Παρών στις πολιτικές εξελίξεις ετοιμάζεται να δηλώσει ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου. Μπορεί το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών να μην κατέβηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και η πρώτη του απόπειρα τον περσινό Ιανουάριο να μην άνοιξε την πόρτα της εισόδου στη Βουλή, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος για την τρίτη και ενδεχομένως ύστατη προσπάθεια να παρέμβει και να διαδραματίσει εκ νέου ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και της Κεντροαριστεράς.
Στο πλαίσιο της απόφασης δυναμικής επαναδραστηριοποίησης, την οποία συζήτησε και έλαβε με τους στενούς συνεργάτες του λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η εκκίνηση θα δοθεί την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου σε ανοιχτή εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Κινήματος με αφορμή το νέο έτος.
Εκεί αναμένεται να γνωστοποιήσει και επίσημα ότι το κόμμα που ίδρυσε στις αρχές του 2015 εξακολουθεί να έχει ισχυρούς λόγους ύπαρξης και δράσης, δίνοντας επιπλέον τέλος σε φήμες και σενάρια ότι εγκαταλείπει την προεδρία του ΚΙΔΗΣΟ.
Ταυτόχρονα θα τονίσει ότι αποτελεί μεγάλη αναγκαιότητα η εκ βάθρων ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και θα απευθύνει ενωτικό προσκλητήριο «στη βάση αρχών και αξιών» προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Δεύτερον, παίρνοντας θέση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα πρόκειται να υποστηρίξει ότι απαιτείται εθνικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να δημιουργηθούν συνθήκες εξόδου από την κρίση.
Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, άποψη του κ. Παπανδρέου είναι ότι μετά τη σύναψη του τρίτου επώδυνου Μνημονίου στερείται κάθε άλλης σοβαρής πολιτικής προοδευτικής πρότασης και oι δεσμεύσεις του για ένα «παράλληλο πρόγραμμα» δεν είχαν αίσια κατάληξη.
Εκτιμά δε ότι η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να αλλάξει πορεία, όμως -όπως διαπιστώνει- «δεν έχει τις πολιτικές προϋποθέσεις και τη βούληση να μεταμορφωθεί για να αποτελέσει φορέα προοδευτικών δημοκρατικών σοσιαλιστικών-αριστερών επιλογών».
Ποια στελέχη τον στηρίζουν
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πλάνο για την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΚΙΔΗΣΟ έχει ήδη εκπονηθεί και περιλαμβάνει τη διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου τον προσεχή Ιούνιο ή Ιούλιο.
Προηγουμένως θα πραγματοποιηθεί προγραμματικό συνέδριο και θα στελεχωθούν τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα του Κινήματος, καθώς και τα δίκτυα νέων, γυναικών, επιστημονικών και εργασιακών χώρων, μεταναστών/προσφύγων κ.λπ.
Ενεργοί στη νέα αφετηρία εκτιμάται ότι θα είναι ανάμεσα σε άλλους οι Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Γιώργος Πεταλωτής, Δημήτρης Ρέππας και Χάρης Καστανίδης.
Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος λόγω της αδρανοποίησης του Κινήματος και της αποδυνάμωσης από στελέχη που γύρισαν στο ΠΑΣΟΚ (Μωραΐτης, Τόλκας, Κεδίκογλου, Παπαχατζής κ.ά.).
Οπως εξηγούν, βρέθηκαν ενώπιον του διλήμματος για συνέχιση των προσπαθειών ή οριστική αναστολή λειτουργίας, επιλέγοντας να επιμείνουν, παρά τις αντιξοότητες.
Η εκτίμησή τους είναι ότι η χώρα και συνολικά το πολιτικό σύστημα διανύει μια νέα περίοδο πολιτικής ρευστότητας, κατά την οποία όμως παραμένει ζωντανό και επίκαιρο το αίτημα που είχε προβάλει από το 2010 ο κ. Παπανδρέου για τη διαμόρφωση μιας «προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που θα οικοδομήσει μια οραματική αλλά και ρεαλιστική πρόταση για τον τόπο».
Το δίδυμο διακύβευμα
Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι στον ορίζοντα δεν φαίνεται να προκύπτουν άμεσα νέες εκλογές θα επιχειρήσουν να εργαστούν με επίκεντρο το δίδυμο διακύβευμα της εθνικής συνεννόησης και της προγραμματικής συνεργασίας των φορέων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας, «που βρίσκονται ακόμη σε κατακερματισμό και ακολουθούν φθίνουσα πορεία».
