4 Μαΐου 2011

Μαζικές συλλήψεις μετά το μακελειό στη Συρία


Ελεύθερη πρόσβαση σε όσους χρειάζονται βοήθεια στη Συρία απαίτησε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν το θάνατο περισσότερων από 500 ανθρώπων στη χώρα ενώ την Κυριακή στην πόλη Ντέραα τουλάχιστον άλλοι 500 συνελήφθησαν από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας που καταπνίγουν με εκτεταμένη χρήση βίας τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Άσαντ.
Την άμεση πρόσβαση του προσωπικού του στους τραυματίες και όσους κρατούμενους χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ζήτησε σήμερα από τις αρχές της Συρίας ο Ερυθρός Σταυρός. Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις ανθρώπινες απώλειες από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία και ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Δαμασκό τόνισε ότι όλοι όσοι έχουν συλληφθεί θα πρέπει τουλάχιστον να κρατούνται υπό ανθρώπινες συνθήκες και πως είναι επείγουσα ανάγκη να μπορούν να φτάσουν οι πρώτες ιατρικές βοήθειες σε όσους έχουν ανάγκη.
Στο μεταξύ περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, από το περασμένο Σάββατο, όπως καταγγέλλει κορυφαίος Σύρος ακτιβιστής. Ο Αμάρ Κουράμπι, επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία υποστηρίζει ότι στην οργάνωση της οποίας ηγείται έχουν στοιχεία για τη σύλληψη περίπου 1000 ατόμων και αναφέρει ότι πάρα πολλοί είναι αυτοί που αγνοούνται.
Κάτοικοι της Ντέραα καταγγέλλουν ότι άνδρες ηλικίας μεταξύ 15 και 40 ετών συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε κέντρο κράτησης ενώ αργότερα η αστυνομία «διέλυσε» μια διαμαρτυρία από ομάδα γυναικών στη Δαμασκό.
Σήμερα, ένας αξιωματούχος του στρατού δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν σκοτώσει 10 ανθρώπους και έχουν προχωρήσει στη σύλληψη άλλων 499 κάνοντας εφόδους από σπίτι σε σπίτι, στη Ντέραα, την Κυριακή.
Ωστόσο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλουν το θάνατο 560 ανθρώπων σε όλη τη χώρα από την αρχή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ και κάνουν λόγο για τη σύλληψη τουλάχιστον 500 ατόμων, την Κυριακή, στη Ντέραα.
Την ίδια ώρα, το Αλ Τζαζίρα εκφράζει την ανησυχία του για ένα από τους δημοσιογράφους του, ο οποίος αγνοείται από την Παρασκευή οπότε και έφτασε στη Συρία.
Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή.
Η Γαλλία ζητάει την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. "Μια κυβέρνηση που σκοτώνει τους πολίτες της επειδή αυτοί οι πολίτες θέλουν να εκφραστούν και να εγκαθιδρυθεί μια πραγματική δημοκρατία, χάνει τη νομιμότητά της", δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ σε συνέντευξη Τύπου.

"Προσπαθούμε να ενεργήσουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας", προσέθεσε, αναφερόμενος στο θέμα της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ. Στην ερώτηση αν ο Άσαντ θα βρίσκεται μεταξύ των στόχων αυτών των κυρώσεων, ο Ζιπέ απάντησε: "Αυτό επιθυμεί η Γαλλία".
Την Κυριακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον καταδίκασε την επαίσχυντη καταστολή των διαδηλώσεων ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ «μπλόκαραν» τα κεφάλαια κορυφαίων Σύρων αξιωματούχουν.
Οι διαδηλώσεις στη Συρία, που ξεκίνησαν στις 15 Μαρτίου, αποτελούν το μεγαλύτερο πλήγμα στην επί 40 χρόνια οικογενειοκρατία των Άσαντ στη χώρα.

Κρίσιμη η κατάσταση στην Μπανιάς

Συριακές δυνάμεις και ομάδες ενόπλων, που υποστηρίζουν το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αναπτύχθηκαν, σήμερα σε περιοχές του κέντρου της πόλης Μπανιάς, την οποία ελέγχουν οι διαδηλωτές εδώ και εβδομάδες, όπως δήλωσε ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών.

"Μπήκαν στην περιοχή της κύριας αγοράς. Ο στρατός απέκλεισε τη βόρεια είσοδο και (...) τη νότια. Έδωσαν όπλα στα χωριά των αλαουιτών που βρίσκονται στους λόφους πάνω από τη Μπανιάς και τώρα αντιμετωπίζουμε οργανώσεις ενόπλων από τα ανατολικά", δήλωσε ο Άνας αλ Σούχρι στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άντρες των δυνάμεων ασφαλείας με πολιτικά, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στο δρόμο της αγοράς, άρχισαν να συλλαμβάνουν ανθρώπους ανάλογα με το επώνυμο, το οποίο βλέπουν στις ταυτότητές τους.

"Έχουν στόχο τους σουνίτες. Λυπάμαι που το λέω αλλά η προπαγάνδα που διαδίδει ο Άσαντ ότι οι αλαουίτες δεν θα επιβιώσουν αν εκείνος ανατραπεί, βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στους αλαουίτες γείτονές μας, μολονότι οι διαδηλώσεις γίνονται για την ελευθερία και την ενότητα, ασχέτως πεποιθήσεων", είπε ο Αλ Σούχρι.
Ο Άσαντ, όπως και πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού και της ασφάλειας είναι αλαουίτες και οι αρχές έχουν περιγράψει την Μπανιάς, η οποία κατοικείται κυρίως από σουνίτες, ως "επίκεντρο της τρομοκρατίας των σαλαφιστών".