13 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ




Ο Γιάννης Μίχας (1954) είναι Έλληνας πολιτικός και ζωγράφος. Από το 2003 είναι νομάρχης Πειραιά ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2010κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Γεννήθηκε στο Κυριάκι Βοιωτίας και είναι γιος του Δημήτρη και της Γαρυφαλλιάς Μίχα. Στα μαθητικά του χρόνια η οικογένεια Μίχα εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Πειραιά. Σπούδασε Τεχνολόγος Ναυπηγός στην Ανωτέρα Σχολή Ναυπηγών Πειραιά, απ’ όπου αποφοίτησε το1978, και εργάστηκε ως ναυπηγός στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.
Aσχολείται με την ζωγραφική και είναι τακτικό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας[1] Έχει διοργανώσει αρκετές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, μεταξύ άλλων και σε αυτή του Γαλλικού Ινστιτούτου υπό την Αιγίδα της UNESCO το 2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί για την εικονογράφηση εκδόσεων όπως στο βιβλίοΠειραιάς... στων ονείρων το λιμάνι της Αγγελικής Τρακάδα (ISBN 960-88492-4-1 Εκδόσεις Nostalgia, 2005) που είναι βασισμένο στα έργα του Γιάννη Μίχα και στην ποιητική συλλογή της Γιώγιας Σιώκου με τίτλο Αδιάθλαστη μοναξιά (Εκδόσεις Πατάκη).[2] Έργα του επίσης κοσμούν ιδιωτικές συλλογές (Ελλάδα, Νέα Υόρκη, Λευκωσία, Βαλένθια, Αμβούργο, Οδησσός) και δημόσια κτίρια (Υπουργείο Εργασίας, ΓΣΕΕ, κτίρια συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Πεκίνο και στη Σαγκάη κ.ά.).[3] Είναι επίσης συνεργάτης - ομιλητής της Στοάς του Βιβλίου.[4]
Κατοικεί στον Πειραιά. Είναι παντρεμένος με την Άντυ Βλαβιανού και έχει έναν γιό, τον Δημήτρη.

Πολιτική σταδιοδρομία

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εντάχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση του «Ρήγα Φεραίου», στην οποία δραστηριοποιήθηκε και κατά την Μεταπολίτευση, και το 1978 έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και εξελέγη γραμματέας της ΠΑ.Σ.Κ.Ε Πειραιά. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Σωματείου «Τρίαινα» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μέλος της Διοίκησης τηςΓ.Σ.Ε.Ε, μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.] την περίοδο 1994 - 1998, μέλος και αναπληρωτής πρόεδρος του δ.σ. του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς καθώς και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Ε.Κ.Π) επί τέσσερις συνεχόμενες τριετίες.
Στις εθνικές εκλογές του 2000 έθεσε υποψηφιότητα στην εκλογική περιφέρεια Α΄ Πειραιώς και Νήσων με το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χωρίς όμως επιτυχία καθώς εξελέγη πρώτος επιλαχών. Στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 εξελέγη νομάρχης Πειραιά με τον συνδυασμό της Φώφης Γεννηματά «Υπερνομαρχία Πολιτών» για την ενιαία αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς. Με τον ίδιο συνδυασμό επανεξελέγη και τον Οκτώβριο του 2006, οπότε και θα παραμείνει νομάρχης Πειραιά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Με την ιδιότητα του νομάρχη εξελέγη α΄αντιπρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε.), εκπρόσωπος της Ε.Ν.Α.Ε. στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Κογκρέσο Περιφερειακών Αρχών), αντιπρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπη], αντιπρόεδρος της ad hoc Ομάδας Εργασίας Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης» στην Ε.Ν.Α.Ε. Επίσης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρόεδρος της «Κίνησης Ειρήνης» συνδικαλιστικών οργανώσεων Ελλάδας.Τον Απρίλιο του 2004 έλαβε θέση υπέρ του Σχεδίου Ανάν για την επίλυση τουΚυπριακού.
Κατά τη διάρκεια της διπλής θητείας του ως νομάρχης Πειραιώς και Νήσων έγινε ιδιαίτερα γνωστός με ειδήσεις που αφορούσαν κατασχέσεις ακατάλληλων τροφίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας στα όρια της δικαιοδοσίας τους και γενικότερα με θέματα που σχετίζονταν με την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την προστασία των καταναλωτών.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2010 έλαβε και αποδέχθηκε τελικά επεισοδιακά το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου Πειραιά στη θέση του απερχόμενου Παναγιώτη Φασούλα. Ο νομάρχης Πειραιά είχε θέσει όρους και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδιαίτερα για το ρόλο των πολιτικών του αντιπάλων σε αυτές, του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού και του δημάρχου Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα. Ωστόσο δεν έγιναν αποδεκτές αν και τελικά παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ ένα ενωτικό κλίμα.Στον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών του 2010 ήρθε πρώτος συγκεντρώνοντας 29,58 %.