18 Νοεμβρίου 2010

Κύκλωμα λαθραίων συντάξεων σε Βουλγάρες

Τα κενά του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος εκμεταλλεύθηκαν περί τις 650 Βουλγάρες και περί τους 20 Βούλγαρους για να εισπράττουν παρανόμως, από το Ελληνικό Δημόσιο συντάξεις ύψους ως και 500 ευρώ τον μήνα! «Πρόκειται για καραμπινάτηκομπίνα που γινόταν για χρόνια εις βάρος του ασφαλιστικού μας συστήματος και τωνασφαλισμένων» δήλωσε στο «Βήμα» ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης, ο οποίος αποκάλυψε ότι «η καλοστημένη αυτή απάτη ήδη απασχολεί δύο κράτη, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία».

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», οι ελληνικές αρχές ασφαλείας έχουν εντοπίσει γραφεία τα οποία προσέφεραν εργασία με το αζημίωτο σε Βουλγάρες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Βασική προϋπόθεση για να τις φέρουν στη χώρα μας είναι οι Βουλγάρες να βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, να έχουν δηλαδή ηλικία 53-54 ετών. Μόλις έρχονταν στην Ελλάδα, τις προωθούσαν σε διάφορες εργασίες, κυρίως ως καθαρίστριες σε ξενοδοχεία ή σε εστιατόρια ή σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους δήλωναν ψευδή μόνιμη διεύθυνση στην πόλη όπου εργάζονταν, τους κολλούσαν και πλαστά ένσημα (βρέθηκε και κύκλωμα που πωλούσε σε κάθε ενδιαφερόμενο πλαστά ή ακόμη και νόμιμα ένσημα) και εν συνεχεία, αφού συμπλήρωναν έναν χρόνο στη χώρα μας, τις επαναπροωθούσαν στη Βουλγαρία. Για κάθε Βουλγάρα που έφερναν στη χώρα μας, τα γραφεία αυτά έπαιρναν απ΄ αυτή προμήθεια που έφθανε ως και το 10% του μισθού που ελάμβανε από την εργασία στη χώρα μας. Μόλις οι Βουλγάρες συμπλήρωναν το 55ο έτος της ηλικίας τους έχοντας παράλληλα 14 χρόνια εργασίας στη Βουλγαρία (όπως προβλέπει η βουλγαρική νομοθεσία) διεκδικούσαν από το ΙΚΑ σύνταξη ύψους 500 ευρώ, μόνο και μόνο επειδή εργάστηκαν για έναν χρόνο στη χώρα μας και εμφανίζονταν ότι είχαν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα.

Το θέμα της μόνιμης κατοικίας έπαιζε σημαντικό ρόλο, αφού αν εργάζονταν έναν χρόνο στη χώρα μας χωρίς να έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, τότε δικαιούνταν σύνταξη μόλις 15 ευρώ (μόνο για περίθαλψη)!

Από τα ως τώρα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας η ζημιά που προκαλείται στο ΙΚΑ αλλά και σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στενή συνεργασία για την εξάρθρωση του κυκλώματος έχουν ήδη ο κ. Κουτρουμάνης με τον βούλγαρο ομόλογό του, οι οποίοι μάλιστα υπογράφουν διμερή συμφωνία για έλεγχο στην ανασφάλιστη εργασία και στην ανταλλαγή πληροφοριών.
Το ανακάλυψαν τυχαία
Τ ο κύκλωμα που σήμερα απασχολεί τις κυβερνήσεις Αθήνας και Σόφιας, αλλά και την... τρόικα (που έχει λάβει γνώση της απάτης), αποκαλύφθηκε τυχαίως όταν ένας ελεγκτής του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη ζήτησε κάποιες διευκρινίσεις από μια βουλγάρα ασφαλισμένη φαινομενικά νόμιμα στο ΙΚΑ. Η Βουλγάρα, «αν και είχε δηλώσει μόνιμη κατοικία στην πόλη μας», αναφέρει ο ελεγκτής, «δεν εμφανίστηκε. Κάθησα και έψαξα το θέμα και διεπίστωσα ότι στη διεύθυνση που έδωσε ως μόνιμη κατοικία στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο δεν υπήρχε, αλλά την ίδια διεύθυνση δήλωσαν ταυτόχρονα και άλλες 45 Βουλγάρες»