16 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας: Η ΕΚΤ κρατά τα κλειδιά της Ευρώπης – Η Ελλάδα η αρχή, σειρά της Ισπανίας

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism
http://PanhellenicPost.com

Την ανάγκη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που έχει εξαγγείλει ο Μάριο Ντράγκι να περιλαμβάνει και την Ελλάδα επισημαίνει ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, τονίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα «κρατάει τα κλειδιά της Ευρώπης» ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της 22ης Ιανουαρίου.
«Αυτές τις μέρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατάει τα κλειδιά της Ευρώπης. Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μία από τις προτάσεις για τη συλλογική και βιώσιμη έξοδο της Ευρωζώνης πό την κρίση. Εάν υιοθετηθεί θα είναι ευπρόσδεκτη, έστω και με μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Για να είναι, όμως, αποτελεσματική θα πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστροφή του Μάριο Ντράγκι: «ό,τι κι αν χρειαστεί» («whatever it takes»). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ευρείας κλίμακας, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. Δηλαδή, να περιλαμβάνει όλες τις χώρες που την έχουν ανάγκη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα πάντως, με τον κ. Τσίπρα, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί από μόνη της να αναλάβει το βάρος της ανάπτυξης. Επαναλαμβάνει ότι χρειάζονται επειγόντως:
 επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σε όποιες χώρες της Ευρωζώνης είναι εφικτό σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς,
 ευρωπαϊκό «New Deal». Δηλαδή, ισχυρή, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων ευρείας κλίμακας και με υψηλή προστιθέμενη αξία και ένα πλάνο τόνωσης της βιομηχανίας με έμφαση στις ευρωπαϊκές οικονομίες με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία,
 ελάφρυνση του βάρους του χρέους, στο πλαίσιο μιας «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος», με πρότυπο τη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, που διευκόλυνε τη μεταπολεμική ανάπτυξη της Γερμανίας. Η συλλογική και κοινωνικά βιώσιμη ρύθμιση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης δεν αποτελεί για την κυρία Μέρκελ ηθικό κίνδυνο, αλλά ηθικό χρέος.

«Στις 25 Ιανουαρίου η ελπίδα έχει πατρίδα. Και η Ευρώπη την πυξίδα για την αλλαγή. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη για αλλαγή. (…) Γι’ αυτό και η Ελλάδα είναι μόνον η αρχή. Έρχεται, μέσα σ’ αυτήν τη χρονιά, και η σειρά της Ισπανίας. Η αλλαγή ξεκινάει από το Νότο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την επίσκεψη του επικεφαλής των Podemos στην Αθήνα.
«Η νίκη του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μήνυμα μιας νέας, ελπιδοφόρας πορείας για την Ισπανία. Μιας πορείας που, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, με σταθερότητα επιλέγει και ο ισπανικός λαός. Έτσι θα πάει μπροστά ο Νότος, για ν’ αλλάζει η Ευρώπη» προσθέτει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η Ευρώπη είναι θύμα της λιτότητας. Κινδυνεύει από τη συντηρητική πολιτική όσων αναμεταδίδουν στις χώρες τους τις ιδιοτελείς επιλογές της κυρίας Μέρκελ (…) Και είναι είτε βολική αυταπάτη είτε πολιτικός εμπαιγμός να δηλώνει κάποιος ότι, με την Ευρωζώνη ουσιαστικά σε στασιμότητα (0,8% το 2014 και 1,1% το 2015), θα αναπτυχθεί μόνος του. Και μάλιστα όταν κινείται στο όριο του αποπληθωρισμού, έχει αυξανόμενο δημόσιο χρέος – πάνω από ένα ΑΕΠ φέτος – ενώ ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένος να περιορίζει τα δημοσιονομικά ελλείμματά του. Όσο και αν επικαλείται τις γενναιόδωρες προς όλους μας προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κοινή λογική στο τέλος υπερισχύει.»
Πηγή: skai.gr