12 Ιανουαρίου 2010

ΗΠΑ: Εκστρατεία κατά του αλατιού






Εκστρατεία κατά του αλατιού στα τρόφιμα ξεκινά ο δήμος της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο πανεθνικής εκστρατείας, ελπίζοντας στη μείωση της κατανάλωσης κατά 20% και την αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων από τη χρήση του που οδηγούν στο θάνατο κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους

Ο δήμος της Νέας Υόρκης παρουσίασε την Δευτέρα την πρωτοβουλία του που έχει ως στόχο να περιοριστεί η κατανάλωση αλατιού στα τρόφιμα, προτείνοντας στους εστιάτορες και τις βιομηχανίες να μειώσουν τις ποσότητες που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους.


Ο δήμος προτείνει να μειωθεί κατά 25% το αλάτι στα τρόφιμα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Κατά τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η κατανάλωση κατά 20% και θα αποφευχθούν χιλιάδες πρόωροι θάνατοι.

Ήδη οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης σε ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει η υπερβολική χρήση αλατιού στην υγεία.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αμερικανικές υγειονομικές υπηρεσίες, οι Αμερικανοί καταναλώνουν καθημερινά τη διπλάσια ποσότητα από τη συνιστώμενη. Αυτή η υπερκατανάλωση ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις αρτηριακής υπέρτασης η οποία οδηγεί σε καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.

Περίπου το 80% του αλατιού που καταναλώνουν οι Αμερικανοί προστίθεται στα τρόφιμα προτού καν τοποθετηθούν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ ή στα τραπέζια των εστιατορίων.

"Οι καταναλωτές μπορούν να προσθέσουν αλάτι στο φαγητό τους αλλά δεν μπορούν να το αφαιρέσουν. Αν μπορέσουμε να μειώσουμε την ποσότητα αλατιού στα τρόφιμα θα δώσουμε στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές όσον αφορά την ποσότητα που θα καταναλώσουν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων", εξηγεί ο Δρ. Τόμας Φάρλεϊ, ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών του δήμου.