Γερμανοί ερευνητές κατέληξαν έπειτα από πείραμα διάρκειας 12 εβδομάδων σε 65 ανθρώπους ότι οι τροφές που περιέχουν λυκοπένιο, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση αλλά και στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
Το λυκοπένιο βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα κυρίως στη ντομάτα και λιγότερο στο καρπούζι, σε ορισμένα είδη οστρακοειδών, στο πεπόνι και στο γκρέιπφρουτ. Να σημειωθεί ότι το πολύτιμο αντιοξειδωτικό απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν συνδυάζεται με κάποια λιπαρή ουσία, όπως το ελαιόλαδο, και μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» προστασίας του δέρματος, συνδυαστικά με το αντηλιακό.
Παρόμοια θετική επίδραση με το λυκοπένιο φάνηκε να έχει και η λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στο σπανάκι και στη λαχανίδα, στον κρόκο του αυγού, στο καλαμπόκι, στο ακτινίδιο και στο σταφύλι.
«Όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις είναι δυνατό να δράσουν προστατευτικά για το ανθρώπινο δέρμα ενάντια στις καταστροφικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιο» σχολιάζει ο καθηγητής Τζιν Κρούτμαν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Λάιμπνιτς στο Ντίσελντορφ, συμπληρώνοντας πως η λήψη συμπληρώματος που περιέχει λυκοπένιο και λουτεΐνη μπορεί να αποτελέσει μέτρο πρόληψης των ρυτίδων αλλά και του καρκίνου του δέρματος.
Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Journal of Dermatology, επιβεβαιώνουν μελέτη του 2012 η οποία είχε καταδείξει ότι σε γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ντομάτας το δέρμα παρουσιάζει αυξημένη ανθεκτικότητα, λιγότερη ερυθρότητα και λιγότερες βλάβες από την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Μια άλλη σχετική μελέτη υπέδειξε επίσης ότι το λυκοπένιο δρα προστατευτικά.
Πηγή: onmed.gr