29 Νοεμβρίου 2016

Πρώην σωματοφύλακας του Φιντέλ Κάστρο αποκαλύπτει τα μυστικά του: Το παραδεισένιο νησί και η αμύθητη περιουσία

Ο Χουάν Ρεϊνάλδο Σάντσες, ο οποίος υπήρξε επί 27 χρόνια σωματοφύλακας του Φιντέλ Κάστρο, αποκαλύπτει τη μυστική μυθική περιουσία του ηγέτη της
κουβανικής επανάστασης.
Στο βιβλίο του με τίτλο: «Η μυστική ζωή του Φιντέλ Κάστρο» (La vida oculta de Fidel Castro), ο Σάντσες αποκαλύπτει ότι ο Κάστρο είχε ένα μυστικό παραδεισένιο νησί στην Καραϊβική, το Κάγιο Πιέδρα, όπου πήγαινε συχνά με το προσωπικό του υπερπολυτελές προσωπικό του σκάφος, Aquarama. «Στην Κούβα κανένας, ή σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει για την ύπαρξη αυτού του γιωτ, το οποίο δένει σε ένα μυστικό λιμάνι στο Μπαϊα δε Κοτσίνος, γύρω στα 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αβάνας», διηγείται ο Σάντσες, ο οποίος συνόδευε ως σωματοφύλακας αμέτρητες φορές τον «κομαντάντε» στο ιδιωτικό του νησί.
Ο Φιντέλ Κάστρο μαζί με τον πρώην σωματοφύλακά του Χουάν Ρεϊνάλδο Σάντσες
Ο Σάντσες υποστηρίζει πως κανένας άλλος από την οικογένεια του δεν πήγαινε και δεν φιλοξενούνταν στο νησί του Φιντέλ Κάστρο, εκτός από τον αδερφό του Ραούλ, ο οποίος πήγε ελάχιστες φορές. «Εκτός από τη σύζυγο του Ντάλια και τα πέντε παιδιά που απέκτησαν μαζί, ελάχιστοι μπορούν να υπερηφανευθούν ότι είδαν με τα μάτια τους το μυστηριώδες νησί», αναφέρει. Οι μοναδικοί επισκέπτες που δεν ανήκουν στην οικογένεια του αλλά επισκέφθηκαν το νησί ήταν ο Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Αντόνιο Νούνιες Χιμένες.
Χάρτης του μυστικού παραδεισένιου προσωπικού νησιού του Φιντέλ Κάστρο, Κάγιο Πιέδρα
Στο νησί Κάγιο Πιέδρα ο Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει ο πρώην σωματοφύλακας του Χουάν Ρεϊνάλδο Σάντσες, υπήρχε υποβρύχιο πάρκο, δεκάδες ιδιωτικά γιωτ, πολυτελείς εγκαταστάσεις, ενώ σε εκείνη την περιοχή ο Φιντέλ έκανε καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, που λάτρευε.
Η προσωπική φρουρά του Κάστρο
Ο Σάντσες περιγράφει ότι η προσωπική φρουρά του Κάστρο χωριζόταν σε τρεις κύκλους. Ο πρώτος κύκλος περιελάμβανε χιλιάδες στρατιώτες που είχαν αναλάβει την ασφάλεια του προέδρου. Στον δεύτερο κύκλο περιλαμβάνονταν 80 με 100 στρατιώτες και στον πρώτο κύκλο, που ήταν ο πιο στενός πυρήνας ασφαλείας, περιελάμβανε δυο ομάδες των 15 ατόμων, από τα πιο επίλεκτα σώματα ασφαλείας, που έχουν αναλάβει τη φρούρηση του Φιντέλ 24 ώρες το 24ωρο.
Οι πολυτελείς κατοικίες του Κάστρο
Όπως διηγείται ο Σάντσες, ο Φιντέλ Κάστρο διέθετε τουλάχιστον 20 πολυτελείς κατοικίες, με σημαντικότερη εκείνη με την κωδική ονομασία «Σημείο Μηδέν», η οποία βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από το προεδρικό μέγαρο στην Αβάνα. Η κατοικία αυτή έχει τέσσερις κήπους (που όπως λέει ο Σάντσες μοιάζουν με τον Κήπο της Εδέμ), τεράστιες πισίνες, παιδότοπους, είναι διακοσμημένη με απίστευτη πολυτέλεια, υπάρχουν μεγάλες βιβλιοθήκες, και όλων των ειδών τις ανέσεις. Λίγο μακριά από αυτή την κατοικία ο Φιντέλ είχε προσωπική βιομηχανία όπου του έφτιαχναν τυριά, γιαούρτια και παγωτά.
Τα ρούχα και τα εσώρουχα του Φιντέλ είχαν ειδική μεταχείριση. Σε αντίθεση με τα ρούχα της συζύγου του Ντάλια που πλένονται στο καθαριστήριο στο «Σημείο Μηδέν», τα δικά του ρούχα μεταφέρονταν στο προεδρικό μέγαρο. Αφού πλυθούν και σιδερωθούν, κάθε ζευγάρι εσώρουχα, κάλτσες, και ρούχα περνούσαν ένα – ένα από ακτίνες Χ και από ειδικό έλεγχο ακτινοβολίας για να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τον «λίδερ μάξιμο». Στο παρελθόν είχαν γίνει εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας του Φιντέλ με δηλητήριο, με στυλό και πούρα – βόμβες, κλπ.
Ο Φιντέλ Κάστρο μαζί με τον πρώην σωματοφύλακα του και το 1980 ενώ ετοιμάζεται για κατάδυση
Τρία μενού την ημέρα
