19 Ιανουαρίου 2015

Οι New York Times σκιαγραφούν το πορτρέτο του Αλέξη Τσίπρα

Την προσωπικότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, «που θα μπορούσε -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- να αναδειχθεί πρωθυπουργός της Ελλάδας την επόμενη Κυριακή» σκιαγραφούν οι New York Times σε δημοσίευμά τους.
 
«Μετά από τόσα χρόνια, στα οποία οι Έλληνες έχουν δει λίγο ή καθόλου όφελος από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και με την κυβέρνηση ανήμπορη να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως η συγκέντρωση φόρων, ο κ. Τσίπρας προσφέρει στους ψηφοφόρους ένα λαϊκιστικό όραμα, στο οποίο αυτοί έρχονται πρώτοι», υποστηρίζει το δημοσίευμα.
 
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το 2012, ο κ. Τσίπρας περιγραφόταν συνήθως «ως φλογερός αριστερός, που αποτελούσε "φονική απειλή" για το ευρώ, την Ε.Ε. και ακόμη και για την παγκόσμια οικονομία, αν υλοποιούσε τις απειλές του να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη ή και τα δύο».
 
Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «σήμερα, έχει μαλακώσει τη ρητορική του και κάνει επαφές με ηγέτες απ' όλο τον κόσμο, ακόμη και με εκείνους με διαφορετικές απόψεις». «Αυτές τις μέρες, ο κ. Τσίπρας είναι πιο πιθανό να μιλήσει για διαπραγμάτευση και την ανάγκη δημιουργίας ενός "σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους", χωρίς διαφθορά, παρά να υποστηρίξει τη χρεοκοπία», εκτιμά ο συντάκτης του άρθρου.
 
Στο δημοσίευμα παρατίθενται ακόμη «υποσχέσεις» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «έκανε σαφές» ότι αναμένει από την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα από τη Γερμανία, παραχωρήσεις σχετικά με το «δυσβάστακτο χρέος» της χώρας.
 
Επίσης, υποστηρίζεται ότι «σε μια περίοδο που η Ιταλία και η Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών, αμφισβητούν τη γερμανική ορθοδοξία περί λιτότητας, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής συζήτησης».
 
Τέλος, σημειώνεται η αναφορά του κ. Τσίπρα ότι «εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τις δυνάμεις που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού».
pontiki