19 Φεβρουαρίου 2013

Κορσική: Ρεκόρ εγκληματικότητας στην Ευρώπη


Κορσική: Ρεκόρ εγκληματικότητας στην Ευρώπη

Θλιβερή πρωτιά της Κορσικής: το γαλλικό αυτό νησί έχει σήμερα την υψηλότερη κατά κεφαλήν εγκληματικότητα στην Ευρώπη.

Η εν ψυχρώ βία αμαυρώνει την εικόνα της Κορσικής ως παραδεισένιου τουριστικού προορισμού. Δολοφονίες διαπράττονται μέρα-μεσημέρι, ακόμη και σε κοινή θέα από τις παραλίες και τους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους.

Πρόσφατα οι πελάτες ενός καφέ έγιναν μάρτυρες μιας διπλής δολοφονίας όταν άγνωστος πυροβόλησε έναν άντρα και μια γυναίκα. Τον Οκτώβριο, ο γνωστότερος δικηγόρος της Κορσικής, ο 63χρονος Αντουάν Σολακαρό δολοφονήθηκε ενώ οδηγούσε προς τη δουλειά του. Δυο οπλοφόροι που επέβαιναν σε μηχανή τον ακολούθησαν και, όταν σταμάτησε σε βενζινάδικο, τον πυροβόλησαν αρκετές φορές.

Οι δολοφόνοι του Σολακαρό δεν βρέθηκαν ακόμη και οι στατιστικές υπονοούν ότι δεν θα βρεθούν ποτέ. Από το 2007 έχουν πραγματοποιηθεί 107 δολοφονίες, αλλά λιγότερες από το 10% κατέληξαν σε κάποια καταδίκη.
Σύμφωνα με την κόρη του Σολακαρό, Αννα-Μαρία, η αποτυχία του κράτους να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους των δολοφονιών αυτών έχει επιβάλει στην Κορσική μια κουλτούρα ατιμωρησίας. «Για να σκοτώσει κάποιον ένας δολοφόνος στις 9 το πρωί σε ένα βενζινάδικο μπροστά από κάμερες κλειστού κυκλώματος χρειάζεται πραγματικό θράσος», είπε στο BBC.   

Οι δολοφονίες στην Κορσική συμβαίνουν με ένα ρυθμό μεταξύ 20 και 25 τον χρόνο την τελευταία δεκαετία. Αν αναλογιστούμε το μέγεθος του πληθυσμού _ μόλις περισσότερα από 300.000 άτομα _ και λάβουμε υπ' όψη όσους είναι θύματα οικογενειακής βίας, η Κορσική έχει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στην Ευρώπη.

Το θράσος των δολοφόνων είναι απίστευτο. «Ξαφνικά έρχεται κάποιος και αρχίζει να πυροβολεί, σαν να ήταν καουμπόι σε γουέστερν», λέει η υπάλληλος εμπορικού καταστήματος εντός του οποίου δολοφονήθηκε ένας γνωστός Κορσικανός επιχειρηματίας τον Νοέμβριο. «Καταστρέφει μια οικογένεια, προκαλεί τραύμα σε πολύ κόσμο... Αρκετά πια. Δεν ζούμε σε γουέστερν».

Η Κορσική απέκτησε την φήμη βίαιου νησιού στη δεκαετία του '70, λόγω της δράσης των αυτονομιστών που επιθυμούσαν απόσχιση από τη Γαλλία. Η κυριότερη οργάνωση, το FLNC, πραγματοποίησε βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία και παραλίες προτού διασπαστεί στη δεκαετία του '90, όταν η βία άρχισε να υποχωρεί. Πολλοί από τους αυτονομιστές μαχητές κατέληξαν στη φυλακή ή άλλαξαν τακτική και μπήκαν στην τοπική πολιτική.

Η υποχώρηση της εθνικιστικής βίας προσέλκυσε στην Κορσική εύπορους παραθεριστές από την υπόλοιπη Γαλλία οι οποίοι έχτισαν βίλες στις ακτές της. Μόνο πέρσι χτίστηκαν 6.000 σπίτια στο νησί, τα μισά από αυτά εξοχικά. Όμως στην άνθηση του κατασκευαστικού τομέα αναμείχθηκαν εγκληματικά στοιχεία και βρόμικο χρήμα.   

Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Μπουκινί, πρώην δήμαρχο και νυν πρόεδρο της Κορσικανής Εθνοσυνέλευσης, η απότομη άνοδος της αξίας των ακινήτων άνοιξε την όρεξη των εγκληματικών στοιχείων. Οι ντόπιοι πολιτικοί είναι ανίκανοι να παρέμβουν. «Οι αιρετοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή λαβαίνουν ανώνυμες απειλητικές επιστολές ή εκρήγνυται μια βόμβα στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι τους», λέει.  

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης στην Κορσική, Πατρίκ Στροντά, υποστηρίζει ότι αιτία της σημερινής κατάστασης είναι το γεγονός ότι, επί πολλά χρόνια, οι γαλλικές αρχές ήταν απασχολημένες με την εθνικιστική βία και δεν συνειδητοποίησαν ότι το οργανωμένο έγκλημα είχε λάβει τέτοιες διαστάσεις στο νησί.