Ο Φιντέλ Κάστρο στο «Σημείο Μηδέν» είχε τρία διαφορετικά μενού για να διαλέξει για το μεσημεριανό του φαγητό, όπως θα έκανε σε ένα εστιατόριο. Ο Φιντέλ συνήθως σηκωνόταν αργά, σπάνια σηκωνόταν πριν από τις 10 το πρωί, και έπινε μια σούπα από θαλασσινά ή μια κοτόσουπα. Το πιο βασικό του όμως ήταν το δείπνο. Συνήθως έτρωγε ψάρι ψητό, κοτόπουλο, ρύζι, λαχανικά, ενώ πάντα υπήρχαν εξωτικά φρούτα όλων των ειδών και βέβαια κόκκινο κρασί. Ο Σάντσες λέει πως ο Φιντέλ, σε αντίθεση με την πλειονότητα των Κουβανών, δεν ήξερε να χορεύει σάλσα αλλά ούτε και άκουγε κουβανέζικη μουσική, σχεδόν δεν του άρεσε καμία μουσική, λέει. Ο Κάστρο κατέγραφε σχεδόν όλες τις ιδιωτικές συνομιλίες που είχε με συνεργάτες του, με υπουργούς, με ξένους επίσημους, με ηγέτες άλλων χωρών, ακόμη και με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Είχε τουλάχιστον 9 παιδιά από 5 διαφορετικές γυναίκες.
Απόλυτος μονάρχης
Ο Φιντέλ Κάστρο έλεγε πολλές φορές πως δεν είχε ούτε ένα δολάριο προσωπική περιουσία και πως ο μισθός του ήταν λίγα μόλις δολάρια. Ο Σάντσες εκτιμάει πως η περιουσία του άγγιζε πριν μερικά χρόνια το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. «Κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την περιουσία του κομαντάντε. Ωστόσο, για να πλησιάσουμε την αλήθεια, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Φιντέλ Κάστρο διοικεί σαν ένας απόλυτος μονάρχης σε ένα νησί με 11 εκατομμύρια κατοίκους. Η Κούβα είναι ένα αντικείμενο του Φιντέλ. Είναι ο ιδιοκτήτης της. Ο Κάστρο ήδη από τη δεκαετία του ’70 είχε δημιουργήσει το λεγόμενο «αποθεματικό του κομαντάντε». Πρόκειται για μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς από χρήματα της εθνικής παραγωγής της Κούβας που προορίζονταν για την αποκλειστική του χρήση. Ο Κάστρο είχε πει πως οι ανάγκες της επανάστασης, δηλαδή η απειλή από μια ιμπεριαλιστική επίθεση επέβαλαν αυτό το είδος της οικονομικής διαχείρισης.
Ο Μάρκες ήταν από τους ελάχιστους επισκέπτες του μυστικού νησιού του Φιντέλ
Κατοικίες με καταφύγια και χειρουργείο
Σε περίπτωση που κάποια στιγμή ο Κάστρο και η οικογένεια του αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την Κούβα και να φύγει, η σύζυγος του Ντάλια είχε εκμυστηρευθεί στον Σάντσες: «Μη στενοχωριέσαι, το μέλλον της οικογένειας είναι εξασφαλισμένο». Ο ίδιος ο Κάστρο είχε ένα μεγάλο δίκτυο από offshore εταιρείες στον Παναμά «για να ξεγελάει το αμερικανικό εμπάργκο». Ο Κάστρο διέθετε τουλάχιστον 20 πολυτελείς κατοικίες τις οποίες χρησιμοποιούσε ο ίδιος, αλλά και πολλές ακόμη κατοικίες για άλλη χρήση. Στην Αβάνα εκτός από το «Σημείο Μηδέν» είχε ακόμη 6 κατοικίες, εκ των οποίων οι δυο διαθέτουν και καταφύγια σε περίπτωση αεροπορικών βομβαρδισμών για την οικογένεια Κάστρο, μια στη Πούντα Μπράβα και μια στο Γκαγιέγο.
Όπως διηγείται ο Σάντσες, ο Κάστρο διέθετε μυστική ιδιωτική κλινική για εκείνον και την οικογένεια του, όπου υπήρχε ακόμη και χειρουργείο. Μάλιστα στο βιβλίο του ο πρώην σωματοφύλακας του, διηγείται ένα περιστατικό κατά το οποίο το 1983 ο Κάστρο χρειάστηκε επειγόντως να εισαχθεί στο νοσοκομείο του, λόγω ενός σοβαρού προβλήματος υγείας. Στη συνέχεια ο Κάστρο νοσηλεύθηκε από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 17 Ιουλίου, χωρίς εκείνο το διάστημα να μπορεί να κάνει καμία δημόσια εμφάνιση.
Τότε χρησιμοποιήθηκε ο σωσίας του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος καθόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του Φιντέλ Κάστρο και η πομπή περνούσε από τους κεντρικούς δρόμους της Αβάνας και από τις πρεσβείες των ξένων χωρών, για να τον βλέπει ο κόσμος και να αποφύγει το ενδεχόμενο να υπάρξουν φήμες για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.
Ο πρώην σωματοφύλακας του Φιντέλ Κάστρο, Χουάν Ρεϊνάλδο Σάντσες πέθανε πριν από ενάμιση χρόνο στις ΗΠΑ όπου ζούσε εξόριστος.
Φωτογραφίες από το βιβλίο του Χουάν Ρεϊνάλδο Σάντσες «Η μυστική ζωή του Φιντέλ Κάστρο» (La vida oculta de Fidel Castro)
 
 
 
Ιάσων Πιπίνης
iefimerida.gr