16 Ιουνίου 2010

Πυρά από τις Βρυξέλλες στην απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την Ελλάδα

Επικριτικός εμφανίστηκε την Τρίτη, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν αναφερόμενος στην απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας από «Α3», σε «Βa1».

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο Ρεν έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική και ατυχή απόφαση», προσθέτοντας πως δεν λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
«Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά περίεργη και ατυχή, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί ενός προγράμματος μακροοικονομικής ανάταξης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο Ρεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σημείωσε πως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση απεικονίζουν τη δέσμευσή της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος στατικής ανάλυσης, τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και την αποκατάσταση διαρκούς μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και υπογράμμισε πως η απόφαση του οίκου «δεν αντιστοιχεί καθόλου στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων και στις ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν περιορισθεί σημαντικά μετά την υιοθέτηση του προγράμματος αυτού».


Σημείωσε δε πως η υποβάθμιση ανακινεί εκ νέου το ζήτημα των κριτηρίων με τα οποία αξιολογούν οι οίκοι το αξιόχρεο των κρατών.
Η απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας από «Α3», σε «Βa1» και την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «Not-Prime» από «Prime-1» οδηγεί μεγάλες διεθνείς τράπεζες όπως η Citi και η Barclays, να διαγράψουν τα ελληνικά ομόλογα από τους επενδυτικούς τους δείκτες.
Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα δεν προτείνονται από τις τράπεζες για καμία είδους επένδυση και αντιμετωπίζονται στην πράξη ως ανυπόληπτα (junk).
Εξάλλου, πάνω από τις 620 μονάδες βάσης κινείται στις 14:00 το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.


Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού διαμορφώνεται στις 634 μονάδες βάσης, από τις 577 μονάδες τη Δευτέρα.
Στις 860 μονάδες διαμορφώνεται το spread του διετούς ομολόγου και στις 819 μονάδες το spread του πενταετούς ομολόγου.


Την ίδια στιγμή τα Credit Default Swaps (CDS) του πενταετούς ομολόγου διευρύνονται κατά 25 μονάδες βάσης, στις 785 μονάδες.
Γιούνκερ: Παράλογη η απόφαση
«Παράλογη» χαρακτήρισε την υποβάθμιση και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές «θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο».
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπογράμμισε πως η Ελλάδα συμμορφώθηκε προς «αυστηρούς» όρους εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της για να λάβει τη βοήθεια άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


«Αυτές οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι, σε καθεμιά περίπτωση, κατανοητές και ορθολογικές. Πιστεύω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν μερικές φορές με παράλογο τρόπο» συνέχισε.
Το θέμα των οίκων αξιολόγησης έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.


Πυρά και από την Αθήνα


Την κίνηση της Moody's σχολίασε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη, παντελώς αδικαιολόγητη και άδικη για τη χώρα.
«Είναι χτύπημα κάτω από τη μέση, που εξυπηρετεί στόχους διεθνώς κερδοσκόπων», πρόσθεσε αναφέροντας ότι αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα εφαρμογής της πρότασης του προέδρου της ΝΔ ο οποίος έχει ζητήσει να υπάρξουν ευρωπαϊκοί οίκοι αξιολόγησης οι οποίοι να ελέγχονται από την ΕΚΤ.


Από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολίασε: «Η προώθηση του βάρβαρου μνημονίου κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ δεν εξευμενίζει τις 'αγορές', αλλά δυναμώνει την αντιλαϊκή επίθεση της άρχουσας τάξης. Η υλοποίησή του οδηγεί το λαό σε μαύρες μέρες και τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση και στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται εντός και εκτός ΕΕ και εγκυμονούν νέους μεγάλους κινδύνους».


»Ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο λαός είναι να αρνηθεί να πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης και τα κρατικά χρέη, να απαιτήσει να πληρώσουν τώρα τα μονοπώλια, να παλέψει για το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και όχι των μονοπωλίων».
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ τονίζεται: «η Moody's, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες αξιολόγησης, είναι όργανα που εξυπηρετούν το Διεθνές κεφάλαιο. Είναι δηλαδή κάτι σαν τη Civitas του κ. Φλέσσα και την Siemens. Κάποιοι που είχαν επενδύσει στην πτώχευση της Ελλάδος ενοχλούνται που πάμε να σταθούμε στα πόδια μας».


Για συνθήκες απαξίωσης του ελληνικού κράτους μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιτρέπουν στην Moody's να κερδοσκοπεί με τον πλέον άθλιο τρόπο.


Οπως τόνίζει ο ΣΥΡΙΖΑ η παρουσία των ελεγκτών της τρόικας είναι «παράνομη, ταπεινωτική, αντισυνταγματική και επιβάλλεται με πραξικοπηματικό τρόπο».


Επίσης, χαρακτηρίζει αξιοθρήνητη τη στάση της κυβέρνησης που πανηγυρίζει για τη «δήθεν πρόοδο», που κατά την τρόικα εμφανίζει η χώρα στην προώθηση του «απαράδεκτου προγράμματος ΕΕ - ΔΝΤ».
Είναι επόμενο, προσθέτει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν.Λαφαζάνης, «μέσα σε αυτές τις συνθήκες απαξίωσης του ελληνικού κράτους να φτάνει η Moody's στο σημείο να κερδοσκοπεί με τον πλέον άθλιο τρόπο σε βάρος των ομολόγων του δημοσίου, δίνοντας τους τη χαριστική βολή αλλά και τη χαριστική βολή στην καταλήστευση του ελληνικού λαού».
»Η κυβέρνηση είναι ανεπανόρθωτα έκθετη, ιστορικά υπόλογη και ακραία υποτελής γιατί, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του εγχώριου και ξένου χρηματιστικού κεφαλαίου, έχει μετατρέψει τη χώρα σε "μισο-αποικία" και "προτεκτοράτο" των τραπεζών, των κερδοσκόπων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».


Fitch: η επίθεση παρατράβηξε


Μολονότι η αντίδραση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου στα προβλήματα χρηματοδότησης του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης υπήρξε υπερβολική, αυτές θα συνεχίσουν να θέτουν υπό δοκιμασία την προσήλωση και τις δεσμεύσεις των κρατών-μελών της έναντι του ενιαίου νομίσματος, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μεταδίδει το Ρόιτερ.
«Η επίθεση παρατράβηξε» επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής κρατικής πίστης, Μπράιαν Κόουλτον, αναφερόμενος στην κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα και επεκτάθηκε σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της.


Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και ακόμη και η Ιταλία παρασύρθηκαν από το κύμα ανησυχίας που κυρίευσε τις αγορές σχετικά με το αυξανόμενο επίπεδο χρέους, αλλά και δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ποιοτικά βρίσκονται, όμως, σε διαφορετική θέση έναντι εκείνης της Ελλάδας, έχοντας ήδη λάβει σκληρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημείωσε ο Κόουλτον.




«Πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας, αφορούν ειδικά την Ελλάδα», είπε ο Κόουλτον απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου στο περιθώριο χρηματοοικονομικού συνεδρίου.


Σειρά πολιτικών στην Ευρωζώνη, ιδίως εκείνοι από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση, αποδίδουν ευθύνες στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τους οποίους κατηγορούν ότι επέτειναν την κρίση μέσω των υποβαθμίσεων, αγνοώντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο διεθνώς όσο και σε εθνικό επίπεδο για τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών.