρηση σε μία άλλη.
Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα προκύψει μια μισθολογική εξοικονόμηση 75 εκατ. ευρώ. Όμως, καθώς το ποσό αυτό είναι «καθαρό» (το τελικό αποτέλεσμα μετά από την αφαίρεση των φόρων και των εισφορών που χάνει το Δημόσιο), οι πραγματικές απώλειες για τις αποδοχές των υπαλλήλων θα είναι πολύ υψηλότερες.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει, εξάλλου, να ενισχύσει τα έσοδα των συγκοινωνιακών φορέων κατά 40 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία, μέσω των αυξήσεων των εισιτηρίων που προβλέπονται στο πακέτο των μέτρων.
Από την αρχή του 2013, τα εισιτήρια θα ακριβύνουν κατά 25%, και το ενιαίο εισιτήριο (για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς) θα κοστίζει 1,75- 1,80 ευρώ από 1,40 ευρώ σήμερα. Η τιμή του εισιτηρίου σε λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ, θα αυξηθεί σε 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια με μειωμένη τιμή (φοιτητών, πολυτέκνων, κ.ά.), θα ακριβύνουν σε 0,90 ευρώ από 0,75 ευρώ σήμερα.
Ανάλογες αυξήσεις θα υπάρξουν στα εισιτήρια του προαστιακού σιδηρόδρομου και των τρένων του ΟΣΕ.
Τέλος, από το φορολογικό σκέλος των νέων μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα επιτύχει όφελος (εξοικονόμηση δαπανών και αύξηση εσόδων) 450 εκατ. ευρώ.