5 Ιανουαρίου 2015

NYTimes: Η Ελλάδα κουράστηκε από τη λιτότητα, οι ψηφοφόροι ζητούν αλλαγή

Αθήνα
«Μία κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει της επιλογές της». Με αυτόν τον τίτλο, οι New York Times επιτίθενται στις πολιτικές της λιτότητας, αναφέρονται στο ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης και τονίζουν ότι οι ψηφοφόροι φωνάζουν για αλλαγή.

«Το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα υπήρξε σημαντικό: Η πείνα, οι αυτοκτονίες και η ανεργία αυξήθηκαν απότομα, χάρη στις πολυετείς, άστοχες πολιτικές λιτότητας» αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι αναμένεται να δώσουν τον έλεγχο του Κοινοβουλίου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη είναι ένα αναπάντητο ερώτημα».

Τονίζει ότι το κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτούν το δημόσιο χρέος, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, καθώς ήδη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει δηλώσει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στις συμφωνίες της Ελλάδας με την τρόικα.

«Η επιμονή για τον σφοδρό βομβαρδισμό της Ελλάδας δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει ώστε η χώρα να πραγματοποιήσει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες της τρόικας πρέπει να λάβουν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση – για παράδειγμα με την αναβολή αποπληρωμής των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο» τονίζει η εφημερίδα.

Οι New York Times αναφέρουν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και τονίζει ότι μία έξοδος από τη νομισματική ένωση θα ήταν καταστροφική για την αδύναμη οικονομία της χώρας.

«Αυτό είναι ξεκάθαρο: περισσότερη δυστυχία δεν θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα και δεν θα της επιτρέψει να εξοφλήσει τα χρέη της» προσθέτει η εφημερίδα, αναφερόμενη σε μία σειρά αρνητικούς δείκτες -όπως για παράδειγμα στα ποσοστά ανεργίας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές λιτότητας, όπως η μείωση των δαπανών και η αύξηση των φόρων, που ζήτησε η τρόικα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια προς την Ελλάδα και άλλες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης έχουν παρατείνει και έχουν εμβαθύνει την οικονομική της κατάρρευση» γράφουν οι New York Times.

Το άρθρο αναφέρει ότι «ο πόνος που προκαλείται από τις πολιτικές αυτές ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την απογοήτευση που αισθάνονται οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και αλλού στην Ευρώπη για τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα» και αναφέρεται στην άνοδο εναλλακτικών κομμάτων σε αυτές της χώρες της Ευρώπης.

Η εφημερίδα καταλήγει: «Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Ελλήνων, είτε όχι, είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι, που έχουν περιοριστεί από την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, φωνάζουν για αλλαγή».
Newsroom ΔΟΛ