8 Νοεμβρίου 2014

Εθνικής σημασίας η επίσκεψη Σαμαρά – Αναστασιάδη στο Κάιρο


Στο Κάιρο βρ’ισκονται από το πρωί ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης.
Στην πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τρόπους για πιο αποδοτική αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο. Από την πλευρά της, η Αθήνα θα επιδιώξει σαφή καταγραφή στη Διακήρυξη του
Καΐρου για τα θέματα θαλασσίων ζωνών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αναμένονται σήμερα συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό το οποίο είναι ούτως ή άλλως πολύπλοκο, ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες από το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε διμερές επίπεδο.
Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αποτελεί άλλωστε ένα από τα θέματα που θα θέσει αύριο ο κ. Σαμαράς στις διμερείς συναντήσεις, που θα έχει με την πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες συνδέονται με ιστορικούς στενούς δεσμούς και έχουν μεταξύ τους κοινά συμφέροντα για την εκμετάλλευση του κοινού τους πλούτου.
«Υπάρχουν ευκαιρίες για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και προοπτικές για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών. Υπάρχουν επίσης, προκλήσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσουν από κοινού προκειμένου να έχουν επιτυχή αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Σούκρι.
Η Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ. και μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσει κοινή δήλωση των ηγετών των τριών χωρών.
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η σύνοδος κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο Κάιροαπασχολεί τον αιγυπτιακό τύπο.
H εφημερίδα «Al-Gomhuria» σε σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, με τίτλο: «Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου –Αιγύπτου για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη Μεσόγειο» και υπότιτλο: «Συνεργασία στο φυσικό αέριο και τον τουρισμό – Συζήτηση των θαλάσσιων συνόρων – Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των τουρκικών βλέψεων», αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Egyptian United Nations Association, Πρέσβεως Nabil Badr, ο οποίος τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη στο πεδίο δράσης των τριών χωρών, βασιζόμενη στις καλές σχέσεις μεταξύ ΕλλάδαςΚύπρου και Αιγύπτου.
Η σημερινή συνάντηση αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση των τριών χωρών μετά τις 30 Ιουνίου, τόσο στην περιοχή της Μεσογείου όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο κ. Badr διευκρίνισε ότι ο πολιτικός και οικονομικός συντονισμός μέσω της Συνόδου Κορυφής εκφράζει μια βασική συμφωνία συμφερόντων και κοινές κατευθύνσεις όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων, όπως είναι οι βλέψεις της Τουρκίας ή άλλων χωρών της περιοχής, καθώς και η συνέχιση του παλαιστινιακού προβλήματος λόγω της ισραηλινής αδιαλλαξίας.
Η εφημερίδα Al-Dostour, σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο: «Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, για την αντιμετώπιση των τουρκικών πειρατικών πράξεων για το αέριο της Μεσογείου», αναφέρει ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, πέραν των συζητήσεων για τις περιφερειακές σχέσεις και τους τρόπους ανάπτυξής τους, θα ασχοληθεί και με τους τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα ΜΜΕγια τη «Σύνοδο Κορυφής της Ενέργειας», η οποία πραγματοποιείται για την επίτευξη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι διεθνή έντυπα και ειδησεογραφικά πρακτορεία επαίνεσαν το ρόλο του Αιγυπτίου Προέδρου στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, όσον αφορά τα δικαιώματα φυσικού αερίου στην περιοχή, μετά την είσοδο του Barbaros για έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Η Al-Dostour αναφέρεται επίσης, στις κατηγορίες τουρκικής δημοσιογραφικής ιστοσελίδας, ότι η Κύπρος εργάζεται για την εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, ειδικότερα μετά τις ειδήσεις για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο.
Κάποιες πλευρές, κατά την εφημερίδα, θεωρούν ότι αυτός είναι ο σκοπός διαμεσολάβησης της Αιγύπτου μεταξύ των δύο πλευρών εννοώντας την Κύπρο και την Τουρκία.
Πηγή: ΑΜΠΕ