17 Απριλίου 2017

Ιβάνκα Τραμπ: Η «αγαπημένη κόρη» που δεν αγαπούν και τόσο οι νεαρές

Image result for ivanka trump pics
Image result for ivanka trump pics

Ουάσιννγκτον
Η «συνένοχη» του προέδρου των ΗΠΑ... Επιλέγει να μην πατά τις «κόκκινες γραμμές», τις οποίες καταπατά ο πατέρας της. Αρνητική άποψη για την Ιβάνκα Τραμπ διατηρεί όμως η πλειοψηφία των νέων γυναικών, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η «αγαπημένη κόρη», σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας SurveyMonkey, φαίνεται να είναι πιο συμπαθής σε γυναίκες άνω των 34 ετών παρά στις νεότερες.

Συγκεκριμένα οι γυναίκες μεταξύ 17 και 32 ετών, σε ποσοστό 52%, δεν εκφράζονται θετικά για την Ιβάνκα, τη στιγμή που σε ποσοστό της τάξεως του 21% έχει απήχηση σε αυτή την ομάδα. Στο μεγαλύτερης ηλικίας γυναικείο κοινό, μεταξύ 35 και 64 ετών, σε ποσοστό 37% δεν είναι συμπαθής. 

Παρόλο που θα περίμενε κανείς η Ιβάνκα να βρίσκεται πιο κοντά στις νεότερες γυναίκες, ως 35χρονη που τονίζει τη φεμινιστική της διάθεση, επιβεβαιώνει ακριβώς το αντίθετο και κατακτά σε μεγαλύτερο βαθμό τις 65χρονες. Το 45% της τελευταίας ηλικιακής ομάδας εγκρίνει τη γενικότερη στάση της. Στο αντρικό κοινό, τα ποσοστά διαμορφώνονται διαφορετικά. Σε αντίθεση με το 35% του συνόλου των γυναικών που τη συμπαθούν, το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών ανέρχεται στο 44%. 

Διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά αποδοχής της Ιβάνκα κινούνται στα ίδια επίπεδα με εκείνα της πρώτης κυρίας, Μελάνια. «Μάχη» και σε αυτό πεδίο διεξάγεται ανάμεσα στη σύζυγο και την κόρη του προέδρου των ΗΠΑ που πριν αλλά και μετά την εκλογική αναμέτρηση φάνηκε να παλεύουν για τον τίτλο της «πρώτης κυρίας». 

H Iβάνκα που μαγνήτισε τα φώτα της δημοσιότητας

Η 35χρονη Ιβάνκα έχει, στο παρελθόν, ασχοληθεί και με το μόντελινγκ, όπως η μητέρα της και πρώτη σύζυγος του Τραμπ, Ιβάνα.

Κατά την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ μαγνήτισε τον φακό. Οι κινήσεις της εξακολουθούν να καταγράφονται συστηματικά, και οι ιστορίες γύρω από τη θέση της στην αμερικανική κυβέρνηση δεν χάνουν την πικάντικη γεύση τους. Πριν από λίγες ημέρες έδωσε άλλη μια αφορμή στον Τύπο να «φλερτάρει» μαζί της.

Ζωηρό σχολιασμό πυροδότησε η πρόσφατη συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CBS, η οποία ερμηνεύτηκε ως συγκρατημένη απόσταση από τις ακραίες θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Λίγο καιρό αφότου ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει επισήμως τη θέση της προεδρικής συμβούλου, τονίζοντας ότι θα υπηρετήσει αμισθί και κατευνάζοντας τις δεοντολογικές ανησυχίες σχετικά με την εργασία της στον Λευκό Οίκο, προέβη στις εξής δηλώσεις: «Ας μην συγχέουμε την απουσία δημόσιας αποδοκιμασίας με τη σιωπή. Υπάρχουν, πιστεύω, πολλαπλοί τρόποι για να ακουστεί η φωνή σου» επισήμανε, μεταξύ άλλων, διευκρινίζοντας για πρώτη φορά ότι όταν δεν συμφωνεί με τον πατέρα της, εκείνος γνωρίζει την άποψή της.Ο προβληματισμός γύρω από τη θέση της Ιβάνκα

Άλυτος γρίφος παραμένει ο πραγματικός ρόλος της Ιβάνκα στο νέο αμερικανικό κυβερνητικό σχήμα. Η νέα σύμβουλος του Τραμπ όσο κι εάν επιχειρεί να δομήσει την εικόνα της φεμινίστριας που νοιάζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και δεν υιοθετεί ακραίες θέσεις, δεν μένει στο απυρόβλητο. 

«Ως μητέρα, τριών μικρών παιδιών, ξέρω πόσο δύσκολο είναι να εργάζεται μία γυναίκα», είχε αναφέρει σε ομιλία της στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως επιχείρηση διάσωσης του πατέρα της που επανειλημμένα έχει κατηγορηθεί για μισογυνισμό.

Θέματα περιβάλλοντος και ομοφυλοφίλων βρίσκονται στην ατζέντα της Ιβάνκα, παρόλο που η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταγράψει οπισθοδρόμηση σε αυτές τις ενότητες. Απέσυρε οδηγία προς τα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ, η οποία επέτρεπε στους τρανσέξουαλ μαθητές να επιλέγουν ανδρικές ή γυναικείες τουαλέτες, ανάλογα με την ταυτότητα φύλου τους. Η οδηγία είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα. Οι συνομιλίες με ξένους ηγέτες


Επαφές έχει πραγματοποιήσει η Ιβάνκα με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, και τον ηθοποιό και ακτιβιστή Λεονάρντο Ντι Κάπριο για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, ασχολίαστη όμως έχει αφήσει την τοποθέτηση του πατέρα της σύμφωνα με την οποία η κλιματική αλλαγή συνιστά κινεζική απάτη.

Τις εντυπώσεις κέρδισε και στη συνάντηση του αμερικανού Προέδρου με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της οποίας ουκ ολίγα δημοσιεύματα έθιξαν το θέμα της περιβόητης χειραψίας που δεν έγινε ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς μπροστά στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. Άνοιξε ξανά η συζήτηση για την επιρροή της Ιβάνκα, η οποία συνομίλησε με την κ. Μέρκελ.

Στις συνομιλίες κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, κάθισε δίπλα στην Καγκελάριο καταδεικνύοντας επιβλητική στάση σε επίπεδο διπλωματίας.

Προς το παρόν, πάντως, γριφώδες παραμένει το ερώτημα εάν το «καμάρι» του Τραμπ θα επιτελέσει ρόλο μετριοπαθούς συντονίστριας ή εάν θα λειτουργήσει ως ένας ακόμη λύκος με τη μορφή προβάτου σε μια από τις πλουσιότερες κυβερνήσεις που έχουν περάσει ποτέ από τις ΗΠΑ.

Ελισάβετ Σταμοπούλου
Newsroom ΔΟΛ