28 Ιουνίου 2010

Οι τιμές τροφίμων στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανήλθαν το 2009 στο 101% του μέσου όρου των 27 χωρών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.


Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην κατηγορία των χωρών μελών της ΕΕ μαζί με τη Σουηδία (104%), την Κύπρο (108%) και την Ιταλία (108%) των οποίων οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κυμάνθηκαν το 2009 μέχρι και 10% πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο.
Ειδικότερα, στην ΕΕ τις υψηλότερες τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών εμφανίζει η Δανία με τιμές που φτάνουν στο 40% πάνω από το μέσο κοινοτικό όρο και ακολουθούν η Ιρλανδία, η Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30% πάνω από το μέσο όρο των «27».

Στην Ολλανδία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σλοβενία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών φτάνουν μέχρι και στο 10% κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο ενώ στη Λετονία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Λιθουανία οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 10% και 30% κάτω από το μέσο όρο των «27». Στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών κυμαίνονται μεταξύ 30% και 40% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα, οι τιμές του ψωμιού και των δημητριακών ήταν την προηγούμενη χρονιά στο 117% του μέσου κοινοτικού όρου, οι τιμές του κρέατος στο 95% ενώ στο γάλα, το τυρί και τα αυγά οι τιμές ήταν στο 132% του μέσου όρου των «27».

sε ότι αφορά τα αλκοολούχα ποτά οι τιμές στην Ελλάδα ήταν το 2009 στο 105% του μέσου κοινοτικού ενώ οι τιμές στον καπνό στο 72%