Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com
http://PanhellenicPost.com
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η ΡΗΡ βρέθηκε πρόσφατα με ομογενιακό παράγοντα, πρόεδρο μεγάλης Ομοσπονδίας που επισκέπτεται την Αθήνα. Δύο ώρες κουβέντας καλύψαμε πολλά από τα θέματα που απασχολούν την ομογένεια, αλλά και τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Η συζήτητη ήταν off the record. Γι αυτό θα διατηρήσουμε την ανωνυμία και θα παραθέσουμε μόνον τα όσα εμείς αποκομίσαμε από την κουβέντα.
- Η Ομογένεια διαθέτει ακόμη και σήμερα έμψυχο υλικό ικανό να «απογειώσει» την Ελλάδα! Και,
- Το ελληνικό Κράτος διαχρονικά και προοδευτικά απογοητεύει τους Ομογενείς οι οποίοι όλο και περισσότεροι διατηρούν πλέον ψυχική μόνον επαφή με την πρώτη πατρίδα.
Τα παραδείγματα, είναι άφθονα και γνωστά τοις πάσοι, ώστε να περιττεύει η εκ νέου καταγραφή τους. Θα απευθύνουμε, όμως, ένα τεράστιο και πολυ-επιμερισμένο «γιατί» και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Γιατί το ελληνικό Κράτος πράττει κατά συρροή διαχρονικά όλα όσα πληγώνουν, ζημειώνουν και απογοητεύουν τους ομογενείς μας;
Γιατί συμεριφέρεται απέναντί τους υπεροπτικά, απαξιωτικά και ωχαδελφιστικά;
Γιατί αδρανεί και, εν τέλει, απαξιώνει κάθε δημιουργική ιδέα, κάθε πρόταση της Ομογένειας που συντείνει στο να διατηρηθούν οι δεσμοί, να δραστηριοποιήθούν οι νέοι και να αποτραπεί η αφομοίωση τους;
Από την άλλη μεριά, τι πράττουν οι σημερινοί «ηγέτες» της ομογένειας ώστε να συντηρούν το ενεργητικό ενδιαφέρον των Αποδήμων για την πρώτη πατρίδα;
Πόσο συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να παράγεται κάθε φορά και σε κάθε περίσταση το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και για την Ομογένεια και για την πατρίδα;
Πως αξιοποιούν υπέρ του ενιαίου Ελληνισμού τις δυνατότητες που τους παρέχει η οικονομική ευμάρεια, η πολιτική οντότητα και ο πατριωτικός ζήλος των ομογενών;
Η κουβέντα με τον εν λόγω Πρόεδρο έδωσε κάποιες απαντήσεις. Φώτισε ορισμένες πτυχές. Ανέδειξε κάποιες παραμέτρους.
Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ομογένεια σε κάθε Ήπειρο, είναι η ελληνική Παιδεία. Δεν υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά σχολεία, δεν έχουμε πολλά και ποιοτικά βιβλία, δεν διαθέτουμε αρκετούς και καλά καταρτισμένους έλληνες δασκάλους. Κι όμως, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τα παιδιά των ομογενών είναι το άλφα και το ωμέγα για να μην χάσει την επαφή της με την ομογένεια η Ελλάδα και αντιστρόφως.
Έπειτα, οι οικονομικοί δεσμοί είναι επίσης ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για την διατήρηση των δεσμών και με τις νέες γενιές. Καθώς με το διάβα των χρόνων λιγοστεύουν ή χάνονται οι συγγενείς στην Ελλάδα, η ακίνητη περιουσία αποτελεί διαχρονικό δέλεαρ για την επίσκεψη στα πάτρια εδάφη.
Για τους δύο αυτούς σημαντικούς παράγοντες, τι πράττει το ελληνικό Κράτος; Για μεν την ελληνική Παιδεία, ένα μεγάλο μέρος της το έχει εναποθέσει στην Εκκλησία. Για δε τον δεύτερο, επικαλούμενη την οικονομική κρίση προβαίνει σε …φορολογήσεις!
Η Εκκλησία, όμως, έχει τους δικούς της ρυθμούς, σκοπούς και επιδιώξεις, με αποτέλεσμα, ως επιβοηθητικός μόνο παράγοντας να είναι χρήσιμη. Υπάρχουν λύσεις και δυνατότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπου δεν θα μαθαίνουν ελληνικά μόνον τα ξενιτεμένα ελληνόπουλα, αλλά και ξένοι μαθητές. Διότι όσο ανάγκη έχουμε τους ομογενείς, αλλο τόσο χρειαζόμαστε και φιλέλληνες!
Η διασύνδεση των Ελληνικών Πανεπιστημίων με ομογενείς φοιτητές είναι μία άλλη σημαντική πλην παραμελημένη παράμετρος. Πρόγραμματα πολύ σημαντικά είχαν εκπονηθεί παλαιότερα από ομογενείς ειδικούς καθηγητές για την πλήρωση του κενού αυτού, αλλά ατόνησαν και εγκαταλείφθηκαν από την ελληνική δημόσια διοίκηση πριν καν ξεκινήσει η υλοποίησή τους.
Το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης των Αποδήμων από την γενέτειρα, είναι ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα. Σαφώς υπάρχουν περιορισμοί κλπ. από την Ευρωπαίκή Ένωση. Βεβαίως και όλοι οι ομογενείς πρέπει να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την περιουσία και το εισόδημά τους στην Ελλάδα. Υπάρχουν, όμως, ιδιαιτερότητες οι οποίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβλέπονται. Η …εισπρακτική ισοπέδωση των πάντων ούτε έξυπνη είναι ούτε λύση συνιστά.
Κοντολογίς, επανερχόμαστε στην ανάγκη το Κράτος να καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για τον Απόδημο ελληνισμό και την ελληνική Ομογένεια. Αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης. Είναι ζήτημα σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας.
Μια τέτοια πολιτική θα ωφελήσει την ομογένεια, αλλά θα βελτιώσει και τις σχέσεις της με την Ελλάδα για το αμοιβαίο καλό.