12 Ιουνίου 2010

Νέα επίθεση Παπανδρέου σε όσους διακινούν σενάρια καταστροφολογίας



Νέα επίθεση κατά όσων διακινούν σενάρια καταστροφολογίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Εαρινή Συνάντηση του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας (Institute of International Finance).

Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν.
Το Ινστιτούτο έχει ως μέλη του πάνω από 400 οικονομικά Ινστιτούτα διεθνώς, ενώ στις συναντήσεις του συμμετέχουν ανώτατοι εκπρόσωποι Οίκων, τραπεζών και οικονομικών επιτελείων διαφόρων κυβερνήσεων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιχειρεί την ανάταξη της οικονομίας της και υπογράμμισε ότι «ζητάμε τον αναγκαίο σεβασμό και ηρεμία ώστε να κάνουμε την δουλειά μας κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πολίτες μας να μην τρομοκρατούνται κάθε μέρα με φήμες για απώλεια των χρημάτων τους, για επιστροφή στην δραχμή και για έξοδο από την ευρωζώνη».
«Αυτά είναι ανοησίες, και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνες πρακτικές, καθώς υπονομεύουν τις προσπάθειες μας να προχωρήσουμε τις αλλαγές στην χώρα μας» επισήμανε.
«Θεωρίες για πτώχευση, 'κουρέματα' και έξοδο από την ευρωζώνη δείχνουν σημαντική έλλειψη ιστορικής προοπτικής και κατανόησης των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας» υπογράμμισε ο Γ.Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «τραγική κατάσταση που κληρονομήσαμε», επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι φτωχή, αλλά υπήρξε κακοδιαχείριση με ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα, αιχμάλωτο συμφερόντων και προνομίων και με ένα αναποτελεσματικό, τεράστιο, διεφθαρμένο και γραφειοκρατικό κράτος.Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε εντολή πριν οκτώ μήνες για μεγάλες αλλαγές, τόνισε ότι ήδη έχει προχωρήσει σε αυτό τον δρόμο, προσθέτοντας ότι το «πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και το κάναμε με σκληρά μέτρα με επείγοντα χαρακτήρα, ενώ από την άλλη εργαστήκαμε μαζί με τους εταίρους μας για την δημιουργία του πακέτου στήριξης».
«Τα χρήματα αυτά είναι δάνεια που πρέπει να επιστραφούν, είναι ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας και όχι επιστροφής σε αρνητικές πρακτικές, όσο κι αν η κρίση είναι επώδυνη, εγώ βλέπω μια ευκαιρία να εξέλθουμε ισχυρότεροι με μια κοινωνία και οικονομία βιώσιμη» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ορατά τα πρώτα σημάδια στροφής και επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014, για μείωση του χρέους από το 2013, ενώ πρόσθεσε ότι το έλλειμμα το 2010 θα μειωθεί κατά 5,5 μονάδες από το 13,6% στο 8,1% του ΑΕΠ.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, αλλά και στο αναπτυξιακό τους κομμάτι, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις χώρες που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα για «κοινωνική αναταραχή» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ελληνικός λαός είναι περήφανος λαός και θέλει αλλαγές και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις «σήμερα» δείχνουν πως αν είχαμε εκλογές θα κερδίζαμε με 45%, δηλαδή καλύτερα από τις προηγούμενες, το 55% των Ελλήνων στηρίζει το πρόγραμμα».
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως δεν τον ενδιαφέρει αν αυτή θα είναι η μοναδική του πρωθυπουργική θητεία, «έκανα ότι πίστευα πως ήταν αναγκαίο για να σώσω την Ελλάδα από την καταστροφή και θα κάνω ότι χρειαστεί για πάει η χώρα μου μπροστά και να βγει από την κρίση».


Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ισχυρές και παίζουν ισχυρό ρόλο στις γειτονικές μας οικονομίες καθώς και στην Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημά τους είναι το εσωτερικό χρέος μας.
«Οι τελευταίοι οκτώ μήνες ήταν μια δοκιμασία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σίγουρα μπορούσαμε να αντιδράσουμε γρηγορότερα, όμως αν τέσσερεις μήνες πριν έλεγες ότι η Ευρώπη θα δημιουργούσε μηχανισμό στήριξης και η Ελλάδα θα έμπαινε στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, θα σε πίστευαν λίγοι».
«Το σημαντικό είναι πως η Ευρώπη έχει αντιδράσει, τώρα πρέπει να εργασθούμε για ένα μόνιμο Ταμείο Στήριξης, για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα χρηματοδοτείται αναλογικά από τα μέλη της ευρωζώνης».
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.
Ο κ. Παπανδρέου στην επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον υπουργό επικρατείας Χάρη Παμπούκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
phgh APE