12 Οκτωβρίου 2009

ΓΕΡΗ ΦΑΓΩΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ

ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΧΩΡΙΣ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ Γ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ


Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει παρέλθει ήδη μία εβδομάδα από τη συντριπτική ήττα της ΝΔ και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένα σε μία ατέρμονη συζήτηση επί των διαδικασιών, την ώρα που όλοι (υποψήφιοι και μη) επισημαίνουν την ανάγκη το κόμμα να αρχίσει να ασκεί... αντιπολίτευση.
Με δεδομένη την απόφαση του κ. Καραμανλή να μη μείνει ούτε μία ώρα στην καρέκλα του προέδρου μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου, όλο το βάρος για την εξεύρεση μίας στοιχειώδους λύσης στο οργανωτικό αδιέξοδο φέρουν ο κ. Δημ. Σιούφας και τα μέλη της επιτροπής συνεδρίου. Ωστόσο και εκείνοι, παρά την πολύωρη σύσκεψη που είχαν το βράδυ του Σαββάτου παρουσία όλων των φερόμενων ως υποψηφίων, δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε άλλο από το να αποφασίσουν για την... τήρηση του καταστατικού
Οι θέσεις των τριών βασικών διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ έχουν ως εξής:

Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε το Σάββατο με τον κ. Κ. Καραμανλή, προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη: Ο νέος αρχηγός να εκλεγεί με βάση το καταστατικό από το συνέδριο και ταυτόχρονα να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε διαδικασία νέας εγγραφής μελών της ΝΔ, τακτικό καταστατικό συνέδριο και ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος. Η δεύτερη: Να αναλάβει τη διαδικαστική ευθύνη η οργανωτική επιτροπή, να προχωρήσει στην εκλογή από τη βάση και στο μεταξύ να συγκληθεί η Κ.Ο. έτσι ώστε η ΝΔ να μπορεί να δράσει αντιπολιτευτικά, «όπως έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό».


Ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον κ. Καραμανλή το Σάββατο, προτείνει τη διεξαγωγή του συνεδρίου την 7η Νοεμβρίου, το οποίο θα αποφασίσει την αλλαγή του καταστατικού και στη συνέχεια εκλογή νέου προέδρου απευθείας από την κομματική βάση. Ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις του, μάλιστα, άφησε αιχμές κατά της κυρίας Μπακογιάννη, με αφορμή τη δεύτερη λύση που πρότεινε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Αντί να πάμε στους πολλούς, να πηγαίνουμε όλο και σε πιο λίγους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος προτείνει η εκλογή προέδρου να γίνει από τη βάση σε τρεις εβδομάδες από το έκτακτο συνέδριο και αφού έχει προηγηθεί η εκλογή μεταβατικού προέδρου που δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ στη συνέχεια. Στο όλο θέμα έχει εμπλακεί και ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος ωστόσο δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου το Σάββατο. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας θεωρεί -σύμφωνα με δήλωσή του- ότι οι προτάσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με τον τρόπο εκλογής προέδρου «δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της διορισμένης οργανωτικής επιτροπής».

«Κατά συνέπεια» -προσέθεσε- «μόνα όργανα που μπορούν να επικυρώσουν αποφάσεις πολιτικής διαβούλευσης είναι, με βάση το καταστατικό, είτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, που είναι το αντιπροσωπευτικό όργανο με την πιο νωπή λαϊκή εντολή, είτε η Κεντρική Επιτροπή».
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Η κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία συνεχίζει τις επαφές της με κομματικά στελέχη και με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέρει σε σημείωμά της στην προσωπική της ιστοσελίδα, αναφερόμενη στον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα της ΝΔ: «Είμαστε ένα σύγχρονο πολυσυλλεκτικό ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται στις προτάσεις μας.
Σε ένα σύγχρονο και ταυτόχρονα τολμηρό κυβερνητικό πρόγραμμα. Με ριζικές αλλαγές, ρήξεις και ανατροπές σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου, στο πολιτικό σύστημα, στο Δημόσιο, στη σχέση κράτους - πολίτη». «Η ΝΔ», προσθέτει, «πρέπει να δημιουργεί νέα πρότυπα πολιτικής. Να αντλήσει δύναμη από τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της και να είναι η προοδευτική και εκσυγχρονιστική εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας».

