2 Ιανουαρίου 2015

Ένα εκατ. δολάρια «βγάζουν» οι διακινητές μεταναστών ανά ταξίδι με φορτηγό πλοίο

Ένα εκατ. δολάρια «βγάζουν» οι διακινητές μεταναστών ανά ταξίδι με φορτηγό πλοίο

Γενεύη, Ελβετία
Οι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα πληρώνουν μεταξύ 1.000 και 2.000 δολαρίων για το ταξίδι στους διακινητές, γεγονός που σημαίνει ότι αυτοί που χρησιμοποίησαν το πλοίο Blue Sky M για να μεταφέρουν σχεδόν 800 μετανάστες κέρδισαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του εδρεύοντος στη Γενεύη Οργανισμού, οι διακινητές χρησιμοποιούν εδώ και λίγο καιρό μεγάλα φορτηγά πλοία για να μεταφέρουν λαθραία μετανάστες στην Ευρώπη, γεγονός που τους επιτρέπει να «κάνουν οικονομία».

Δύο φορτηγά πλοία εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τις ιταλικές αρχές εγκαταλελειμμένα, το ένα στα ανοιχτά της Καλαβρίας και το άλλο στην Αδριατική γεμάτα μετανάστες, στην πλειονότητά τους Σύρους.

«Ολόκληρες πόλεις εκκενώνονται στη Συρία, κάτι που μεταφράζεται σε χιλιάδες μετανάστες κάθε μήνα» εξήγησε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι μετανάστες αυτοί πληρώνουν από 1.000 ως 2.000 δολάρια το άτομο, κάτι που σημαίνει πως όσοι εκμεταλλεύονται ένα φορτηγό πλοίο όπως το Blue Sky M κερδίζουν περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάριο ανά ταξίδι, με τα οποία πληρώνουν το πλήρωμα, την απομάκρυνσή του και χωρίς αμφιβολία δωροδοκούν τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να τους φανούν χρήσιμα για μια επόμενη επιχείρηση» προσέθεσε.

Σχεδόν 800 μετανάστες που εγκαταλείφθηκαν από το πλήρωμα του Blue Sky M, με σημαία Μολδαβίας, στην Αδριατική διασώθηκαν από το ιταλικό Λιμενικό, ενώ την Παρασκευή διασώθηκαν στα ανοιχτά της Καλαβρίας 450 μετανάστες και επέβαιναν σε πλοίο που έπλεε ακυβέρνητο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό