1 Ιανουαρίου 2016

Μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων για τη νέα χρονιά

Μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κομμάτων για τη νέα χρονιά
Αθήνα
Στην οικονομική και κοινωνική κρίση που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο προσφυγικό αναφέρεται στο μήνυμά του για τη νέα χρονιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος. Μηνύματα για το νέο έτος έστειλαν και τα πολιτικά κόμματα.
«Ο χρόνος που πέρασε συμπυκνώνει, και μάλιστα κατά τρόπο που ενέχει στοιχεία ιστορικής μοναδικότητας σ’ ευρωπαϊκή ή και παγκόσμια κλίμακα, αυτά τα οποία οφείλουμε να διδαχθούμε όχι μόνο για τον χρόνο που έρχεται, το 2016, αλλά για τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των διδαγμάτων αυτών κορυφαία θέση κατέχουν εκείνο που αφορά την βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τα τελευταία πέντε χρόνια την χώρα μας και τον λαό μας. Καθώς κι εκείνο που αφορά την συγκλονιστική ανθρωπιστική κρίση, την προερχόμενη από την τρέχουσα άφατη προσφυγική τραγωδία. Τραγωδία, την οποίαν επιδεινώνει δραματικά το αίμα των αθώων θυμάτων της τρομοκρατικής εγκληματικής δράσης αδίστακτων ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας:
«Μπροστά σ’ όλες αυτές τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις οφείλουμε ν’ αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θέτοντας πάνω απ’ όλα την Ελλάδα μας, τον Λαό μας και το Έθνος μας. Του οποίου η ιστορία, τα επιτεύγματα αλλά και οι θυσίες συνιστούν τους ασφαλέστερους δείκτες πορείας ως προς το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Είναι δε ακριβώς αυτοί οι δείκτες πορείας, οι οποίοι ρίχνουν το ελπιδοφόρο φως τους προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις, δείχνοντας τους αντίστοιχους στόχους».
Όπως υπογραμμίζει ο Πρ.Παυλόπουλος, «πριν απ’ όλα, έχουμε χρέος ν’ αφήσουμε πίσω μας, το συντομότερο δυνατό, την εφιαλτική περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει καιρίως τον κοινωνικό ιστό. Και να βρούμε ξανά τον δρόμο της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και της προόδου, αποκαθιστώντας ταυτοχρόνως τους επικινδύνως διαβρωμένους πυλώνες του κοινωνικού κράτους δικαίου».
«Την αποστολή αυτή θα την φέρουμε σε πέρας αποδεικνύοντας στην πράξη, για μιαν ακόμη φορά, την δύναμη και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων, ιδίως σε χαλεπούς καιρούς. Και θα την φέρουμε σε πέρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δίνοντας μαζί με τους λοιπούς εταίρους μας τον αγώνα ώστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να οδηγηθεί προς την τελική ενοποίησή του, στηριγμένο πάνω στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ήτοι πάνω στις αρχές και τις αξίες του αυθεντικού ευρωπαϊκού πολιτισμού» προσθέτει, σημειώνοντας:
«Το εγχείρημα τούτο καθίσταται ευχερέστερο σήμερα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει, επιτέλους, ν’ αναγνωρίζει εμπράκτως ότι στο επίκεντρό της βρίσκεται ο άνθρωπος, μ’ όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το αέτωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος: Δηλαδή το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, οι θεσμικές βάσεις της αρχαίας Ρώμης και οι περί αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης διδαχές της χριστιανικής παράδοσης».
