14 Φεβρουαρίου 2013

Βροχή πέφτουν τα πρόστιμα, ξηρασία όμως στα δημόσια ταμεία


Από τα 258 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου, αμφίβολο αν εισπράχθηκε έστω και ένα ευρώ

Ελενα Λάσκαρη  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2013 08:00 |
«Υπερπαραγωγή» προστίμων 258 εκατ. ευρώ επέδειξε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μέσα σε ένα μήνα, τον Ιανουάριο, η οποία όμως όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες εισπράξεις δημοσίων εσόδων. Από τα 258 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου, είναι αμφίβολο αν εισπράχθηκε έστω και ένα ευρώ.
«Τα πρόστιμα επιβάλλονται, συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου, αποστέλλονται στις αρμόδιες εφορίες και μετά το θέμα είσπραξης είναι στα χέρια των εφοριακών, σε υποστελεχωμένες ΔΟΥ», σημειώνουν πηγές του ΣΔΟΕ αναδεικνύοντας το σκέλος της παραδοσιακής γραφειοκρατίας που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. 
Προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των προστίμων που επιβάλλονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την αλλαγή του τρόπου είσπραξής τους με την υιοθέτηση μεθόδων «τύπου Τροχαίας». 
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί στο πλαίσιο κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το ΣΔΟΕ θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα, π.χ. για μη έκδοση αποδείξεων, τα οποία θα είναι άμεσα απαιτητά. 
Θα δίνεται δηλαδή περιθώριο πληρωμής του προστίμου για παράδειγμα εντός δέκα ημερών, ενδεχομένως με κάποια έκπτωση όπως συμβαίνει με τις κλήσεις της τροχαίας και η εξόφληση θα γίνεται απευθείας στις τράπεζες, χωρίς να συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου και να περνούν τα πρόστιμα από την Εφορία. «Αν προχωρήσει η ταχεία είσπραξη προστίμων είναι δεδομένο ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού θα πάρουν βαθιά ανάσα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών από τους ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ, το εκτιμώμενο ύψος προστίμων διαμορφώθηκε στο ποσό των 258.067.079,38 ευρώ έναντι 217.432.442,05 ευρώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 19%.

Τα περισσότερα πρόστιμα, της τάξεως των 193 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν για παραβάσεις που σχετίζονται με την έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση προστίμων, της τάξης του 51% εντοπίζεται σε παραβάσεις που αφορούν την απόδοση ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Στη συγκεκριμένη κατηγορία τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αυξήθηκαν από τα 23 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012 στα 35 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013.
Τις τραγικές επιδόσεις είσπραξης των προστίμων που επιβάλλονται δεν διστάζουν να αναγνωρίσουν και οι εφοριακοί, επισημαίνοντας βεβαίως ότι δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση. 

Η υποστελέχωση του μηχανισμού είσπραξης, η γραφειοκρατία, τα παράθυρα του νόμου που έτρεφαν μέχρι πρότινος προσφυγές στη Δικαιοσύνη (πρόσφατα αυξήθηκε το ποσοστό της προκαταβολής φόρων και προστίμων που έχουν βεβαιωθεί στο 50% προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής), είναι μόνο μερικές από τις παραμέτρους που οδηγούν τα πρόστιμα να μένουν τελικά στα χαρτιά. 
Οπως εκτιμούν εφοριακοί, «τα μοναδικά πρόστιμα που εισπράττονται στην ώρα τους είναι αυτά των συμβιβασμών». Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει επιμελώς να ανακοινώσει ετήσια αποτελέσματα, τα οποία θα δείχνουν πόσα από τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΣΔΟΕ σε ετήσια βάση εισπράττονται. 
Διότι, αν συνεχιστεί η επιβολή προστίμων με τους ρυθμούς του Ιανουαρίου, τότε τα συνολικά πρόστιμα φέτος μόνο από το ΣΔΟΕ θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.

Τα πιο πρόσφατα επίσημα συνολικά στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αφορούν το 2010 με τις εισπράξεις από τα πρόστιμα που επέβαλαν οι εφορίες. Σύμφωνα με αυτά, το 2010 οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα 1,257 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 29 εκατ. ευρώ.
TA NEA

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Το αυγο εχει μαλλια???

Παρε τ'αυγο και κουρεφτο