12 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΙΣΤΟ ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Γ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ





Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


Τρία νομοσχέδια ετοιμάζει η κυβέρνηση για μικρά εισοδήματα και δανειολήπτες, ξεκινώντας από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο η θεσμοθέτηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και το νέο έτος αναμένεται το νέο φορολογικό πλαίσιο
Ανοίγει τα... χαρτιά του το οικονομικό επιτελείο, καθώς κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα για την προστασία των δανειοληπτών, την ενίσχυση των εισοδημάτων, τη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και να προδιαθέσει για τη στάση που θα κρατήσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα είναι αυτό για την προστασία των δανειοληπτών. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των εισοδημάτων των ασθενέστερων τάξεων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται πιθανότατα η εισοδηματική πολιτική και τα επιδόματα που θα ξεκινήσουν να δίνονται από τον Ιανουάριο του 2010.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ


«Ανάσα» σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αναμένεται να δώσει το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το συντομότερο δυνατό από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.
Θα υπάρχει πρόβλεψη απαλλαγής των χρεών, εφόσον ο υπόχρεος καταβάλει το 10% των οφειλών του, αλλά ακόμη και μηδενικών καταβολών σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν ο υπόχρεος είναι για χρόνια άνεργος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ειδικότερα, θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους δανειολήπτες, που έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, να απαλλαγούν από τα χρέη τους, εξοφλώντας με βάση το εισόδημα από την εργασία τους ένα μέρος των χρεών, που καθορίζεται μέσω της δικαστικής οδού και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να μην υφίστανται περιουσιακά στοιχεία και να μην επαρκούν τα τρέχοντα εισοδήματα για την ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων. Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταθέτει κάθε μήνα για τρία έως πέντε χρόνια ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Αν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του, τις δεσμεύσεις του, τότε δεν επέρχεται απαλλαγή από τα χρέη.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΧΑΜΗΛΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Επίδομα 500 έως 1.300 ευρώ
Η στήριξη των πραγματικών εισοδημάτων των μεσαίων και χαμηλότερων τάξεων θα επιδιωχθεί μέσω νομοσχεδίου το οποίο θα πάρει τον... δρόμο για το Κοινοβούλιο πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου.
Σε αυτό, μεταξύ άλλων, θα θεσμοθετείται και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα κλιμακώνεται από τα 500 έως τα 1.300 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα, αλλά και την οικογενειακή κατάσταση των δικαιούχων.
Ετσι το επίδομα των 500 ευρώ θα πάρουν οι ανύπαντροι με εισόδημα κάτω από 10.500 ευρώ, ενώ για το ίδιο εισόδημα οι οικογένειες χωρίς παιδιά θα λάβουν 700 ευρώ.
Οικογένειες με τέσσερα παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα πάρουν επίδομα ύψους 1.300 ευρώ.
Τώρα όσον αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης πως αυτές θα ξεπερνούν τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό.

Με δεδομένο ότι φέτος ο τιμάριθμος θα κλείσει σε μέσα επίπεδα στο 1,1%, αναμένεται να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που θα κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 2%.
«Πάγωμα» τιμολογίων ΔΕΚΟ
Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ολόκληρο το 2010 και πιθανότατα θα συμπεριληφθεί διάταξη για τη σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η αύξηση των εισοδημάτων θα φέρει ενίσχυση της ζήτησης, που σε συνδυασμό με την τόνωση της αγοράς θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην έξοδο της οικονομίας από την ύφεση.
ΑΠΟ ΤΟ 2010
Αλλάζει ριζικά το φορολογικό σύστημα
Εκ βάθρων αλλάζει το φορολογικό σύστημα. Οπως γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ξεκινάει άμεσα διάλογος επί των προτάσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση ώστε το τελικό σχέδιο νόμου να είναι έτοιμο το αργότερο στις αρχές του 2010.
Οπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στόχος είναι η μείωση του φορολογικού βάρους για τις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού. Προς αυτήν την κατεύθυνση στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα μέτρα:

Εφαρμογή ενιαίας, προοδευτικής, τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι εξαιρετικά πιθανή η επαναφορά του χαμηλού συντελεστή 15% για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος μετά το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Εξετάζεται να προστεθεί και άλλος συντελεστής στο δεύτερο κλιμάκιο μεταξύ 30.000 και 75.000 ευρώ, το οποίο σήμερα φορολογείται με 35%. Τέλος, ο υψηλός συντελεστής που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ θα παραμείνει στο 40%.

Οι αγρότες θα εξακολουθούν να φορολογούνται όπως και σήμερα. Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα των φυσικών προσώπων.

Κατάργηση του ΕΤΑΚ και προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου.
Κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης. Τα περισσότερα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα θα μπουν στην κλίμακα, με εξαίρεση τους τόκους των καταθέσεων αλλά και μία σειρά βοηθήματα κοινωνικού χαρακτήρα.

Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλό αφορολόγητο όριο.

Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των κερδών που παραμένουν στην επιχείρηση, ώστε να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας.