17 Ιανουαρίου 2015

Der Spiegel: Η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μάριο Ντράγκι θα αποκλείσει τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης   (Φωτογραφία:  Reuters )
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Μάριο Ντράγκι θα αποκλείσει τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο
H Ελλάδα δεν θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση των κεντρικών τραπεζιτών της Φρανκφούρτης, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια ποιότητας.
Στο τεύχος του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο, αναφέρεται ακόμη ότι ο Μάριο Ντράγκι θέλει να βάλει ανώτατο όριο στην επαναγορά ομολόγων, στο 20-25% του δημόσιου χρέους της κάθε χώρας.
Επιπλέον, σύμφωνα με το περιοδικό, η σοβαρότερη παραχώρηση, με την οποία ο επικεφαλής της ΕΚΤ θέλει να πάρει με το μέρος του τις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη στις περιοχές όπου υπάρχει αντίδραση, αφορά τα περίπλοκα ζητήματα ευθύνης του εγχειρήματος.
Προκειμένου, δηλαδή, να αποφευχθεί πχ. να πρέπει η Γερμανία να αναλάβει τον κίνδυνο επισφαλέστερων πορτογαλικών ομολόγων, κάθε εθνική Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει και θα διατηρεί μόνο κρατικά ομόλογα της ίδιας της χώρας.
Αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα ήταν και το επιχείρημα του κ. Ντράγκι προς την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Τετάρτη. Κάποιοι από τους επικριτές του στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο Ολλανδός Τραπεζίτης Κλάας Νοτ, δείχνουν διατεθειμένοι να προσχωρήσουν σε αυτή την πρόταση, σημειώνει ο συντάκτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