Έφη Εμμανουηλίδου ανήκει στους ανθρώπους που σπανίζουν, αλλά και σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή. Η 34χρονη αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία είναι υποδιοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, δεν έχει περιοριστεί στην άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων της.
Η φιλομάθειά της είναι αξιοσημείωτη. Είναι κάτοχος τριών πανεπιστημιακών πτυχίων, γνωρίζει τέσσερις ξένες γλώσσες, ενώ αυτή την εποχή βρίσκεται στο δεύτερο έτος του μεταπτυχιακού της. Κι όλα αυτά συνδυάζοντας άψογα τις σπουδές της με τη μητρότητα, αφού έχει δημιουργήσει πολύτεκνη οικογένεια και μεγαλώνει τέσσερα παιδιά. Η Δραμινή αστυνομικός είναι άξια θαυμασμού και στελέχη όπως εκείνη, αν μη τι άλλο, είναι τιμή να υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας της πατρίδας μας.
Η απίστευτη ιστορία της Έφης Εμμανουηλίδου ξεκίνησε πριν από 16 χρόνια, όταν και πέρασε στην Ελληνική Αστυνομία. Μπήκε με πανελλήνιες στη Σχολή Αστυφυλάκων, περνώντας στο Τμήμα Δοκίμων της Κομοτηνής. Αποφοίτησε το 2002 και την επόμενη χρονιά εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών. Αρίστευσε, αφού ήταν 6η στη σειρά της. Έτσι το 2006 κατάφερε να έρθει στον Βόλο μαζί με τον σύζυγό της, με τον οποίον συνυπηρετούν στην ΕΛΑΣ, με τον τελευταίο να είναι αρχιφύλακας στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας. Την ίδια χρονιά πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μετά την ολοκλήρωση των τετραετών σπουδών της, πέρασε στη Νομική Κομοτηνής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, απ’ όπου αποφοίτησε πρόσφατα.
Πλέον διανύει το δεύτερο έτος του μεταπτυχιακού της, ενώ στο εντυπωσιακό βιογραφικό της, που προκαλεί… ίλιγγο, θα πρέπει να προσθέσουμε την έφεσή της στις ξένες γλώσσες. Η Έφη Εμμανουηλίδου μιλάει αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και τούρκικα, δίχως να παραβλέπουμε την άριστη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μέσα σε όλα αυτά, μετράει ήδη 14 χρόνια έγγαμου βίου. Γνώρισε τον άντρα της την εποχή που έκανε την πρακτική της ως δόκιμη αστυφύλακας και παντρεύτηκαν το 2002, ενώ την οικογενειακή τους ευτυχία συμπληρώνουν τα τέσσερα παιδιά που απέκτησαν, έχοντας δύο κόρες 7,5 και 9 ετών αντίστοιχα και ισάριθμους γιους 3 και 5 χρόνων.
Εύλογα το πρώτο ερώτημα που γεννάται για όποιον συναντάει την Μακεδονίτισσα αστυνομικό, η οποία είναι από τις λίγες γυναίκες αξιωματικούς ανά το πανελλήνιο που βρίσκεται σε μάχιμο πόστο και δεν υπηρετεί σε επιτελική θέση της ΕΛΑΣ, είναι το πώς τα… προλαβαίνει όλα. «Σίγουρα είναι δύσκολο. Έχω πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια από τον σύζυγό μου και την οικογένειά μου γενικότερα. Ο άντρας μου στέκεται βράχος στο πλευρό μου. Δεν θα μπορούσα να τα έχω καταφέρει όλα αυτά και παράλληλα να μεγαλώνουμε τέσσερα παιδιά, εάν δεν είχα εκείνον κοντά μου, ενώ και τα παιδιά καταλαβαίνουν και βοηθούν με τον τρόπο τους για να τα προλαβαίνουμε όλα», εξομολογήθηκε με χαμόγελο η Έφη Εμμανουηλίδου, για να συμπληρώσει: «Πολλές φορές δεν κυλούν όλα ρόδινα. Όμως, έχω ένα ρητό που με αντιπροσωπεύει και προσπαθώ να το εμφυσήσω και στα παιδιά μας. «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος». Αυτό μας βελτιώνει και ως ανθρώπους. Σίγουρα είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο».
Η αδιάλειπτη έως τώρα ακαδημαϊκή πορεία της 34χρονης αξιωματικού της ΕΛΑΣ, η οποία κατέχει τον βαθμό της Αστυνόμου Β’, μαρτυρά έναν άνθρωπο με μεγάλη δίψα για μόρφωση, με την ίδια να σημειώνει: «Όταν ορκίστηκα αστυφύλακας το 2002 δεν είχα καν φανταστεί ότι η ζωή μου θα εξελισσόταν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όταν ήμουν 18 χρόνων κι έδωσα πανελλήνιες, είχα πρώτη επιλογή την Αστυνομία. Όμως, η δεύτερη αγάπη μου ήταν τα οικονομικά, που κατάφερα να τα συνδυάσω στη συνέχεια. Η Νομική προέκυψε αργότερα, γιατί είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη δουλειά μου. Με τη βοήθεια του Θεού και της οικογένειάς μου μπόρεσα και πήρα τρία πτυχία. Όταν φοιτούσα στο Οικονομικό με πλησίασε ένας καθηγητής και με ρώτησε για ποιο λόγο το κάνω αυτό. Η γνώση δεν σταματάει ποτέ. Ακούγεται κλισέ, αλλά το ενστερνίζομαι απόλυτα. Ό,τι μαθαίνει κάθε άνθρωπος είναι χρήσιμο. Όσο πιο πολύ καταρτισμένος είσαι, τώρα που και η κοινωνία έγινε τόσο σκληρή, κάθε εφόδιο που αποκτάς, είναι επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα σου. Και να φανταστεί κάποιος ότι οι σπουδές στη δουλειά μου δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Το γεγονός πως έχω πανεπιστημιακό πτυχίο δεν έχει όφελος π.χ. οικονομικό. Δεν είναι αναγκαίο να τα αποτιμάμε όλα χρηματικά. Είναι το τι μας αλλάζει και στην προσωπικότητά μας. Πώς θα φερθούμε μετά στον πολίτη, εφόσον θα είμαστε καλύτεροι, θα έχει αντίκτυπο και κατά τη διάρκεια της προσφοράς της υπηρεσίας μας».
Όσο για το ποιος ρόλος είναι ο δυσκολότερος στην καθημερινότητα της Έφης Εμμανουηλίδου; Η υποδιοικητής του Α.Τ. Βόλου απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Αδιαμφισβήτητα της μητέρας. Όμως, αυτό με έχει βοηθήσει σε όλα τα υπόλοιπα. Μέσα σε ένα σπίτι με τέσσερα παιδιά, το τμήμα φαντάζει λιγότερο δύσκολο. Τα παιδιά μας έχουν προπονήσει, τόσο τον άντρα μου, όσο κι εμένα πάρα πολύ στην υπομονή και στη σύγχρονη εποχή πρόκειται για μεγάλη αρετή».
.