17 Ιουνίου 2010

Ταμείο Αλληλοβοήθειας ζητά ο Γ.Παπανδρέου



Είμαστε σε καλό δρόμο, η Ελλάδα κάνει ανατροπές" δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες και επέμεινε στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων.
"Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός στήριξης", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι ένας από τους στόχους που θέτει η ελληνική κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλοβοήθειας.

"Σήμερα έχουμε ένα μηχανισμό στήριξης" είπε, "που πρέπει όμως να εδραιωθεί, να θεσμοθετηθεί και να συμπληρωθεί από ένα ταμείο στήριξης".
"Χρειάζεται επίσης μια καλύτερη εποπτεία της Διεθνούς αγοράς, η οποία λειτουργεί με αδιαφάνεια και η θέσπιση κανόνων" είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Αυτό είναι ένα θέμα που θέλουμε να προωθηθεί και στο G-20".


Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ακόμη πως οι Σοσιαλιστές θεωρούν πως δεν αρκεί η δημοσιονομική ισορροπία, χρειάζονται και επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορεί να γίνει με νέα μέσα - όπως είναι η δασμολόγηση των συναλλαγών (που μπορεί να αποδώσει 200 δισ. ευρώ ετησίως), ο πράσινος φόρος και τα ευρωομόλογα.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε τέλος πως οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να στηρίξουν την εργασία και την κοινωνική συνοχή, καθώς επίσης την μετατροπή της οικονομίας σε πράσινη ανταγωνιστική οικονομία.


Ο πρωθυπουργός έκανε μια πρώτη αναφορά στα όσα έρχονται με το νέο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι "οι πολιτικές μας προωθούν και στηρίζουν την εργασία".


Ραντεβού για το Σκοπιανό
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, κλείστηκε και το ραντεβού του κ.Παπανδρέου με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Γκρούεφσκι με τον οποίο θα εξετάσουν από κοινού, στις 9.15 το πρωί της Πέμπτης, το ζήτημα των σχέσεων των δύο χωρών, με κυρίαρχο θέμα την ονομασία της γειτονικής χώρας.


Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η επίλυση του θέματος της ονομασίας αναμένεται να καθορίσουν τη στάση της Ελλάδας σε ότι αφορά στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στους διεθνείς οργανισμούς