«Δεύτερον» συνεχίζει «η χώρα μας, δίχως δική της ευθύνη, βρίσκεται, δυστυχώς, στη δίνη της σύγχρονης προσφυγικής τραγωδίας, της οποίας τις συγκλονιστικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις βιώνει πλέον ολόκληρη η Ευρώπη. Η Ελλάδα, παρά τα δικά της τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αντιμετωπίζει την προσφυγική τραγωδία όπως ταιριάζει στον πολιτισμό της και την ιστορία της. Ήτοι με πλήρη σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, τηρώντας επίσης στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Πολλώ μάλλον όταν τα κατά περίπτωση αρμόδια ελληνικά Σώματα φυλάσσουν αποτελεσματικώς τα σύνορά μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Υπό τα δεδομένα αυτά» επισημαίνει «έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να επιζητούμε αφενός την αλληλεγγύη των εταίρων μας, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον αγώνα αντιμετώπισης της προσφυγικής τραγωδίας υπό όρους ανθρωπισμού και δίχως ευτελή αλλά και βαθιά αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα. Και, αφετέρου, την κοινή μεταξύ εταίρων απόφαση άμεσου τερματισμού του πολέμου στην Συρία, ο οποίος συνιστά την ρίζα του κακού ως προς την γέννηση και συντήρηση της προσφυγικής τραγωδίας».
«Επιπλέον» προσθέτει «έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διεκδικούμε από τους εταίρους μας κοινή στάση ως προς τις υποχρεώσεις της γειτονικής Τουρκίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας αντιμετώπισης της προσφυγικής τραγωδίας, κυρίως δε τις υποχρεώσεις της για την πάταξη της αποκρουστικής δράσης διακινητών ανθρώπινων ψυχών. Έναντι δε της τρομοκρατίας, η οποία πνίγει στο αίμα τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η στάση της Ελλάδας, που συμπαρίσταται ειλικρινώς και ενεργώς στους λαούς θύματα της τρομοκρατίας, είναι σαφέστατη: Μηδενική ανοχή στους εγκληματίες τρομοκράτες και αποφασιστική αντιμετώπισή τους ως εχθρών της δημοκρατίας και του πολιτισμού γενικώς».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παραλείπει να στείλει «προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε ως λαός και ως έθνος, ουδόλως υποστέλλουμε, ούτε κατά κεραία, την σημαία υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων, όπως αυτά θεμελιώνονται πάνω στην συμπαγή βάση της ιστορίας και του δικαίου, ευρωπαϊκού και διεθνούς».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει, «καθιστούμε σαφές προς την Τουρκία, ότι επιθυμούμε και στηρίζουμε ειλικρινώς την ευρωπαϊκή της προοπτική. Υπό τον απαράβατο και αυτονόητο όμως όρο ότι κι εκείνη θα σέβεται, με συνέπεια και στο ακέραιο, πάντα με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού κι εθιμικού, τα κάθε είδους κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Αναφέρεται επίσης στο Κυπριακό, τονίζοντας: «Πρέπει να διαμηνυθεί -από κοινού με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπεται ν’ ανέχονται στρατό κατοχής σε κράτος-μέλος της- προς την Τουρκία αναφορικά με την μαρτυρική Κύπρο και με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό αλλά και, γενικότερα, διεθνές ζήτημα: Λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνο με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου σχετικά με την βιωσιμότητα, την δομή και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Τέλος, όσον αφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρ.Παυλόπουλος επισημαίνει ότι «επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση αλλά και ουσιαστική σύσφιξη των κάθε είδους σχέσεών μας», αλλά εφόσον «επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, άρα και με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, είναι αδιανόητο να διεκδικεί όνομα το οποίο, πέραν της χονδροειδούς παραχάραξης της ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό αφήνοντας ανοικτά π.χ. ζητήματα αλλαγής συνόρων κι επινόησης -εντελώς ανυπόστατων άλλωστε- εθνικών μειονοτήτων»
«Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες, τις οποίες εξέθεσα, βρίσκουν σύμφωνες όλες, σχεδόν, τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Και μόνο το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών το αποδεικνύει, με βάση μάλιστα το δημοκρατικώς αμάχητο τεκμήριο της κυρίαρχης λαϊκής ετυμηγορίας. Κατά συνέπεια, για την επίτευξη των συνακόλουθων μεγάλων εθνικών μας στόχων είναι απαραίτητη κι επιβεβλημένη η αρραγής ενότητα και ομοψυχία αυτών των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, βεβαίως με πλήρη σεβασμό των επιμέρους πολιτικών χαρακτηριστικών κι αντίστοιχων επιλογών καθεμιάς» συνεχίζει.