Η συμπόρευση, διευκρινίζουν μέσω της «Εφ. Συν.», δεν μπορεί να επιτευχθεί με τους «απαράδεκτους όρους» για κατάργηση του ΚΙΔΗΣΟ, που είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ την ίδια στιγμή που συνέπραττε ισότιμα με τη ΔΗΜΑΡ, «ούτε να αποτελεί πρόσχημα για προσωπικές επιδιώξεις και επανασυγκόλληση κομμάτων χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα».
Σε αυτό το πνεύμα σε πρόσφατη σύσκεψη στελεχών ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υπογραμμίσει ότι το Κίνημα είναι ανοιχτό να συνδράμει σε όποια προσπάθεια διαλόγου, «αρκεί αυτή να έχει ουσία και ειλικρινείς προθέσεις», ενώ απέρριψε «συμφωνίες κορυφής» και «συναισθηματικού χαρακτήρα προσεγγίσεις περί ‘‘ενότητας’’, με τις οποίες επιχειρούν κάποιοι (σ.σ. αιχμή για τη Φώφη Γεννηματά) να θολώσουν τα νερά για να αλιεύσουν δυνάμεις».
Φώφη: Η χώρα χρειάζεται ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη
Σε τροχιά προετοιμασίας της προγραμματικής συνδιάσκεψης που θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2016 κινείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τη Φώφη Γεννηματά να δηλώνει χθες ότι «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή σοσιαλδημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ αποτελεί καταλύτη και βασικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας» (Real News).
Μάλιστα παρατήρησε ότι οι εξελίξεις απαιτούν «ταχύτερα βήματα» και σε αυτή την κατεύθυνση προανήγγειλε ότι θα πάρει στο αμέσως επόμενο διάστημα τις «αναγκαίες» πρωτοβουλίες.
Η κ. Γεννηματά εμφανίζεται εκ νέου συσπειρωτική, επισημαίνοντας ότι όσοι πιστεύουν στις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της μεταρρυθμιστικής ανανεωτικής αριστεράς έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν.
Από την άλλη πλευρά ασκεί δριμεία κριτική σε όσους αρνούνται την κοινή πορεία και κυρίως στο Ποτάμι, αναφέροντας ότι όποιος αγνοεί στη συγκεκριμένη συγκυρία την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων «παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ και της Δεξιάς».
Απαντά, τέλος, στα κορυφαία εκείνα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ευάγγ. Βενιζέλος και ο Κ. Σημίτης οι οποίοι προκρίνουν την ίδρυση νέου σχήματος, τονίζοντας ότι «η νέα αρχή έγινε», η συμπαράταξη δεν είναι ευκαιριακή αλλά αποτελεί υλοποίηση της απόφασης του συνεδρίου και «δεν το καταλαβαίνει μόνο όποιος δεν θέλει να το δει».
Κώστας Σημίτης
Οι φαντασιώσεις μιας ριζοσπαστικής μετάλλαξης
Στο μεταξύ σε παρέμβασή του στο «Βήμα της Κυριακής», με τίτλο «Πραγματικοί αριθμοί, έωλες υποσχέσεις» (φιλοξενείται στη θέση του κύριου άρθρου της εφημερίδας), ο Κώστας Σημίτης εκτιμά ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι σήμερα αβέβαιο, αποδίδοντας τα αίτια του τέλματος «στην άρνηση και αδυναμία μας να προσαρμοστούμε, να μετατραπούμε σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».
«Το συντηρητικό βαθύ συναρτημένο με τον αριστερολαϊκισμό και τις φαντασιώσεις μιας ριζοσπαστικής μετάλλαξης του τόπου συντηρούν μια κλειστή, καταπιεστική και οπισθοδρομική κοινωνία που αντιστέκεται στον εκσυγχρονισμό» συμπληρώνει ο πρώην πρωθυπουργός και καταλήγει δηλώνοντας ότι «διέξοδος θα υπάρξει μόνο αν αποφασιστικά επιδιώξουμε την προσαρμογή στο σύγχρονο περιβάλλον χωρίς φόβους, πισωγυρίσματα, δισταγμούς και αναβολές».
eysyn.gr