11 Ιουνίου 2010

Eντονο κινεζικό ενδιαφέρον για συνεργασία σε τουρισμό, ναυτιλία, λιμενικές υποδομές

AN η Ελλάδα μπορούσε να προσελκύσει το 10% των πενήντα εκατομμυρίων Κινέζων τουριστών που ταξιδεύουν κάθε χρόνο ανά τον κόσμο, αυτό θα έδινε σημαντική ώθηση στη συνεργασία της με την Κίνα, παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου Dong Songgen, κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα 7 Ιουνίου με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, στο υπουργείο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου στην ΕΞΠΡΕΣ, οι επισημάνσεις αυτές είναι ενδεικτικές του ενδιαφέροντος την κινεζικής πλευράς για την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, σε πολλούς τομείς και ειδικά στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, κάτι που ικανοποιεί ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά.

Βέβαια, προς την κατεύθυνση της αύξησης Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα συνέβαλλε, ουσιαστικά η άμεση αεροπορική σύνδεση, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο γενικός γραμματέας, κατά τη σχετική συζήτηση, στο γεγονός ότι το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Κίνας παραμένει έντονα ελλειμματικό για την ελληνική πλευρά και ζήτησε να γίνουν προσπάθειες για τη μείωσή του, τόσο με την απλοποίηση των διαδικασιών κατά την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά όσο και με την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών για περισσότερες συνεργασίες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, επισήμανε, ως επικεφαλής της ελληνικής, οικονομικής διπλωματίας, με τα περίπου 60 Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) ανά τον κόσμο, αλλά και υπουργεία και φορείς με τις επιμέρους αρμοδιότητες που έχουν, προωθούν και θα προωθούν συστηματικά την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και κατ'Α επέκταση στην αύξηση της παραγωγής.
Αφήνοντας την κρίση από την οποία δοκιμάζεται και η Ελλάδα, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε στον κ. Dong Songgen και στην πολυμελή αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, ότι αυτό που συνέβη το 2009 δεν είναι χαρακτηριστικό των τάσεων της ελληνικής οικονομίας και των εξαγωγών της χώρας.

Από την ένταξή της στην ΟΝΕ, επισήμανε, η Ελλάδα γνώρισε ρυθμούς αύξησης των εξαγωγών της, κατά μέσο όρο, πάνω από 8% τον χρόνο, καταλαμβάνοντας στο θέμα αυτό την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης μαζί με τη Φινλανδία.
Επίσης, η Ελλάδα από χώρα εξαγωγής εργαζομένων εξελίχθηκε σε χώρα εξαγωγής κεφαλαίων, με σημαντική θέση στις ξένες επενδύσεις που γίνονται σε διάφορες χώρες, ιδιαίτερα σε γειτονικές προς αυτήν.
Ο κ. Dong Songgen, αναφερόμενος στα ενδιαφέροντα της Κίνας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, και εκτός από τον τουρισμό, τους τομείς της ναυτιλίας, με την ευρύτερη έννοια (λιμενικές εγκαταστάσεις, ναυλώσεις πλοίων, ναυπηγοκατασκευαστικές δραστηριότητες) και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Επίσης, επισήμανε ότι πολλές κινεζικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν και ότι η αύξηση των επαφών των επιχειρηματιών των δύο χωρών, με αποστολές κ.λπ. θα συνέβαλλε στο να γνωρίσει η μία πλευρά τη φιλοσοφία της άλλης και τις δυνατότητες συνεργασίας που έχουν.
phgh Express