«Το παράγγελμα του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού 'το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές'ήταν, είναι και παραμένει για όλους μας –και κατά πρώτο λόγο για όσους διαχειριζόμαστε, καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, τις τύχες του τόπου- πολύτιμη και αναντικατάστατη παρακαταθήκη εκπλήρωσης του εθνικού μας χρέους» καταλήγει.

Μηνύματα των κομμάτων

«Η στήριξη του ελληνικού λαού στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και συνεχίζει να είναι το ισχυρότερο όπλο σε μια μάχη που συνεχίζεται και σήμερα, και μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές, απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τους εκφραστές του» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το 2016 θα πρέπει να είναι το έτος της δημιουργίας και της προόδου, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας των αδυνάτων» και η χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, της επαναθεμελίωσης του κράτους, της στήριξης της δημόσιας παιδείας και υγείας και της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της προστασίας του περιβάλλοντος. «Να φτιάξουμε τα θεμέλια για μια άλλη χώρα, σύγχρονη, προοδευτική, δημοκρατική, που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τις λαϊκές ανάγκες» υπογραμμίζει.
Αφού αναφέρεται στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενός αριστερού κόμματος, σε κυβέρνηση, γεγονός με το οποίο φέτος έλαβε τέλος «η σαραντάχρονη κυριαρχία του παλιού και φθαρμένου δικομματικού συστήματος», τονίζεται ότι αποδείχτηκε πως ο λαός «δεν εκφοβίζεται, δεν σταματά να διεκδικεί, κι αντιλαμβάνεται ποιος στέκεται πράγματι στο πλευρό του». Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη στάση του λαού απέναντι στο προσφυγικό, που γύρισε την πλάτη σε ξενοφοβικές κραυγές και τον ρατσισμό.
«Σε λίγες ώρες φεύγει ένας δύσκολος χρόνος. Στη διάρκειά του, η πατρίδα μας δοκιμάστηκε σκληρά. Βυθίστηκε ξανά στην ύφεση, στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Γνώρισε νέα έξαρση της ανεργίας και μειώσεις εισοδημάτων. Έφτασε στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ και της εθνικής περιπέτειας. Φορτώθηκε τελικά ένα τρίτο, τριετές και επώδυνο Μνημόνιο. Ξέρουμε όλοι ότι το ξεκίνημα του νέου χρόνου θα είναι, επίσης, δύσκολο. Χρέος όλων, χρέος εθνικό και ανθρώπινο, είναι να προτάσσουμε παντού και πάντα τα αληθινά συμφέροντα της πατρίδας μας. Να μεριμνούμε για τις ανάγκες των ανθρώπων γύρω μας. Να εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανάταση της κοινωνίας μας» τονίζει στο μήνυμά του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Η έγνοια μας δεν μπορεί παρά να επικεντρώνεται, τώρα, στους πιο αδύναμους. Στους άστεγους, τους άνεργους και τις οικογένειες που ζουν τις πιο δύσκολες μέρες. Αλλά και στη νέα γενιά, στις νέες και τους νέους της πατρίδας μας, που είδαν τα όνειρα τους να σβήνουν. Στους Έλληνες που ζητούν να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουν, και πάλι, να ονειρευτούν. Ξέρουμε όλοι ότι η Ελλάδα δεν έχει πια καιρό για χάσιμο. Χρειάζεται επειγόντως πολιτικές για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Πολιτικές, που συνδυάζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα με την ανθρώπινη ευαισθησία, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά» προσθέτει, υπογραμμίζοντας: 
Η ιστορία μας, φάρος ελπίδας και περηφάνιας, μας δείχνει και πάλι το δρόμο. Οι Έλληνες περάσαμε, πολλές φορές, δύσκολους και αβάσταχτους καιρούς. Πάντοτε, όμως, τα καταφέρναμε. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Με βαθιά συναίσθηση ευθύνης, με σύνεση και τόλμη, μπορούμε, και πάλι, να τα καταφέρουμε. Εύχομαι το 2016 να ταυτιστεί με την αλλαγή σελίδας, που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Εύχομαι η νέα χρονιά να ζωντανέψει χαμένες προσδοκίες. Να φέρει ξανά το χαμόγελο, το όνειρο και την ελπίδα, σε κάθε σπίτι. Σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Σε κάθε οικογένεια χωριστά».
