9 Ιανουαρίου 2015

Μνήμη της οσίας Δομνίκης και του Κυπρίου οσίου πατρός Γεωργίου του Χοζεβίτου (8 Ιανουαρίου)


Η Αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά τη μνήμη της οσίας Δομνίκης και του Κυπρίου οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Γεωργίου του Χοζεβίτου.
Η Οσία Δομνίκη γεννήθηκε στην Καρθαγένη της Αφρικής. Το 384 μ.Χ., σε νεαρή ηλικία, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε μοναχή. Διακρίθηκε για την πίστη στον Χριστό και το ζήλο της για τη ζωή της Εκκλησίας , καθώς επίσης για τη φιλανθρωπία και την αγνότητά της. Η ηθική καθαρότητα και η ταπεινοφροσύνη της, συνδυασμένη με τα θαύματα, που η χάρις του Αγίου Πνεύματος επιτέλεσε δια αυτής, την κατέταξαν στο χορό των Αγίων.
Ο όσιος Γεώργιος ο Χοζεβίτης έζησε τον 6ο αιώνα μ. Χ. Γεννήθηκε στα Λεύκαρα  από γονείς ευσεβείς. Όταν αυτοί πέθαναν, ο Γεώργιος πήγε στην Παλαιστίνη και συνάντησε στη Λαύρα τού Καλαμώνος τον αδελφό του Ηρακλείδη, που μόναζε εκεί, και οδηγήθηκε στην περίφημη  μονή του Χοζεβά, όπου απεδύθηκε σε σκληρούς πνευματικούς αγώνες, ώστε να γίνει υπόδειγμα στους ασκούμενους αδελφούς και πατέρες. Με τα θαύματά του και με τα εμπνευσμένα του  λόγια, η χάρις του Θεού παρηγόρησε και έσωσε πολλούς.
Όπου επισκιάζει η χάρη και ο φωτισμός του αγίου Πνεύματος, οι άνθρωποι γίνονται πνευματοφόροι και θεοφόροι. Η ζωή και τα έργα των ανθρώπων ενεργοποιούνται χαριτωμένα και ευλογημένα από το φωτοδότη Κύριό μας Ιησού Χριστό.
Αυτά τα στοιχεία δίνουν χάρη και δύναμη στους Αγίους. Τα ίδια ενισχύουν και παρηγορούν τον σύγχρονο άνθρωπο στον αγώνα και την αντίσταση που διεξάγει, για να ξεπερνά τις οδύνες και τις ταλαιπωρίες της ζωής και να ζει τον αγιασμό, το φωτισμό και την ευλογία του Θεού.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου