3 Μαρτίου 2017

Πειρατές της οργάνωσης Abu Sayyaf εκτέλεσαν Γερμανό ιδιοκτήτη γιοτ


Την περασμένη βδομάδα, η τρομοκρατική οργάνωση Abu Sayyaf που δρα με βάση τις Φιλιππίνες πραγματοποίησε τις απειλές της για εκτέλεση του Γερμανού ιδιοκτήτη γιοτ Jurgen Kantner, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής στα τέλη του 2016. Η οργάνωση αποκεφάλισε τον Kantner και δημοσίευσε το αντίστοιχο video στο διαδίκτυο.
“Δηλώνουμε την λύπη μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τον βάρβαρο αποκεφαλισμό ενός ακόμα θύματος απαγωγής”, δήλωσε ο Φιλιππινέζος προεδρικός σύμβουλος Jesus Dureza σε ανακοίνωσή του. “Προσπαθήσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε να το αποτρέψουμε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα”.
Ο Kantner και η σύντροφός του, Sabine Merz, έπεσαν θύματα πειρατικής επίθεσης τον Νοέμβριο κοντά στη νήσο Sulu. Η Merz έχασε τη ζωή της από πυροβολισμούς καθώς προσπαθούσε να απωθήσει τους πειρατές, ενώ ο Kantner κρατήθηκε όμηρος. Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η τρομοκρατική οργάνωση δημοσίευσε video στο οποίο απειλούσε ότι θα τον εκτελέσει αν η γερμανική κυβέρνηση δεν καταβάλλει λύτρα μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.
Επρόκειτο για την δεύτερη εμπειρία απαγωγής του ζευγαριού, καθώς είχαν επίσης απηχθεί από σομαλούς πειρατές στον Κόλπο του Άντεν το 2009 και είχαν κρατηθεί σε καθεστώς ομηρίας κοντά στην Μπερμπέρα της Σομαλίας για δύο μήνες. Ο Kantner έπειτα επέστρεψε στο άντρο των πειρατών για να ανακτήσει το γιοτ του. Αργότερα, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι “το σκάφος του είναι η ζωή του και δεν θέλει να το χάσει”.
Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε την δολοφονία του Kantner και πραγματοποίησε έκκληση για κοινή προσπάθεια καταπολέμησης της οργάνωσης Abu Sayyaf. “Η Καγκελάριος καταδικάζει αυτήν την αποτρόπαιη πράξη, η οποία αναδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο αδίστακτοι και απάνθρωποι είναι οι τρομοκράτες. Πρέπει όλοι μας να σταθούμε ενωμένοι και να τους πολεμήσουμε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Angela Merkel, Steffen Seibert.
H οργάνωση Abu Sayyaf συχνά κάνει πράξη τις απειλές θανάτου. Το 2016, η οργάνωση αποκεφάλισε 3 αιχμαλώτους (τον John Ridsdel, τον Robert Hall και τον φιλιππινέζο Patrick Almodovar) όταν δεν ικανοποίηθηκαν τα αιτήματά της για καταβολή λύτρων, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο έχει απελευθερώσει 12 ομήρους, συμπεριλαμβανομένου ενός 8χρονου αγοριού που παραδόθηκε την Δευτέρα στις αρχές.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα λύτρα καταβάλλονται ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αιχμαλώτων και ότι οι απαγωγές αποτελούν μια επιχείρηση πολλών εκατ. δολαρίων για την Abu Sayyaf. Σχολιαστές από τις Φιλιππίνες αναφέρουν ότι η οργάνωση χρησιμοποιεί τα καταβληθέντα λύτρα για την αγορά όπλων, την επιστράτευση νέων μελών και την εξαγορά τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες προσφέρουν καταφύγιο και στήριξη στους τρομοκράτες. Η κυβέρνηση των Φιλιππινών αντιτίθεται στην καταβολή λύτρων και συνήθως αποφεύγει να σχολιάσει οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των οικογενειών θυμάτων και της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Rodrigo Duterte απεύθυνε κάλεσμα για διεθνή βοήθεια με την μορφή κοινών περιπολιών θαλάσσιες περιοχές γύρω από τα νησιά Tawi-Tawi, Sulu και Basilan, δηλαδή τα νησία με την μεγαλύτερη παρουσία πειρατών, προς τις στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας και της Μαλαισίας.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν σταθερή παρουσία και συμβουλευτικό ρόλο στην περιοχή για 12 χρόνια, γεγονός το οποίο βοήθησε στην καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με αναλυτές, η αποχώρηση των αμερικάνικων δυνάμεων το 2014 συνέβαλε στην εντονότερη δραστηριοποίηση των πειρατών.

e-naytilia.gr