Με την πλάτη τους στραμμένη στις Καρυάτιδες εργάζονται πια οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη. Η είσοδος του τρίτου θαλάμου στο ταφικό μνημείο είναι το τελευταίο τους εύρημα στον λόφο Καστά. Μαρμάρινη, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες, δεν φαίνεται -προς το παρόν- αν είχε πόρτα, κάτι που θα δείξει η συνέχεια της ανασκαφής. Η απομάκρυνση πάντως των χωμάτων σε βάθος τριών μέτρων από το δάπεδο αποκάλυψε στο πάνω μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου επιμελημένο μαρμάρινο περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού και αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου.
Το ενδιαφέρον κι εδώ συγκεντρώνει το άνοιγμα που βρέθηκε στο δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Μια τρύπα 50 Χ 50 εκ., όπως και στον προηγούμενο διαχωριστικό τοίχο, από τον οποίο μέλη της ανασκαφικής ομάδας θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στον τρίτο θάλαμο και να δουν αν υπάρχουν κι εδώ εκπλήξεις.
Απ’ αυτό το άνοιγμα, επισημαίνουν επιστήμονες που έχουν μελετήσει τους μακεδονικούς τάφους, «θα μπορούσαν να μπουν στο μνημείο τυμβωρύχοι της εποχής». Αυτά θα φανούν στον χρόνο. Προς το παρόν η είσοδος στον χώρο από μέλη της διεπιστημονικής ομάδας (αρχαιολόγων και τεχνικών) θα επιτρέψει στους υπευθύνους να σχεδιάσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υποστύλωση του τρίτου θαλάμου. Οι πρώτες εκτιμήσεις των μηχανικών της ανασκαφής που είδαν τη θόλο ήταν πως παρουσιάζει παρόμοια προβλήματα με εκείνα του δευτέρου θαλάμου, πίσω από τις Καρυάτιδες, γεγονός που απαιτεί συντονισμένες ενέργειες για την κατάλληλη υποστύλωση.
Στελέχη του ΥΠΠΟΑ τονίζουν ότι τα μέτρα που θα αποφασιστούν έχουν να κάνουν και με την προστασία των εργαζομένων. Ζήτημα τεχνικό αλλά πολύ σοβαρό, αφού «είμαστε αρκετά μέσα στη γη, με όποιους κινδύνους». Ολα αυτά γίνονται σε περιορισμένο χώρο, «με κινήσεις χειρουργείου» που απαιτούν τεράστια προσοχή και το πολύ δύο τεχνίτες και έναν αρχαιολόγο να εναλλάσσονται στον ασφυκτικό χώρο. Μια άλλη πτυχή είναι το κόστος, αφού το υπ. Πολιτισμού θέλει να γνωρίζει, εκτός από την ασφάλεια του δυναμικού και του μνημείου, και τα έξοδα κάθε σχεδιασμού. Ολα αυτά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη.
Κατά τα άλλα, συνεχίζεται η τοπογραφική αποτύπωση για την ακριβή γεωμετρία του μνημείου. Βάσει αυτής, θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστύλωσης, ενώ εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για τη σύνταξη μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου.
Στο μεταξύ, άρχισαν οι διαφωνίες στις ερμηνείες. Η ομάδα της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θεωρεί ότι οι δύο Καρυάτιδες έτειναν η μία το χέρι της προς την άλλη αποτρέποντας συμβολικά την είσοδο στο μνημείο. Αντίθετα, άλλοι συνάδελφοί τους αρχαιολόγοι θεωρούν ότι οι Καρυάτιδες με το ένα χέρι στήριζαν το επιστύλιο, όπως ερμηνεύουν τα ευρήματα.
Την Κυριακή θα υπάρχει νέα ενημέρωση από το ΥΠΠΟΑ για τα ευρήματα. Ισως γι’ αυτό ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου μεταξύ άλλων «να παρέμβει για να σταματήσει η πίεση που ασκείται στην αρχαιολογική έρευνα, λόγω της συνεχούς αναφοράς που γίνεται σε αυτή, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».
Ολα όμως δείχνουν πως «η ανασκαφή θα έχει μέλλον» και ότι θα απασχολεί για καιρό ακόμη επιστήμονες, πολιτικούς, ΜΜΕ και κοινό.