16 Ιουνίου 2010

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ Moody's



Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την αιφνιδιαστική υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο Moody's ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα στους προμηθευτές των νοσοκομείων, καταλογίζοντάς τους «εκβιαστικές διαδικασίες».

Μετά τα πυρά από τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν, οποίος χαρακτήρισε «περίεργη και ατυχή» την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά τέσσερις βαθμίδες από τη Moody’s, και ο πρωθυπουργός επέκρινε την κίνηση του οίκου αξιολόγησης.


Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η υποβάθμιση είναι αδικαιολόγητη, σημειώνοντας με έμφαση ότι η χώρα κινείται εντός του στόχου τους Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ επισήμανε ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε την κίνηση της Moody’s.
Είναι εξαιρετικής σημασίας ζήτημα να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεών μας τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας και έναν τόνο αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας σε αυτούς τους οκτώ μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Και σε πολλές περιπτώσεις, πρόσθεσε, είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.
Επίσης επισήμανε ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να βγει από την κρίση.
Σημείωσε ακόμη ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά καθώς και ότι η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ήταν μικρότερη από αυτή που προέβλεπε το μνημόνιο. Τέλος, για την πορεία του χρέους τόνισε ότι παρότι παραμένει ανοδική, αναμένεται να αρχίσει η αποκλιμάκωσή του από το 2013.


Σημειώνεται ότι μία ημέρα μετά την υποβάθμιση, ο οίκος αξιολόγησης, διά της αρμόδιας αναλύτριας Σάρα Κάρλσον, προέβη σε διευκρινίσεις, λέγοντας ότι η απόφασή του δεν επαναφέρει τον κίνδυνο πτώχευσης «γιατί λέμε απερίφραστα ότι ο κίνδυνος μιας πτώχευσης είναι αρκετά μικρός».
«Η υποβάθμιση είναι ίσως μια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη και μια πρόκληση σε ό,τι αφορά το (δημόσιο) χρέος, πέραν από το πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ και της ΕΕ» πρόσθεσε η κα Κάρλσον.