15 Ιανουαρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ κόβει το... νήμα

Κλειδώνει η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάζει σήμερα το «Π» και η διαφορά των δύο κομμάτων ξεπερνά κατά πολύ το όριο του στατιστικού λάθους και ανέρχεται στο 3,5%.
 
Στην πρόθεση ψήφου στα έγκυρα ψηφοδέλτια ο ΣΥΡΙΖΑ κό­βει πρώτος το νήμα με 32,4% και ακολουθεί η Ν.Δ. με 28,9%, το Ποτάμι κερδίζει οριακά την τρίτη θέση με 5,3%, ενώ επόμενο κόμμα καταγράφεται η Χρυσή Αυγή με 5,2%. Το ΚΚΕ μοιάζει να πιέζεται από το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 4,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει κι άλλες απώλειες συγκεντρώνοντας 3,7%. Εκτός Βουλής εμφανίζονται και στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση οι ΑΝΕΛΛ με 2,7% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%.
 
Η πόλωση στην κορυφή, όπως την παρακολουθήσαμε την τελευταία εβδομάδα και παρά την εκστρατεία φόβου που εξα­κολουθεί να εξαπολύει η Ν.Δ., φαίνεται να ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από το 31,6% που κατέγραψε στη δημοσκόπηση την προηγούμενη εβδομάδα ανεβαίνει στο 32,4% (αύξηση 0,8%), ενώ η Ν.Δ. από το 28,6% φτάνει στο 28,9% (και εμφανίζει αύ­ξηση μόλις 0,3%).

phgh  PONTIKI.GR 


Τα στοιχεία που εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκε­κριμένη δημοσκόπηση:
 
♦    Η απογείωση της παράστασης νίκης, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (66%) προεξοφλεί την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ.
♦   Η ελκυστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που τις τελευταίες μέρες υπο­δέχεται ψηφοφόρους απ' όλα τα κόμματα.
♦  Ο σκληρός πυρήνας των αναποφάσιστων, που παραμένει στο 10%, δέκα μόλις μέρες πριν από τις κάλπες.
♦   Οι διαρροές που εμφανίζει τις τελευταίες μέρες το ΠΑΣΟΚ προς όλα τα κόμματα.
♦   Η υπερδιπλάσια μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι αντίστροφα.
♦  Οι ερωτώμενοι επιλέγουν θετικά, δηλαδή θέλουν να δώσουν την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει την πολιτική του.
♦  Η αποδοχή της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Γενικότερα στα ποιοτικά στοιχεία, όπως μπορεί κανείς να δι­απιστώσει από την ανάγνωση της δημοσκόπησης, οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στις λογικές της ηρεμίας, της σταθερότη­τας και της ασφάλειας που τονίζει η Ν.Δ. και προκρίνουν την αλ­λαγή της κατάστασης. Συγκεκριμένα στους ψηφοφόρους που εκτιμούν ότι πρέπει να στηριχτεί ο Σαμαράς προκειμένου να συ­νεχίσει την πολιτική του παρατηρείται αποκλιμάκωση κατά πέ­ντε ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υποχωρεί κατά τρεις μονάδες και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ως πρωθυπουργού.
 
Και στα δύο αυτά ερωτήματα ο Αλέξης Τσίπρας αυξάνει την επίδοσή του. Ραγδαία είναι και η πτώση του δείκτη της επιθυ­μητής οικονομικής πολιτικής για τον Σαμαρά, αφού από την ισοπαλία 33% στην περασμένη δημοσκόπηση έχουμε εκτόξευ­ση της προτίμησης στην πολιτική Τσίπρα στο 35% και αποκλι­μάκωση της πολιτικής Σαμαρά στο 29%.
 
Ανοδική τάση εμφανίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο ερώ­τημα «ποιος είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής», όπου κλείνει κατά έξι μονάδες η ψαλίδα.
 
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι πολίτες κρί­νουν πιο επείγουσα την αναπτυξιακή διαδικασία που θα προ­σφέρει θέσεις εργασίας από την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης.♦ Περίπου ένας στους επτά ερωτώμενους πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, μια βεβαιότητα κρίσιμη τις τελευταίες μέρες για τη στάση των αναποφάσιστων♦ Μέσα σε έναν μήνα η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις εκτόξευσε τον δείκτη στο 66% με παράλληλη πτωτική πορεία για την πεποίθηση νίκης της Ν.Δ.♦ Ένας στους δέκα ψηφοφόρους της Ν.Δ. το 2012 οδεύει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μοιάζει να κλείνει η στρόφιγγα προς το Ποτάμι♦ Το 8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 εμφανίζεται αναποφάσιστο, μια κρίσιμη μάζα για την τελική διαφορά των δύο μονομάχων♦ Εικόνα κατακερματισμού δείχνει το ΠΑΣΟΚ με σημαντικές διαρροές προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΔΗΣΟ και Ν.Δ., ενώ το 9,5% των ψηφοφόρων του 2012 δηλώνουν αναποφάσιστοι♦ Η μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερδιπλάσια από ό,τι το αντίστροφο♦ Μεγάλα ποσοστά ψηφοφόρων του 2012 που δηλώνουν αναποφάσιστοι μοιράζονται όλα τα κόμματα♦ Η ραγδαία αποκλιμάκωση στα μηνύματα που εκπέμπει ο Σαμαράς πιστοποιούν τη διάθεση του εκλογικού σώματος για πολιτική αλλαγή♦ Συρρικνώνεται η αξιοπιστία του πρωθυπουργού όσο εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία του, ενώ αυξάνεται αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ♦ Από την απόλυτη ισοπαλία της περασμένης εβδομάδας φτάσαμε στην αλματώδη αύξηση της αποδοχής για την οικονομική πολιτική Τσίπρα♦Ένα ακόμα ατού του Αντώνη Σαμαρά, η διαπραγματευτική του εμπειρία, μοιάζει να κλυδωνίζεται


 
♦ Νέες θέσεις εργασίας είναι το μεγάλο ζητούμενο της κοινωνίας