Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com
http://PanhellenicPost.com
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Στην αρχή θεωρήσαμε ότι επρόκειτο απλώς για ένα καλοπροαίρετο δημοσίευμα. Στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο για κάτι βαθύτερο, αφού επιφανής ομογενής διαδόθηκε (χωρίς, πάντως, στοιχεία) ότι έσπευσε να το υιοθετήσει… Θέλωντας να συμβάλουμε στον εν γένει προβληματισμό, καταθέτουμε την άποψή μας γύρω από την συγκεκριμένη πρόταση.
Πρόκειται για την πρόταση ομογενειακής ηλεκτρονικής εφημερίδας των ΗΠΑ, να ανοίξει ένας λογαριασμός σε μία συγκεκριμένη Τράπεζα της Αμερικής όπου οι ομογενείς θα καταθέτουν τον οβολό τους “… ο οποίος θα διατίθενται απευθείας και αποκλειστικά, γιά τις άμεσες ανάγκες αποδεδειγμένα άπορων οικογενειών στην Ελλάδα, με προτεραιότητα σε αυτές που έχουν ανήλικα παιδιά”.
Η “πρόταση” αφορά σε κατάθεση ενός δολαρίου την εβδομάδα ή 50 δολ. τον χρόνο από κάθε έναν ομογενή (επιχειρηματίες, ας βάζουν περισσότερα, λέει η πρόταση). Οι εμπνευστές υπολογίζοπυν ότι με αυτόν τον τρόπο θα συγκεντρώνονται, το ελάχιστο, 2+ εκατομ. δολάρια τον μήνα (λογικά, θα συγκεντρώνονται 3-5 εκατομ. δολ.) για τον ως άνω σκοπό.
Το είπαμε ήδη πιο πάνω, το επαναλαμβάνουμε και εδώ. Πιστεύουμε στην καλή πρόθεση της πρότασης. Όμως, διευκρινίζουμε, ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ αυτό. Η πρόταση υποφέρει δραματικά σε όλα της τα επι μέρους συστατικά.
ΠΡΩΤΟΝ: Ποιός θα διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά; Η πρόταση λέει “θα διαχειρίζονται (σ.σ. το λογαριασμό) δύο Ομογενείς εγνωσμένης εντιμότητας, μη έχοντες ανάγκη χρημάτων”… Δεν αμφισβητούμε την εντιμότητα ουδενός, κατέχοντος ή μη κατέχοντος. Αλλά είναι εντελώς εξωφρενικό -και ανεφάρμοστο- δύο άνθρωποι να διαχειρίζονται έναν τέτοιο λογαριασμό.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Με ποιά κριτήρια θα επιλεγεί η Τράπεζα; Εάν συγκεντρώνονται 3 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, αντιλαμβάνεται κανείς το ποσόν που θα καρπωθεί η εν λόγω Τράπεζα ως νόμιμη προμήθεια για τη συντήρηση του λογαριασμού;
ΤΡΙΤΟΝ: Ποιοί θα επωφελούνται του λογαρισμού; Λέει πάλι η πρόταση: “…θα βοηθούνται αποτελεσματικά, κάθε μήνα, 2-5.000 οικογένειες, που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, απευθείας, χωρίς παρεμβολές Οργανώσεων και κρατικών φορέων”. Μα ένα ποσόν ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ δεν είναι βοήθημα. Είναι μισθοδοσία. Και υπόκειται σε ειδικό καθεστώς. Και το να καταβάλεις μισθοδοσία σε 2-5000 οικογένειες είναι από μόνο του μια πολυάνθρωπη διαδικασία… Και θα γίνεται αυτό ερήμην των κρατικών φορέων και των ομογενειακών οργανώσεων;;;
ΤΕΤΑΡΤΟ: Τα χρήματα -100% του ποσού που θα συγκεντρώνεται- λέει η πρόταση, “θα διατίθενται απευθείας και αποκλειστικά, γιά τις άμεσες ανάγκες αποδεδειγμένα άπορων οικογενειών στην Ελλάδα, με προτεραιότητα σε αυτές που έχουν ανήλικα παιδιά”. Αδιανόητο. Ποιός και με ποια κριτήρια θα επιλέγει τις άπορες οικογένειες; Ποιός και ποιούς μηχανισμούς θα κατασφαλίζει το αδιάβλητο της επιλογής; Ποιός και με ποιά υποδομή θα αποδεικνύει την καταβολή του ποσού στις οικογένειες αυτές;
ΠΕΜΠΤΟ: Σε ανύποτο χρόνο είχαμε γράψει για πως οργανώθηκε σε παναμερικανική κλίμακα η Greek War Relief Association, Inc. που τόσο πολύ και τόσο αποφασιστικά βοήθησε την Ελλάδα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 120 ελληνικά Σωματεία της Νέας Υόρκης συνεδρίασαν για να λάβουν την σχετική απόφαση. Τίποτε λιγότερο από αυτό δεν μπορεί να αποδώσει έργο. Με ανάμειξη ΟΛΩΝ των επιφανών Ομογενών. Όχι ενός ή δύο…
ΕΚΤΟ: Γιατί ΑΠΕΤΥΧΕ η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ( 30 Μαρτίου 2012) να υπάρξει ένας στοιχειώδης συντονισμός των προσπαθειών της Ομογένειας;
Κι αυτά, για να αναφέρουμε μερικά από τα πιό “πρόχειρα” στη σκέψη προβλήματα που θα επιφέρει μια τέτοια τυχόν ενέργεια.