2 Φεβρουαρίου 2013

Στροφή στη σκληρή γραμμή για Τσίπρα: Ζητά ακύρωση του μνημονίου


Με άρθρο του στην Monde Diplomatique, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για αποτυχημένα προγράμματα «διάσωσης» του ευρωπαϊκού νότου και επαναφέρει την πρόταση για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους στα χνάρια της διάσκεψης του Λονδίνου που απάλλαξε την Γερμανία από περίπου το 60% του συσσωρευμένου ονομαστικού χρέους της.

Στροφή στη σκληρή γραμμή για Τσίπρα: Ζητά ακύρωση του μνημονίου
Ο Α. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η ακύρωση του μνημονίου είναι προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και ζητά «μορατόριουμ» στην εξυπηρέτηση του χρέους, χωρίς το οποίο, κάθε απόπειρα για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση θα θυμίζει, όπως λέει, τον Σίσυφο.

Στο άρθρο του «Η λύση μας για την Ευρώπη» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Τα προγράμματα "διάσωσης" του ευρωπαϊκού νότου απέτυχαν, σκάβοντας πηγάδια χωρίς πάτο, τα οποία οι πολίτες καλούνται να γεμίσουν. Η εξεύρεση μιας συνολικής, συλλογικής και οριστικής λύσης του χρέους είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Και κανείς ποτέ δεν θα κατανοήσει την εγκατάλειψη ενός τέτοιου στόχου μόνο και μόνο για την εξασφάλιση της επανεκλογής της γερμανίδας καγκελαρίου.
Σ' αυτό το πλαίσιο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για το χρέος της Γερμανίας το 1953, είναι η μόνη ρεαλιστική και συμφέρουσα λύση για όλους. Είναι η ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση χρέους και την αποτυχία των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Ζητάμε για την Ελλάδα:
-Σημαντική διαγραφή της ονομαστικής αξίας του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους της. -
-Μορατόριουμ στην εξυπηρέτησή του, ώστε τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν να διοχετευτούν αμέσως στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας.
-« Ρήτρα ανάπτυξης », ώστε τα τοκοχρεολύσια να μην πνίγουν στη γένεσή της την οικονομική ανάκαμψη.
-Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τα σχετικά κονδύλια να προσμετρούνται στο δημόσιο χρέος της χώρας.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να συνοδευτούν με προοδευτικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στόχο θα έχουν τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου. Το ξεπέρασμα της κρίσης προϋποθέτει τη ρήξη με το παρελθόν της χώρας, το οποίο την προκάλεσε».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει:

«Το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο, που επιβίωσε οριακά από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου υλοποιώντας τη στρατηγική του φόβου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αναπνέει με τον πνεύμονα της διαφθοράς. Το δύσκολο έργο της διάρρηξης της ανίερης συμμαχίας των πολιτικών και οικονομικών κύκλων –ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα– θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες μιας λαϊκής κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Ζητάμε, λοιπόν, ένα μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Χωρίς αυτό, απόπειρα για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση θα θυμίζει τον Σίσυφο. Μόνον που, αυτή τη φορά, το δράμα του δεν αφορά μόνον την αρχαία Κόρινθο. Αφορά όλη την Ευρώπη».