Το 2016 μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα αγωνιστικής ανάτασης και ανασύνταξης του εργατικού-λαϊκού κινήματος, τονίζει σε μήνυμά του για τη νέα χρονιά το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ απευθύνεται με αισιοδοξία στους εργατοϋπάλληλους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, στους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας και επισημαίνει ότι «η νέα χρονιά μπορεί να είναι μια καλή και αγωνιστική χρονιά». 
Στη συνέχεια κάνει λόγο για διάψευση των προσδοκιών από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αναφέρει πως αυτή δεν πρέπει να μετατραπεί σε απογοήτευση, αναδίπλωση και παθητικοποίηση.
«Το 2015 ξεκίνησε, για ένα μεγάλο μέρος του λαού, με ελπίδες για κάτι καλύτερο από την κυβερνητική εναλλαγή και την ανάδειξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας και τελικά κατέληξε με ένα τρίτο - ακόμη χειρότερο - μνημόνιο και μ’ ένα ορυμαγδό μέτρων πρωτοφανούς αγριότητας, που υλοποιούνται κατ’ απαίτηση και για λογαριασμό του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα μας συμμετέχει ενεργά κι αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις, στο πλαίσιο των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή, που μεγαλώνουν τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου και εμπλοκής της χώρας μας» σημειώνεται στο μήνυμα.
Τέλος, το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες που, όπως αναφέρει, «καταφτάνουν στην Ελλάδα εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση».
«Το 2016 είναι μία χρονιά που χρειάζεται να έχουμε δύναμη για μία νέα αρχή. Για να φέρουμε ξανά την ελπίδα δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια, τα ψέματα και τα τεχνάσματα. Κανείς δεν ξεγελιέται πια. Χρειάζεται δουλειά, αποφασιστικότητα και ενότητα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν δουλέψουμε όλοι μαζί. Αξίζει να δουλέψουμε για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Θέλω να ευχηθώ να είναι μία πολύ καλή χρονιά το 2016 για όλους, με υγεία πριν από όλα και πολλές προσωπικές ευτυχισμένες στιγμές» προσθέτει.
«Ελπίζω το 2016 να είναι καλύτερο για όλους και κυρίως γι' αυτούς που είδαν για άλλη μια χρονιά τις ζωές τους να τσαλαπατιούνται από τους λαϊκιστές της εξουσίας. Ελπίζω οι μικρές άσβηστες χαρές που τροφοδοτούν πάντα τους Έλληνες να μας κρατήσουν όρθιους και να ξανακερδίσουμε το 2016 τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Δικαιοσύνη - εργασία - παιδεία είναι οι μεγάλοι μας στόχοι. Θα τα καταφέρουμε! Αρκεί να μη χάσουμε το κουράγιο μας» ευχήθηκε μέσω Facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
«Η νέα χρονιά να φέρει ασφάλεια και σταθερότητα στη χώρα μας, αλλά και υγεία, ελπίδα, αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη στον κάθε Έλληνα πολίτη» εύχεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η εκπρόσωπος τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Η νέα χρονιά, σημειώνει, έρχεται με προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο, πιο ανθρώπινο και πιο δημιουργικό, και τονίζει την ανάγκη ο καινούριος χρόνος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να μας βρει ενωμένους για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ζωής που μας αξίζουν.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται, από σοβαρά οικογενειακά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τονίζοντας ότι αυτές τις γιορτινές ημέρες, ας σταθούμε κοντά τους. Η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά που απλόχερα χαρίζουν οι Έλληνες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δίνει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, υπογραμμίζει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