Ο κ. Αντ. Σαμαράς σε άρθρο του (εφημ. «Καθημερινή») αναλύει τα αίτια της εκλογικής ήττας της ΝΔ και δίνει έμφαση στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου στην Αθήνα. «Χάσαμε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης του κόσμου τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ουσιαστικά διακηρύξαμε ότι η αστυνομία «θα προπηλακίζεται αλλά δεν θα αντιδρά». Χάσαμε την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης και μεγάλου πυρήνα των οπαδών της δικής μας παράταξης», σημείωσε στην εφημερίδα.

Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του το πλήρες κείμενο της εισήγησης που έκανε στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής. Στο κείμενο περιλαμβάνονται και πολιτικές θέσεις που αφορούν όχι μόνον τη ΝΔ αλλά και συνολικά την πορεία της χώρας.
Ο πρώην υπουργός Υγείας ζητεί διάλογο μέσα στο κόμμα και προσθέτει: «Ξεπερνώντας τα όρια των κομματικών ζητημάτων, θα πρέπει να τοποθετηθούμε και να διαμορφώσουμε πολιτικό προγραμματικό λόγο για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και της ευρύτερης ομάδας χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία ανήκουμε και τα οποία ζητήματα τίθενται επιτακτικά: το νέο εκλογικό σύστημα, η διαφάνεια, το πολιτικό χρήμα, η χρηστή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, η διεύρυνση των ορίων της παράταξης, τα εθνικά θέματα και το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις».
Β. Μεϊμαράκης: Δεν θα είμαι υποψήφιος
Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος ανακοίνωσε -εμμέσως πλην σαφώς- χθες ο κ. Β. Μεϊμαράκης. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας σε δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ (ΑΝΤ1) έθεσε τρεις προϋποθέσεις, που χρονικά είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν, προκειμένου να το σκεφτεί -όπως είπε- να «τρέξει» στην κούρσα της διαδοχής.
Ζήτησε να έχουν συνεδριάσει μέχρι την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να έχουν δημοσιοποιηθεί οι κατάλογοι με τους συνέδρους. Ομως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο ίδιος, επειδή όλα αυτά είναι δύσκολο να γίνουν, τότε δεν θα θέσει υποψηφιότητα.
Επίσης, κατήγγειλε ότι αυτή την ώρα επικρατεί μια νοσηρή - διαλυτική ατμόσφαιρα στο κόμμα και σκέπτεται να απέχει πλήρως από όλη τη διαδικασία του συνεδρίου. «Σκέπτομαι να μην πάω ούτε στο συνέδριο. Να μη βάλω την υπογραφή μου στη διάλυση. Εγώ βάζω την υπογραφή μου μόνο στην ενότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερα κρίσιμη -ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ- αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί για τις δώδεκα το μεσημέρι. Το απόγευμα του Σαββάτου τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν επί μακρόν το θέμα, παρουσία των τεσσάρων φερομένων ως υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ.

Οι κ.κ. Μπακογιάννη, Σαμαράς, Αβραμόπουλος και Ψωμιάδης κατέθεσαν τις προτάσεις τους, χωρίς ωστόσο να ληφθεί τελική απόφαση.
Από τη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες, δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης. Μία από αυτές αφορά την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Σαμαράς να μην υπογράψουν οι βουλευτές καμία υποψηφιότητα, με τη λογική ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα αριθμεί πολύ λίγα μέλη και ότι οι υπογραφές θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο μέλλον. Η κ. Μπακογιάννη αντέδρασε, λέγοντας ότι «αυτά είναι αστεία πράγματα» και πως δεν είναι δυνατό να αφαιρεθεί αυτό το δικαίωμα από αιρετά στελέχη της ΝΔ. Τελικά η πρόταση του κ. Σαμαρά απερρίφθη.

Δικαίωμα υποψηφιότητας για το αξίωμα του προέδρου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος.
Οι υποψηφιότητες ανακοινώνονται με γραπτή δήλωση που κατατίθεται στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου το αργότερο έως την 20ή ώρα της 15ης Οκτωβρίου 2009. Για να γίνει και τυπικά δεκτή η υποψηφιότητα, πρέπει να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο έως την 20ή ώρα της 22ης Οκτωβρίου 2009, συνοδευόμενη από τις υπογραφές 50 συνέδρων. Κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να υπογράψει μόνο μία υποψηφιότητα.
Ξεκινά άμεσα από τα αρμόδια όργανα του κόμματος η διαδικασία συγκρότησης καταλόγου συνέδρων, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό